2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Júliustól alacsonyabb roaming díjakra lehet számítani, ugyanis előzetes megállapodás született a témában

Júliustól alacsonyabb roaming díjakra lehet számítani, ugyanis előzetes megállapodás született a témában

Előzetes megállapodásra jutottak az Európai Parlament és az uniós tagországok képviselői a roaming – külföldről indított hívások és üzenetek – díjakról. A megállapodás célja a roaming piacok átalakítása és liberalizációja, ugyanis 2014-től a „roamingolás” során lehetővé tennék a fagyasztók számára a szolgáltatók közötti szabad választást, attól függetlenül, hogy az adott szolgáltató mely ország piacán van jelen. A roaming piacra való belépést is jelentősen megkönnyítenék az új szabályozás által.

Az új jogszabály – az előző szabályozásokhoz hasonlóan  – megszabja a roaming díjak felső határát. Már júliustól nem kerülhet egy hívás 29 eurocent/percnél többe, valamint a hívásfogadás díja sem lehet több 8 eurocentnél. A szöveges üzenetekért legfeljebb 9 centet kell majd fizetni. 2014-től ezek a plafonok tovább csökkennek majd, így 19 eurocentet kell majd fizetni percenként és 5 centet a fogadásért. Egy sms ára 6 eurocent lesz.

Az új szabályokra azért van szükség, mivel a 2007-ben elfogadott első mobiltelefonos barangolásról szóló európai uniós rendeletet kiegészítő 2009-es barangolási szabályok 2012 nyaráig vannak hatályban. Az Európai Bizottság honlapján található részletes információ az EU-tagállamok szolgáltatói által a megállapított roaming díjszabásokról. A honlapon található táblázatban megtekinthető, hogy az egyes mobilszolgáltatók milyen eurotarifákat alkalmaznak.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek