2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Fesztiválok Budapesten és Pécsett az Európa-nap és az esélyegyenlőség napja alkalmából
Fesztiválok Budapesten és Pécsett az Európa-nap és az esélyegyenlőség napja alkalmából

Fesztiválok Budapesten és Pécsett az Európa-nap és az esélyegyenlőség napja alkalmából

Fesztiválok Budapesten és Pécsett az Európa-nap és az esélyegyenlőség napja alkalmábólAz esélyegyenlőség napjaként tartjuk számon május 5-ét, és az Európai Unió születésnapját ünnepeljük Európa-szerte május 9-én. E két fontos napot összesen három – két fővárosi és egy vidéki – fesztivállal ünneplik meg az idén Magyarországon az Európai Unió intézményei. Szombaton napközben az Európai Bizottság a budapesti Millenárison tartja az Esélyegyenlőség Napja Fesztivált. Délután a Duna túlsó partján, az Erzsébet téren is beindulnak a programok az Európa Napi Utcafesztiválon, hogy aztán vasárnap Pécsett egy hasonló rendezvénnyel záruljon a hétvégi EU-s fesztiválszezon. A rendezvényeken olyan előadók lépnek fel mint a Kaláka, a Heaven Street Seven, Molnár Ferenc Caramel, Kovács Kati és a Qualitones valamint az osztrák !Deladap együttes. Az Európai Unió születését ünnepeljük Európa-szerte május 9-én, az 1950. május 9-i Schuman-nyilatkozat évfordulóján, mely „egy európai szövetség” megteremtésére szólított fel. E dátum mára ugyanolyan uniós szimbólummá vált, mint az EU zászlaja, himnusza vagy éppen az egységes valuta. Az Európa-nap alkalmából idén ismét nagyszabású rendezvények kerülnek megrendezésre fővárosi és vidéki helyszíneken.

„Az Európa-napi rendezvények célja, hogy igényes kulturális programok keretében szórakozást nyújtsanak az egész családnak, ráirányítsák az emberek figyelmét az Unió szerepére olyan fontos társadalmi erőfeszítésekben, mint a szegénység és a kirekesztettség elleni küzdelem, az esélyegyenlőség megteremtése vagy éppen a klímaváltozás megfékezése” – nyilatkozta Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője.

Az egységes Európát ünnepelve május 8-án, Budapesten, az Erzsébet téren, május 9-én pedig Pécsen, a Rókusdombon a délutáni-esti órákban várja az érdeklődőket az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája.

Az Európa-napon immár hagyományosan civil sátrakban bemutatkozik a nagyközönségnek a hazai EU-információs és szakmai koordinációs hálózat, valamint az EU intézmények, lehetőséget kínálva az érdeklődőknek, hogy EU-pályázatokról, külföldi tanulási- illetve munkavállalási lehetőségekről, vállalkozói környezetről tájékozódhassanak, illetve betekintést nyerhessenek az uniós intézmények napi munkájába, megismerkedhessenek az EU által menedzselt hazai kulturális programokkal és információs szolgáltatásokkal.

A 16 szakmai sátorban jelen lesz többek között az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Budapesti Tájékoztatási Irodája, a Külügyminisztérium tájékoztatási szolgálatai (pl. EUvonal, SOLVIT), az oktatási-képzési programokért felelős Tempus Közalapítvány és még sokan mások.

A két Európa-napi Utcafesztivál szórakoztató programjai között szerepelnek koncertek kicsiknek és nagyoknak, vetélkedők, színházi és táncelőadások, divatbemutató, zsonglőr klub, rajz-, és fotókiállítás, többnyelvűségi programok is. 2010. a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve, ennek jegyében pl. színházi előadás lesz látható a Táp Színházzal „Bevándorló Varieté” címen, fotókiállítás nyílik hajléktalanok sorsáról a Fedél Nélkül Magazin szervezésében, és a mozgássérültek bőrébe bújhatunk az Ability Parkban. A környezettudatosságot Öko Divatbemutató és a Humusz Ház programjai képviselik, míg a méltányos kereskedelem világnapja kapcsán (2010. május 8.) Fair Trade Mező kerül felállításra.

A fellépőkről, civil sátrakról és az interaktív programokról a mellékletben adunk bővebb tájékoztatást.

Ugyancsak május 8-án, szombaton, 10 órától 18 óráig a Millenáris Parkban megrendezésre kerül az Esélyegyenlőség Napja, ahol helyi és országos szervezetek által szervezett felvilágosító és szórakoztató programok segítenek a esélyegyenlőség népszerűsítésében, valamint a “Sokszínűségért. A diszkrimináció ellen.” kampány üzeneteinek az ismertetésében. Az esemény minden korcsoport számára kínál majd kreatív, interaktív valamint figyelemfelhívó programokat. Részt lehet venni különböző szakmai beszélgetéseken, színházi és zenei előadásokon, de lesz „Sokszínűségi” graffiti fal, ability park, hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos kvíz is. A kampány weboldala: www.stop-discrimination.info

 

Valamennyi program ingyenes.

 

Az Európa Napi Utcafesztivál budapesti programja (május 8., szombat, Erzsébet tér)

14.00-22.00 Nagyszínpad
megnyitó
Kaláka
Chalaban
Parno Graszt
Heaven Street Seven + Karavan Família
!Deladap (A)

14.00-20.00 Színházi Színpad
Bácskai Juli Pszichoszínháza: Meleg vagyok!
TÁP Színház: Bevándorló varieté
Tánceánia Együttes: EllentétPÁROK
Ökosztüm Bemutató

Cellux- csoport: Környezettudatos játszóház
Zsonglőr klub
Ability-park és játszóház
Fair Trade vásár és akadálypálya

Civil szervezetek standjai és programjai
Fedél Nélkül fotókiállítás

EU-kvízek, vetélkedők sok-sok nyereménnyel

 

Partnerszervezetek standjai:

Europe Direct, EUNIC- Európai Uniós Nemzetek Kulturális Intézete, Külügyminisztérium,  Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Új Magyarország Program, TEMPUS Közalapítvány, Hungarofest Nonprofit Kft., KultúrPont Iroda, Enterprise Europe Network, EU-INFO STATISZTIKAI SZOLGÁLAT, ECC- EURÓPAI FOGYASZTÓI KÖZPONT, FSZH -Nemzeti Pályainformációs Központ- PILLAR ALAPÍTVÁNY, MOBILITÁS – FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAMIRODA, A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve, EURES – Munkavállalás az Európai Unióban

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek