2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

EURÓPAI ANTIBIOTIKUM NAP

EURÓPAI ANTIBIOTIKUM NAP1928 nyarán Fleming egy baktériumtörzs tenyésztésével foglalkozott az egyik londoni kórházban. 3 hetes szabadságáról visszatérve azt tapasztalta, hogy az asztalon felejtett csészék tartalma idegen gomba spórákkal fertőződött. A gombatelep környékén a gombákból származó anyag elpusztította a baktériumokat. Ez volt az első antibiotikum, egy penészgomba terméke, a penicillin.

Megdöbbentő, hogy a tudomány egyik legfontosabb felfedezését, az életeket mentő penicillint a vakszerencsének köszönhetjük. A második világháborúban sok szövetséges katona köszönheti életét a Nobel-díjas skót orvos antibiotikumának.

dr. Bodnár Judit, intézetvezető, ÁNTSZ:

"Az emberek a kórokozókkal, a fertőzést okozó baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal meglehetősen gyakran találkoznak. Nagyon súlyos háborús sérüléseket sikerült először a penicillinnel és annak származékaival kezelni, sikeresen gyógyítani Fleming felfedezése óta. Ennek köszönhetően most már nagyon széles fegyvertár áll a gyógyító orvos rendelkezésére. Ugyanakkor ez a fegyvertár nem végtelen, korlátozott. Ezért nagyon fontos, hogy ezeket a gyógyszereket, amiket egyébként ha baktérium ellen adjuk antibiotikumnak nevezzük vagy antivirális szereknek, gombaellenes szereknek, ezeket nagyon megfontoltan alkalmazzuk."

– Az antibiotikumok a baktériumokat elpusztítják vagy szaporodásukat gátolják. Ezért bakteriális fertőzések kezelésére vagy megelőzésére alkalmazzák?

 

– A betegnek ha valamilyen fertőzés tünete, láza, torokfájással jelentkezik, amellyel leggyakrabban a háziorvosához fordul, akkor jó ha tisztában van vele, hogy ezek többségét vírusok okozzák, amelyek ellen a baktériumokra ható antibiotikumok nem hatékonyak.

– Az orvos feladata a megfelelő antibiotikum kiválasztása, a dózis és a kezelés időtartamának meghatározása.

– Ha a felírt gyógyszert naponta többször kell szedni, akkor sajnos ezt muszáj betartani, hiszen a gyógyszer akkor hatékony, ha felszívódva a gyulladás helyére megfelelő koncentrációban jut el. Ezt ilyen módon tudjuk megoldani, hogy az előírt adagban az előírt gyakoriságban szedi.

– Az indokolatlanul vagy helytelenül beszedett antibiotikum ártalmas az emberi szervezetre.

– A szervezetnek vannak nagyon hasznos saját úgynevezett normál flórához tartozó baktérium tagjai, amik az ilyen módon adott gyógyszerek hatására elpusztulnak, mellékhatások jelentkeznek: hasmenés, hüvelygombásodás egyebek.

– Az antibiotikumok helytelen alkalmazása súlyos népegészségügyi veszélyt jelent, mert felgyorsítja az antibiotikumokkal szembeni rezisztens baktériumok megjelenését és elterjedését.

– Sajnos valaki minél több gyógyszert, antibiotikumot szed és minél hosszabb ideig, annál nagyobb a valószínűsége, hogy olyan baktériumok jelennek meg a szervezetében melyek ellenállóvá válnak bizonyos antibiotikumokkal szemben és vannak most már világszerte ismert olyan nagyon veszélyes kórokozók, amelyek az alkalmazható antibiotikumok egész sorára, szinte a teljes palettára rezisztenssé válik.

– Az antibiotikumok helytelen használata miatt létre jövő rezisztens kórokozók ellen világszerte egyre nehezebb védekezni.

Dr. Németh Irén helyettes-vezető, OTH Járványügyi Főosztály

"A 90-es évek végétől érezhetően az antibiotikumok fogyasztásának emelkedésével együtt emelkedett az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia, aminek terápiás következményei vannak, tehát kezdik bizonyos antibiotikumok hatékonyságukat elveszíteni."

– Az Európai Tanács 2001-ben ajánlást adott ki, amelyben a tagállamokat az antibiotikumok körültekintő alkalmazására kérte. A rezisztensek csökkentésére több országban sikeres kampányt szerveztek.

– Ezek a sikeres kampányok voltak azok többek között, amelyek arra vezették ECDC-t, hogy egy olyan felhívással éljen, ill. egy olyan kezdeményezéssel éljen az Európai Unióban, hogy nevezzenek ki egy napot, ami felhívja a figyelmet az antibiotikumok körültekintő alkalmazására.

– Tavaly óta november 18-án rendezik meg az Európai Antibiotikum Napot.

-Az idén az ECDC, mint ennek a kezdeményezésnek a koordinátora és összefogója azt a célt tűzte ki, hogy a járóbeteg ellátásban dolgozó szakembereknek a figyelmét próbáljuk felhívni ill. elsősorban rájuk összpontosítsunk, mert az adatok azt mutatják, hogy a legnagyobb antibiotikum felhasználás az ő kezdeményezésükre történik az alapellátás és a járóbeteg orvosai az elsőrendű célcsoport 2009-ben.

Az Európai Antibiotikum Nap célja, hogy szakmai anyagokkal, képzésekkel felhívja a lakosság és az orvosok figyelmét az antibiotikumok tudatos és felelősségteljes használatára az Unió minden tagállamában.

forrás:freepress.eu

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek