2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Két millió eurós bírság a csengőhangokkal visszaélő honlapoknak

Két millió eurós bírság a csengőhangokkal visszaélő honlapoknak

Egy, az uniós fogyasztók érdekében a 27 tagállam, Norvégia és Izland részvételével végrehajtott, 18 hónapos kemény fellépés eredményeképpen a csengőhangok, háttérképek és egyéb szolgáltatások értékesítésével visszaélő honlapok 70%-át kijavították vagy bezárták. 2008 júniusa, azaz a kezdeti ellenőrzések óta a nemzeti hatóságok 301 honlap ellen indítottak vizsgálatot az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályok súlyos megsértése miatt.

A 301 vizsgált honlap 70%-a esetében már született megoldás: 52%-ukat (159 honlapot) kijavították, 71%-ukat (54 honlapot) pedig bezárták. A három, leggyakrabban tapasztalt probléma a következő volt: nem egyértelmű árinformációk (teljes mértékben vagy részben hiányzó információk); a szolgáltatóra vonatkozó információk hiányos feltüntetése; félrevezető reklámok, különösen az „ingyenesként” hirdetett csengőhangok, melyek esetében a fogyasztókat valójában előfizetésre kötelezik. Februárban és májusban az olasz végrehajtó hatóságok a „nagytakarítás” eredményeként összesen körülbelül 2 millió EUR összegű bírságot szabtak ki 9 nagyvállalatra, amelyeknél jogszabálysértést állapítottak meg.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …