2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

A második hullámsír!

Vízbe fulladt egy férfi július 15-én, ebben a nyári idényben már a második ilyen jellegű tragédia történt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A nyári hónapokban legtöbbször a meggondolatlan fürdőzés okoz tragédiát. A rendőrség arra figyelmeztet, hogy minden esetben körültekintően és felelősen töltsék a pihenni vágyók szabadidejüket a vízpartokon, strandokon.

A délutáni órákban érkezett egy kisebb társaság az Izsofalva és Kurityán között lévő tóhoz július 15-én. A csoport 43 éves férfi tagja elindult a tóba, hogy a kánikulai hőség miatt lehűtse magát, előtte azonban alkoholt fogyasztott. A hirtelen elmerült férfit ismerősei megpróbálták megtalálni, azonban próbálkozásaik sikertelenek maradtak. A kurityáni férfi testét a speciális mentők este kilenckor emelték ki a tóból.
A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a tragédia okait. Az elsődleges orvosi vizsgálatok az idegenkezűséget kizárták, a férfi halálát fulladás okozta.
Az elmúlt években sajnos több alkalommal előfordult, hogy a nyári fürdőzések tragédiába torkoltak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. A vízbe fulladások száma az elmúlt három évben mindig 10 fölött volt, melyből a nyári fürdőzések során előforduló halálesetek száma egy-egy idényben 4-5 esetre tehető. A tragédiák okai közt szerepel az ittasság, különböző egészségügyi okok, meggondolatlan fürdőzés, de ilyen tekintetben a horgászás is hordozhat veszélyeket.
Jó tudni azt is, hogy, aki tiltott helyen fürdik szabálysértést követ el és húszezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható!
Információs háttér:
Borsod-Abaúj-Zemplén megye szabadvizekben – folyók, tavak – igen gazdag, ezáltal számtalan lehetőséget biztosít a fürdőzésre, a sportra, a horgászatra és a szabadidő egyéb hasznos eltöltésére. Az ismeretlen vízterület azonban számos veszélyforrást hordoz – erős sodrás, örvénylés, a mederfenék egyenetlenségei. Váratlan veszélyhelyzetben általában pánik lesz úrrá a fürdőzőkön, nem hoznak helyes döntést, megrémülnek, kapkodnak, a végtagjaik „lebénulnak” és elmerülnek. Éppen ezért, hogy a szabadságok, vakációk időszaka valóban kellemes legyen, és gondtalanul végződjön, tartsuk be a fürdőzés legalapvetőbb szabályait:

Gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek!

* Ne fürödjön közvetlenül étkezés után, teli gyomorral!
* Szeszesitaltól befolyásolt, gyógyszer vagy kábító hatású más szer miatti bódult állapotban tartózkodjon a fürdőzéstől!
* Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ne fürödjön!
* A szabad vizek mentén a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés a legbiztonságosabb!
* Ha hínáros vízen kell átúszni, akkor azt a lehető legkisebb mozdulatokkal tegye!
* Ha az örvény lehúzza, ne kapálózzon, a lélegzetét visszatartva várja meg, míg az örvény ereje érezhetően csökken és ússzon a felszínre!

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …

További cikkek