2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

EURÓPAI UNIÓS HÍREK

Rajzpályázat – DÍJÁTADÓ

A Europe Direct miskolci irodája rajzpályázatot hirdetett általános iskolás tanulók részére klímaváltozás és energiahatékonyság témakörben. A minden várakozást felülmúló érdeklődés eredményeképpen több mint 130 fantáziadús alkotás érkezett be a megadott határidőig. A díjátadó ünnepségre jún. 17-én délután, az Észak­magyarországi Regionális Képző Központ konferencia termében került sor, ahol egyrészről Andó Pál, az ÉRÁK igazgatója köszöntötte a gyermekeket és szüleiket, másrészről a Europe Direct Miskolc irodavezetője, Nowackiné Tóth Katalin gratulált a gyönyörű, színes és a témát hűen tükröző alkotásokhoz.

Az alsós és felső tagozatos gyermekek munkáit külön értékelte a zsűri, melynek eredményeként az első helyezett diákok, a T-Mobile jóvoltából egy-egy fiatalos mobiltelefont vehettek át, a második és harmadik helyezettek, illetve a közönségdíjasok rajzait pedig ajándékutalvánnyal jutalmazták. A nyertes képek megtekinthetők a weboldalunkon: www.edmiskolc.eu

 

ISMERETTERJESZTŐ ÓRA A TELKIBÁNYAI TÁBORBAN

 

Derűs délelőtt az Európai Unióval

A Városi Pedagógiai Intézet által szervezett telkibányai táborban a gyermekek uniós ismereteit bővítő órát tartott a Europe Direct Miskolc iroda. Felszabadult légkörben, a diákokkal közösen, különböző feladatok segítségével foglalták össze az Európai Unió kialakulásához vezető út főbb mérföldköveit, kiemelkedő képviselőit és intézményeit. Ezt követően, kisebb csoportokban dolgozhattak a gyermekek, melyekben közösen gondolkodva kellett megoldaniuk a komolyabb, majd a játékosabb, zenés feladatokat.

 

„CSOBBANJ EURÓPÁVAL!”

Július 5-én a Tiszaújvárosi Strandfürdőbe is megérkezett az ED kisbusza. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének szervezésében vett részt a Europe Direct Miskolc az országos roadshown, melynek célja, hogy az európai uniós állampolgárság adta lehetőségekről – utazás, továbbtanulás, munkavállalás, pályázatok, támogatások, nyugdíjak stb. – ingyenes tájékoztatást nyújtson a strandolóknak

A nem éppen strandolásra alkalmas délelőtti időjárás sem szegte kedvét azoknak a fürdőzőknek, akik a tájékozódáson kívül játékokba is bekapcsolódtak, és részt vettek az uniós kvízen, vagy épp kipróbálták magukat a különböző ügyességi és logikai játékokban.

Legközelebb augusztus 12-én ér ismét a megyébe a roadshow, akkor a mezőkövesdi Zsóry-fürdőben várják az érdeklődőket a szervezők.

 

MOBIL FIATALOK

 

Újabb magyar Erasmus-rekord

Átlépte a négyezret az Erasmusszal külföldön tanuló hallgatók száma, 560 hátrányos helyzetű fiatal vesz részt Leonardo mobilitásban, és minden eddiginél több pedagógus szeretné továbbképezni magát a Comenius program támogatásával – néhány adat az Európai Bizottság Egész életen át tartó tanulás programját (LLP) gondozó Tempus Közalapítvány idei eddigi pályázati eredményeiből. Míg Európában az Erasmus ösztöndíjjal tanultak száma tavaly átlépte a 2 milliót, addig Magyarországon is újabb rekord született: a 2008/09-es tanévben összesen 4057 hallgatónak nyílt lehetősége 47 felsőoktatási intézményből külföldi erasmusos tanulmányokra. Közülük 3518 hallgatott 1-2 szemesztert külföldi egyetemen, 539 fő pedig szakmai gyakorlatát töltötte európai cégeknél.

A szakképzés fejlesztését segítő Leonardo da Vinci program is friss pályázati eredményekkel tud szolgálni. A külföldi szakmai gyakorlatokat, tanulmányutakat finanszírozó mobilitási pályázattípusban 20 százalékkal nőtt meg a pályázói kedv 2009-hez képest. Győrtől Battonyáig és Zalaegerszegtől Tokajig működik szerte az országban az a 133 intézmény, amelynek pályázatát támogatja idén a Leonardo. Ezek keretében összesen 2006 fő szakmai alapképzésben részt vevő fiatal, munkavállaló és munkanélküli, valamint szakképzési szakértő szakmai gyakorlata vagy tanulmányútja valósulhat meg, köztük 560 fő hátrányos helyzetű fiatalé is. http://www.euvonal.hu/index.php?op=hirek&id=6574

 

VÉDETT TERMÉK A GYULAI ÉS A CSABAI KOLBÁSZ

 

Védett eredetnevű termékké nyilvánította az Európai Bizottság a gyulai és a csabai kolbászt. Mindkettő két néven is (Csabai kolbász és Csabai vastagkolbász, illetve Gyulai kolbász és Gyulai pároskolbász) felkerült az Európai Bizottság igen szűk körű listájára. A lista összesen mintegy 900 helyi tradíciójú terméket tartalmaz.

Az eredetvédelem révén a termék nevét vagy földrajzi megjelölését más nem használhatja. Magyarországról eddig a szegedi és a budapesti téliszalámikat, a hajdúsági tormát és a makói vöröshagymát jegyezték be a védett termékek közé.

A brüsszeli védettség egyúttal azt is jelenti, hogy az EU segít reklámozni, még szélesebb körben megismertetni ezeket az árucikkeket. Hétfői bejelentés szerint felkerült az uniós listára egy spanyol olívaolaj-féleség, az Aceite Campo de Montiel is.

 

BÜSZKE NYERTESEK

A 2010 Európai Vállalkozás Díj nyerteseinek kihirdetésére a Real Fábrica de Tapicesben került sor Madridban, ahol Antonio Tajani biztos és Miguel Sebastián a spanyol ipari, turisztikai és kereskedelemi miniszter voltak a házigazdák. A díjkiosztó ünnepséget a spanyol újságíró Montserrat Dominguez vezette, a 350 vendég közt az egyes országok jelöltjei is jelen voltak. A Zsűri Nagydíját az „Enterpreneurs in Residence (Vendégvállalkozók)” projekt kapta Franciaországból, Emellett osztrák, német, lengyel szlovén és svéd projektek részesültek díjakban.

 

 

AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG CÉLJA A SZAKKÉPZÉS ÖSZTÖNZÉSE

Az Európai Bizottság 2010. június 9-én ismertette új elképzeléseit a szakképzés jövőjéről.

Eszerint a felső középfokú oktatásban részt vevő diákok átlagosan 50%-a választja a szakképzést. Mindemellett modernizálni kell ezt a képzési ágazatot, vonzóbb és magas színvonalat kínáló lehetőséggé kell alakítani, hogy a szükséges ismeretek átadásával segítse a fiatalok megfelelő elhelyezkedését, a felnőtteknek pedig lehetőséget kínáljon arra, hogy tudásukat naprakésszé tehessék pályafutásuk egésze alatt.

Az Európai Bizottság célja ezért az, hogy egyre többeket ösztönözzön szakképzésben való részvételre, javítsa a képzéskínálat minőségét, valamint megkönnyítse a munkavállalók munkahelyek, illetve országok közti mozgását. Az uniós miniszterek a tervet várhatóan ez év második felében fogják megvitatni, illetve elfogadni. Az Európai Bizottság tervei a szakképzés ösztönzésére több lehetséges utat is felvázolnak.

Ezek a következők:

  • Rugalmasabb és nyitottabb hozzáférés a képzéshez és a képzettségek megszerzéséhez az élet valamennyi szakaszában
  • A mobilitás előmozdítása a külföldi vagy más ágazatban szerezhető tapasztalatszerzés megkönnyítésére
  • A lehető legmagasabb minőségű szakképzés biztosítása
  • Több lehetőség a hátrányos helyzetű csoportok, így az iskolarendszerből kimaradók, az alacsony képzettségűek, a munkanélküliek, a migráns háttérrel rendelkezők és a fogyatékkal élők számára
  • A kreatív és innovatív gondolkodásmód, valamint a vállalkozó szellem ösztönzése a diákok körében

A célokról bővebben itt olvashat.: http://ec.europa.eu/education/vocational-education/doc/cs hu.pdf

 

KEZDŐDIK A BELGA ELNÖKSÉG

2010. július 1-jétől Belgium váltja Spanyolországot az EU rotálódó elnökségi posztján, miközben belső egysége veszélyben van, mivel a 2010. június 13-án megrendezett országos választáson az Új Flamand Szövetség (N-VA) nacionalista párt elsöprő győzelmet aratott.

Jelenleg a Leterme vezette ügyvezető kormány van hatalmon és folynak a koalíciós tárgyalások, melyek radikális belső reformhoz vezethetnek. Ez azonban nem gátolja majd Belgiumot abban, hogy „nagyban gondolkodjon” az unióval kapcsolatban – állítják minden oldalról. Yves Leterme ügyvezető miniszterelnök szerint Belgium készen áll arra, hogy július elsejétől átvegye az EU soros elnökségét. Véleménye szerint nem fogja éreztetni hatását az uniós munkában, hogy az országnak a választások nyomán hivatalosan csak szeptemberben lesz új kormánya. Egyes belga hivatalnokok nem hivatalosan már arról beszélnek, hogy a jelenlegi ügyvezető kormány marad hatalmon az elnökség egész időtartamára.

A következő rotálódó elnökséget a trió harmadik tagja, Magyarország fogja betölteni 2011. január 1-től.

A belga elnökség honlapja: http://eutrio.be/ http://www.euvonal.hu/index.php?op=hirek&id=6594

 

MAGYAR FILM IS VERSENYBEN AZ EURÓPAI PARLAMENT 2010-ES LUX-DÍJÁÉRT

A brüsszeli Európai Filmfesztiválon hétfőn bejelentették, mely tíz film verseng az EP idei filmdíjáért. A jelöltek között van Hajdu Szabolcs Bibliothèque Pascal című alkotása is. Az Európai Parlament 2010-es Lux-díjának előválogatásán az alábbi filmek jutottak tovább:

  • Akadimia Platonos, Filippos Tsitos, Görögország, Németország
  • Bibliothèque Pascal, Hajdu Szabolcs filmje, Magyarország, Németország, Egyesült Királyság, Románia
  • Die Fremde, Feo Aladag, Németország
  • Illégal, Olivier Masset-Depasse, Belgium
  • Indigène d’Eurasie, Sharunas Bartas, Litvánia, Franciaország, Egyesült Királyság
  • lo sono l’amore, Luca Guadagnino, Olaszország
  • La bocca del lupo, Pietro Marcello, Olaszország
  • Lourdes, Jessica Hausner, Ausztria, Franciaország, Németország
  • Medalia de onoare, Calin Peter Netzer, Németország, Románia
  • R, Tobias Lindholm és Michael Noer, Dánia

A Lux-díj és a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál partnersége jegyében a „Velencei napok” július 27-ei sajtótájékoztatóján nevezik meg azt a legalább három filmet, amely a fentiek közül a döntőbe kerül. A döntős filmeket először Velencében, majd pedig október 26-a és november 19-e között az Európai Parlament brüsszeli épületében vetítik. Az Európai Parlament elnöke az EP-képviselők szavazatai alapján november 24-én Strasbourgban adja át a 2010-es Lux-díjat a győztes filmnek. http://www.lux-prize.eu/

TARTANI KELL A 3,8 SZÁZALÉKOS HIÁNYCÉLT

Az Európai Unió vezetői Brüsszelben közölték a miniszterelnökkel, hogy nem látnak lehetőséget a tervezett 3,8 százalékos államháztartási deficit emelésére. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint, ezért volt szükség az egyensúly beállítását és a növekedést beindító 29 pontos akciótervre.

Június elejére világossá vált, hogy kormányzati beavatkozás nélkül nem tartható a 3,8 százalékos államháztartási deficit -írja a keddi Világgazdaságban megjelent elemzésében Matolcsy. Akkor még nem lehetett tudni, hogy elfogad-e ennél magasabb deficitet az IMF, az Európai Unió és a pénzpiac. A miniszterelnök Brüsszelbe repült, és tájékoztatta az unió vezetőit a magyar helyzetről. Ekkor ütött vissza a múlt: az unió vezetői közölték, hogy miután Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely kétszeres túlzottdeficit-eljárás alatt áll, nem látnak lehetőséget a deficit emelésére – áll a nemzetgazdasági miniszter írásában.

 

AZ EP IS RÁBÓLINTOTT AZ ÉSZT EURÓRA

A Bizottság 2010-es konvergencia-jelentése alapján Észtország az egyetlen, amely teljesítette az euróbevezetéshez szükséges kritériumokat. Tallinn, az euróövezetben dúló viharok ellenére csatlakozna az eurózónához.

A Bizottság 2010. május 12-én fogadta el a 2010. évi konvergencia-jelentést, amelyben megállapította, hogy egyedül Észtország teljesíti a maastrichti kritériumokat. A kritériumok teljesítése a feltétele annak, hogy egy tagállam beléphessen az eurózónába.

„Észtország a fenntartható gazdasági konvergencia magas fokát érte el és kész arra, hogy 2011. január 1-jén bevezesse az eurót. Helyeseljük Észtország hosszú távú elkötelezettségét a megfontolt politika mellett. Annak érdekében, hogy az euró bevezetése sikeres legyen, Észtországnak folytatnia kell a körültekintő költségvetési politika melletti kiállását. Észtországnak ezen túlmenően továbbra is elővigyázatosnak kell lennie, és határozottan kell reagálnia, ha makrogazdasági egyensúlytalanságok illetve versenyképesség­vesztés jelei mutatkoznának. A jelenlegi feladat a gyakorlati előkészületek felgyorsítása a pénznemváltás zökkenőmentes lebonyolítása érdekében” – mondta Olli Rehn, gazdasági ügyekért felelős biztos május 12-én.

http://www.euvonal.hu/index.php?op=hirek&id=6578

 

FOTÓPÁLYÁZAT

A Europe Direct hálózat Toszkánai Információs Pontja fotópályázatot hirdet:

A „NO1OUT”, fotóverseny harmadszor meghirdetett „IMAGO europae”, témája ebben az évben:

Küzdelem a szegénység, nyomor és társadalmi kirekesztés ellen.

1. A pályázat célja felhívni a figyelmet a közös feladat és a segítség fontosságára.

A verseny fő tárgya lefotózni a nyomor régi és új arcait. A jelentkezők feladata, hogy

megörökítsék a nyomort bemutató szituációkat az Európai Unió területéről. A fotóknak eredeti

módon kell hozzájárulniuk a projekthez művészi és európai szinteken.

Beadási határidő: 2010. július 30. 14 óra.

A díjak

A technikai zsűri díja 800 euró, a közönség díja 400 euró. A díjátadás Firenzében lesz 2010 novemberében. A két nyertes utazási és egyéb költségeit a szervezők fedezik. Bővebb információ:

Europe Direct Florence, tel. 0039 055 2616797/98, e-mail: imagoeuropae@comune.fi.it

http://www.edfirenze.eu/wp-content/uploads/2010/06/no1out english.pdf

 

KÖZÖS ALKOTÁSI KEZDEMÉNYEZÉS

Képzőművészetet tanulsz? Európában élsz?

Szeretnél segíteni a művészeteddel egy szegénységben élő emberen? Akkor te kellesz nekünk!

Ha érdeklődsz korunk társadalmi kérdései iránt, fontosnak tartod a szegénység elleni küzdelmet, és készen állsz egy emberi kalandra, akkor ez a projekt neked szól! Csatlakozz a közös alkotási projekthez, amely fotográfushallgatók és szegénységben élő emberek együttműködésére épül! Ne habozz! Van időd jelentkezni, 2010. október 15-ig tölthetsz fel fájlokat. Mi a projekt lényege?

A közös alkotási projekt a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évének egyik fő programja. Miért fontos mindez?

Bár a művészet nem képes felszámolni a szegénységet, visszaadhatja az emberek méltóságát és önbecsülését, és segíthet újból megteremteni a társadalmi kapcsolatokat. Ha valaki nélkülözésben él, csak alapvető szükségleteire tud koncentrálni. A kultúrának nincs helye az életében. Ha valakit kizárnak a kultúrából, akkor a társadalom peremére szorul. A művészeti projektben való részvétellel, az alkotással azonban ezek az emberek újból azt érezhetik, hogy a társadalom részei. A kultúra emberré teszi az embereket. A kultúra olyan identitást teremt, amely segít kiszabadulni a szégyenből, az elszigeteltségből. http://www.2010againstpoverty.eu

 

ELEARNING DÍJAK 2010

A European Schoolnet szerte Európából, és még azon túlról is, iskolákat és tanárképző intézményeket hív versenyre a 2010-es eLearning díjak keretében. Pályázni a tanítás és tanulás során infokommunikációs technológiákat felhasználó projektek bemutatásával lehet. Az idei kategóriák az következőek: nemzetközi együttműködés, ASPECT Díjak, kultúrák megjelenítése, matematika, természettudományok és technológia, együttműködő tanulás, e-írástudás, az elektronikusan fejlett iskola és egy külön kategória kiemelkedő tanárok számára. A jelentkezések jóváhagyásának határideje 2010. szeptember 28. További információ található a következő weboldalon: http://elearningawards.eun.org

 

„ZENÉVEL A SZEGÉNYSÉG ELLEN”

A „Zenével a szegénység ellen” verseny arra szeretne lehetőséget biztosítani az Európai Unió fiatal polgárai (15-25 évesek) számára, hogy a világszerte tapasztalt szegénység elleni küzdelemről szóló dalukon keresztül a zene nyelvén mondhassák el üzenetüket. A beküldött dalnak a szegénység elleni küzdelem, vagy a fejlesztési együttműködés témájához kapcsolódó üzenetet kell tartalmaznia. A verseny ezzel arra ösztönzi a fiatalokat, hogy vegyenek részt ők is a

 

küzdelemben, és járuljanak hozzá személyesen a millenniumi fejlesztési célokkal kapcsolatban tett kötelezettségvállalás teljesítéséhez.

2.  A VERSENY MENETE

A dalokat a „Zenével a szegénység ellen” verseny weblapján (http://www.ifightpoverty.eu) keresztül kell beküldeni, legkésőbb 2010. szeptember 30-án, 12.00 (CET) óráig. A szavazás 2010. október 31-én, 12.00 (CET) órakor zárul le. Szavazni többször is lehet, naponta viszont csak egy szavazat adható le.

A nyertesek neve 2010 novemberében a weblapon kerül kihirdetésre. A nyertesek meghívást kapnak a 2010 decemberében megrendezésre kerülő Európai Fejlesztési Napokon való fellépésre.

3.  DÍJAK

A versenyen két díj kerül kiosztásra: az egyiket a szakmai zsűri, a másikat pedig az Internet­felhasználók on-line szavazása során kiválasztott nyertes kapja.

A verseny nyertesei professzionális hangstúdióban vehetik fel dalukat, és meghívást kapnak a 2010 decemberében, Brüsszelben megrendezésre kerülő Európai Fejlesztési Napokon való fellépésre. Az utazás és az elszállásolás szervezését és költségeit az Európai Bizottság vállalja http://pafi.hu/ pafi/palyazat.nsf/83c68255e917fff4c1256bd6006b51fa/1bd77df0c027e4ddc125775 a002fa417?OpenDocument

 

EURÓPAI ÖTLETPÁLYÁZAT DIÁKOKNAK

A verseny olyan hallgatóknak szól, akik felsőfokú tanulmányokat folytatnak valamely építészeti, valamint képző-, illetve iparművészeti felsőoktatási intézményben vagy egyéb, például képzőművészet, vizuális kommunikáció, grafika vagy bármely más kapcsolódó szakirányban.

Pályázni csak az EU 27 tagállamának valamelyikében működő oktatási intézménybe járó uniós polgároknak lehet.

Csak a 18. életévüket betöltött személyek jelentkezhetnek.

MIT KELL TENNEM?

Első lépésben a ec-fil-rouge@ec.europa.eu címre 2010. július 31-én brüsszeli idő szerint éjfélig küldött e-mailben lehet jelentkezni, feltüntetve a pályázó vezeték- és utónevét, címét, születési idejét, e-mailcímét, valamint oktatási intézményének nevét és címét. Ezt követően a pályázó a versenyszabályzat utasításainak figyelembevételével küldheti be pályaművét.

HOGYAN KÜLDHETEM BE A PÁLYAMŰVEM?

A pályaművek 2010. szeptember 30-én brüsszeli idő szerint éjfélig tölthetők fel arra a webtárhelyre, melynek címét a versenyre való jelentkezés beérkezését követően küldjük meg a pályázóknak. Felhívjuk figyelmét, hogy a webtárhely aktiválására 2010. augusztus 4-én brüsszeli idő szerint déltől kerül sor.

 

MILYEN DÍJAZÁSBAN RÉSZESÜLNEK A DÖNTŐBE JUTOTTAK?

A verseny nyertes pályázóját, akárcsak a döntőbe jutott további két (2. és 3. helyezett) pályázót meghívják a 2010 decemberében Brüsszelben megrendezésre kerülő díjátadó ünnepségre. A díjátadó ünnepségen való részvételük alkalmával a 3 döntőbe jutott pályázó utazási és szállásköltségeit a Bizottság viseli.

A díjnyertes 3000 euró, a második helyezett 2000 euró és a harmadik helyezett 1000 euró díjazásban részesül.

Bővebb információ a jelentkezésről a pályázat honlapján: http://ec.europa.eu/oib/fil-rouge/index hu.htm

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek