2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
EURÓPAI UNIÓS HÍREK

EURÓPAI UNIÓS HÍREK

EURÓPAI UNIÓS HÍREK MAGYAR NYERTESEK AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG FOTÓPÁLYÁZATÁN

Halász Dániel magyar fotós nyerte meg a Kreativitás és Innováció Európai Éve  2009 keretében „Képzelj el egy új világot!” címmel megrendezett fotópályázatot. A  közönségdíjat is magyar fotós szerezte meg Szabó Balázs személyében.

Olvasson tovább : http://www.kreativitas2009.hu/90-26916.php

MANIFESZTUM AZ INNOVÁCIÓRÓL ÉS A KREATIVITÁSRÓL

Barroso átvette a kreativitásról és innovációról szóló Manifesztumot

A „Manifesztum a kreativitásért és innovációért Európában” egyike a Kreativitás és  Innováció Európai Éve 2009 meghatározó eredményeinek. A dokumentum az Év  nagyköveteinek közös munkájaként született meg, akik Európa vezető  személyiségei a kultúra, tudomány, üzleti élet, oktatás és dizájn területén. A  nagykövetek november 12-én adták át a Manifesztumot az Európai Bizottság  elnökének, Jose Manuel Barrosonak.
Olvasson tovább: http://www.kreativitas2009.hu/90-26907.php

 

ELFOGADTA AZ EP AZ UNIÓS TÁVKÖZLÉSI CSOMAGOT

Fogyasztók jogai és szabályozók

A Tanács 2009. október 26-án már véglegesen elfogadta a parlamenttel májusban  kötött megállapodást a két másik telekommunikációs jogszabályról. Ezek egyike –  egy rendelet – létrehozza a BEREC nevű új európai szervezetet, amely az uniós  nemzeti telekommunikációs szabályozó hatóságok együttműködését segíti elő.  A másik jogszabály (irányelv) erősíti a fogyasztók jogait, így például arról rendelkezik,  hogy a telefonszámot egy napon belül át lehessen vinni egy másik szolgáltatóhoz,  illetve, hogy a „sütik” számítógépre telepítéséhez engedélyt kelljen kérni.

http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/052-63798-309-11-45909-
20091105IPR63793-05-11-2009-2009-true/default_hu.htm

 

AUTÓGUMI CÍMKÉK

Autógumi-címkézés segítheti a vásárlókat három év múlva

2012 novemberétől minden Európában eladott gumiabroncsot el kell látni az  üzemanyag-felhasználási hatékonyságot, a hanghatást és a csúszási  tulajdonságokat jelző címkével. A jelzés hasonlatos lenne a most például a  hűtőszekrényeknél alkalmazott besoroláshoz.

Az EP szerdán fogadta el a szöveget. A Tanács és az Európai Parlament képviselői  között korábban egyeztetett jogszabálytervezet szerint a legkedvezőbb  tulajdonságokat a zöld szín és az A osztály, a legrosszabbakat a piros szín és a  G osztály jelölné. Az üzemanyag-felhasználás hatékonysága mellett a gumiabroncsvásárlók  tájékoztatást kapnának a termék csúszási tulajdonságairól és arról is, hány  decibel zajt ad ki menet közben a kerék.

2012. november 1-jétől a személykocsikhoz, könnyű- és nehéz gépjárművekhez  gumiabroncsot (C1, C2, C3 gumik) forgalmazók kötelesek lesznek megjelölni a  termékek tulajdonságait minden tájékoztató anyagban, ideértve a honlapokat is.

A 2012 júliusa után gyártott gumikra vagy matricát kell ragasztani, vagy külön  címkével kell ellátni őket.

A képviselők átterveztették a hangkibocsájtást jelölő piktogramot. Minél több hullám  jelenik meg a jelzésen, annál hangosabb a gumi.

A jobb teljesítményű. legalább C kategóriás gumik elterjesztésének ösztönzéséről az  egyes tagállamok önállóan dönthetnek.


FELKÉSZÜLT A LISSZABONI SZERZŐDÉSRE AZ EURÓPAI PARLAMENT

Az EP hatásköre jelentősen kiszélesedik a lisszaboni szerződés hatályba lépése  után. A képviselők elfogadták a parlament házszabályának módosítását. Ez  figyelembe veszi a 18 új képviselő érkezését és az új költségvetési eljárást is.

A jelentés szerzője, David Martin (szocialista, brit) úgy vélte, az egységes európai  okmány az EP-t csecsemőből gyerekké, Maastricht serdülővé, Nizza és Amszterdam  felnőtté tette, Lisszabon pedig teljes jogú felnőtté.

A lisszaboni szerződés értelmében az EP-nek 751 tagja van. Idén júniusban  viszont csak 736 képviselőt választottak, ami a nizzai szerződésnek felelt meg. A  német képviselők száma Lisszabon szerint hárommal csökkenne, ebben a ciklusban  azonban ők is megtarthatják helyüket. Ezért viszont az EP létszáma átmenetileg 754re  nő. A 18 új képviselő 12 különböző tagországból érkezik. Magyarországot a  változások nem érintik.

A lisszaboni szerződés jelentős eleme, hogy szinte az összes uniós politikai területen  együtt dönt az Európai Parlament és a tagállamokat képviselő Tanács. Ezt az eddig  együttdöntésinek nevezett, most általánossá váló eljárást rendes jogalkotási  eljárásnak nevezik a jövőben. A módosítások a költségvetési eljárást is érintik. Az EP  ugyanis ezen a területen lényegében egyenjogúvá válik a Tanáccsal.

A képviselők módosították az Európai Bizottság elnöke megválasztásának részleteit  is.


KOPPENHÁGAI CSÚCS

Koppenhágai csúcs: 2050-ig 80 százalékkal kevesebb kibocsátást akar az EP

Ambiciózus, jogilag kötelező egyezmény elfogadását szeretné az EP a koppenhágai  éghajlatvédelmi csúcson. A képviselők szerint ennek kell terjednie a fejlett és a  fejlődő országok kibocsátáscsökkentésére, a vállalások finanszírozására és – a  célkitűzések nemteljesítése esetén – szankciók alkalmazására is.

A szerdán 516 igen, 92 nem szavazattal, 70 tartózkodás mellett elfogadott szöveg  szerint a jövendő generációk nem lesznek képesek megállítani a klímaváltozást,  ha tovább késlekedik a világszintű fellépés. A képviselők úgy vélik, a következő  nemzetközi megállapodásnak 2013-tól hatályba kell lépnie.

Az EP környezetvédelmi szakbizottságának elnöke, Jo Leinen (S&D, német) szerint  „az EU vezető szerepet játszik a klímavédelemért folytatott harcban, és ezt  Koppenhágában is meg szeretnénk őrizni. Ezért ki kell állnunk ajánlatunk mellett:  2020-ra 30 százalékos széndioxidkibocsátás-csökkentés.”

Az EP állásfoglalása szerint a fejlett országoknak együttesen 2020-ra 25-40  százalékos csökkentést kellene elérniük, a hosszú távú célnak pedig az 1990-es  szinthez képesti legalább 80 százalékos kibocsátásmérséklésnek kell lennie 2050-re.

A fejlődő országoknak általában 15-30 százalékkal kellene csökkenteniük,  Kínának, Indiának és Brazíliának viszont a fejlett államokéhoz hasonló célokat  kellene kitűznie – áll a szövegben. A képviselők fenntartható és kiszámítható  támogatással segítenék a fejlődő országokat. Az EU-nak az állásfoglalás szerint  2020-ig legalább 30 milliárd eurót kellene szánnia erre.

A megállapodásnak arra is ki kellene térnie, hogy a vállalt kibocsátáscsökkentést,  illetve pénzügyi támogatást nem teljesítő országokat figyelmeztetésben, illetve  büntetésben részesítsék – így az EP javaslata, amely a nemzetközi repülésre és  hajózásra is kiterjesztené az egyes ipari klímavédelmi célkitűzéseket.

A képviselők „erős jelzés” küldésére, az elnökválasztási kampány során tett ígéretek  teljesítésére kérik az Egyesült Államokat.

 

EU-S VÉDELEM A NŐKNEK

Uniós jogszabályt a nőkkel szembeni erőszak ellen

Minden EU-tagállamban bűntettnek kell nyilvánítani a szexuális erőszakot, az  elkövetőket pedig bíróság elé kell állítani – áll az EP által csütörtökön elfogadott  állásfoglalásban.

Az EP „sürgeti, hogy a tagállamok bűntettnek ismerjék el a házasságon és a nem  törvényesített intim kapcsolaton belüli és/vagy férfi hozzátartozó által elkövetett nemi  alapú erőszakot és nemi erőszakot”. Az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetői  ellen hivatalból járjanak el a hatóságok – áll a szövegben.

A képviselők azt is követelik, hogy „a becsület védelmében” elkövetett  bűncselekményekkel és a női nemi szerv megcsonkításával kapcsolatos ügyekben

utasítsák el az adott kultúrában elfogadott gyakorlatra, vallási vagy kulturális  hagyományokra történő hivatkozást, mint enyhítő körülményt.

 

BŐVÍTÉSI FOLYAMAT

Horvátország

A parlament „elismerését fejezi ki Horvátországnak az uniós csatlakozási kritériumok,  valamint a tagsági kötelezettségek teljesítésében elért folyamatos előrelépésekért”,  és „üdvözli a Szlovéniával fennálló határvitát rendező kétoldalú megállapodást”.

Az EP szerint a csatlakozási tárgyalások 2010 közepéig lezárhatóak, „amennyiben  Horvátország fokozott erőfeszítéseket tesz, hogy megfeleljen az összes szükséges  kritériumnak és referenciaértéknek”, beleértve a hágai bírósággal való  együttműködést.

 

VOCAL PROJECT

The Vocal Project – segítség az európai mobilitások nyelvi és kulturális  felkészítéséhez

A „Vocal Project” (Vocationally Oriented Culture and Language) egy, a Leonardo da  Vinci program keretében megvalósított innovációtranszfer projekt, amely  hangsúlyozottan a szakmai mobilitásokra készülő tanulók, hallgatók, frissdiplomások,  fiatal munkavállalók és nem utolsó sorban oktatók csoportját célozza meg. A  felhasználóbarát felkészítő anyagok a mindennapokra jellemző virtuális helyzetek  bemutatásával általános és szakmai nyelvismerettel látják el az utazót. A  célországgal kapcsolatos logisztikai és kulturális információk szintén hasznos  segítséget jelenthetnek bárki számára.

Az online felkészítő anyag a Vocal Project honlapján több nyelven is elérhető:
http://www.vocaldevelopment.eu/vocaldev/vocal/gui/vocalframeset.htm

 

RAJZOLJ NEKEM EGY JOGOT!

Pályázat!
Az Európai Bizottság immár negyedszer hirdeti meg ifjúsági plakátversenyét,  ezúttal a gyermekek jogairól szóló egyezmény 20. évfordulójának  megünneplése alkalmából.

A gyermekek jogairól szóló  egyezmény 20. évfordulója a témája  annak a plakátversenynek, amelyet  2009. november 20-án indított útjára  Jacques Barrot alelnök. A felhívásban  arra kérik a 10-18 év közötti európai  fiatalokat, hogy alkossanak plakátot  az egyezményben biztosított jogok  egyikéről. A verseny révén a  Bizottság azt kívánja elérni, hogy e  fiatal európaiak jobban tisztában legyenek saját jogaikkal, és hatékonyabban tudjanak fellépni azok védelmében.

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/09/1775&format=HTML
&aged=0&language=HU&guiLanguage=en

 

AZ IFJÚSÁGI MUNKA FEJLESZTÉSÉT, ELISMERTETÉSÉT SEGÍTŐ
KEZDEMÉNYEZÉSEK TÁMOGATÁSA


Pályázat!

Kiíró: ESZA Európai Szociális Alap Nemzeti Programirányító Iroda Társadalmi  Szolgáltató Kht.

Határidő: 2009.12.29
Pályázhat:

Észak-magyarországi régióban bejegyzett szervezetek nyújthatnak be pályázatot:
a) társadalmi szervezetek (kivéve pártok és szakszervezetek),
b) alapítványok,
c) önkormányzatok,
d) sajtóterméket kiadó, illetve elektronikus médiát működtető jogi személyiséggel
rendelkező nonprofit gazdasági társaság,
e) egyházak,
f) egyházak ifjúsági szerveződései (kötelezettségvállaló bevonásával)

Az Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Tanács megbízásából az ESZA  Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (ESZA Nonprofit  Kft.) a szociális és munkaügyi miniszter 7/2009. (III.18.) SZMM rendelete alapján  pályázatot hirdet az ifjúsági munka fejlesztését, elismertetését segítő  kezdeményezések támogatására.

1. A pályázat célja, kategóriái
Az Észak-magyarországi régióban ifjúsági fejlesztő munkát végző szakemberek  megerősítését szolgáló kompetenciafejlesztés, az ifjúsági munka támogatása  szakmai találkozók, képzések lebonyolításával.  Az ifjúsági munka valorizációja, társadalmi elismertetése, láthatóvá tétele települési,  kistérségi, megyei, regionális média termékek, kampányok és kiadványok  támogatása révén. Jó példák bemutatása az ifjúsági munka területéről.

2. A rendelkezésre álló keretösszeg
A pályázatok támogatására rendelkezésre álló keretösszeg 2 000 000 Ft, azaz  kétmillió forint, továbbá a pályázat értékeléséig befolyó bevételek a Magyar  Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló 2008. évi CII. törvény SZMM fejezet  16/41/3/4 „Gyermek és Ifjúsági Alapprogram támogatása fejezeti kezelésű  előirányzata” (ÁHT: 31831) terhére.

3. A pályázaton igényelhető támogatás összege és formája  A pályázaton legalább 200 000 Ft, illetve legfeljebb 400 000 Ft vissza nem térítendő  támogatás igényelhető.

4. A támogatás mértéke
A pályázott támogatás mértéke maximum a projekt elszámolható összes költségének  90%-a lehet. A pályázó által biztosítandó önrész minimum a teljes költségvetés 10%a,  melykészpénzes önrészként biztosítandó.

Nem tekinthető saját forrásnak az államháztartás alrendszereitől kapott támogatás,  kivéve az államháztartás alrendszereibe tartozó támogatást igénylő, pályázó  költségvetési szervnek, ezen költségvetési szerv irányító szervének  költségvetésében az adott célra előirányzott összeget, az Állami költségvetési  kedvezményezettek sajáterő támogatása előirányzatból, valamint az Önkormányzati  Önerő Alapból a részben európai uniós forrásból finanszírozott projektek  megvalósításához nyújtott támogatást.

5. A támogatás folyósítása
Egy összegben, előfinanszírozás formájában történik a Pályázati Útmutató 11. pontja
szerint. A pályázatkezelő a támogatási összeget a támogatási szerződés mindkét fél
által történő aláírását követően utalja át.
A pályázatban csak a támogatási időszakot terhelő költségekre vonatkozó pénzügyi
bizonylatok számolhatók el, melyek pénzügyi teljesítésének az elszámolási időszak
végéig meg kell történnie.

6. Támogatási időszak
A pályázó által a pályázatban megjelölt, 2010. január 1. és 2010. december 31. közé  eső időszak.
http://pafi.hu/_pafi/palyazat.nsf/83c68255e917fff4c1256bd6006b51fa/a77b97b53273
e77fc1257684003c6935?OpenDocument

KOMPLEX IFJÚSÁGI FEJLESZTÉSEK TÁMOGATÁSA

Pályázat!
Kiíró: ESZA Európai Szociális Alap Nemzeti Programirányító Iroda Társadalmi  Szolgáltató Kht.
Határidő: 2009.12.29
Pályázhat: Észak-magyarországi régióban bejegyzett szervezetek nyújthatnak be  pályázatot:
a) társadalmi szervezetek (kivéve pártok és szakszervezetek),
b) alapítványok,
c) önkormányzatok,
d) egyházak,
e) egyházak ifjúsági szerveződései (kötelezettségvállaló bevonásával)

Az Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Tanács megbízásából az ESZA  Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (ESZA Nonprofit  Kft.) a szociális és munkaügyi miniszter 7/2009. (III. 18.) SZMM rendelete alapján  pályázatot hirdet komplex ifjúsági fejlesztések támogatására.

1. A pályázat célja, kategóriái
A program fő célja a fiatalok ismereteinek, készségeinek, az ifjúsági szervezetek  innovációs képességének fejlesztése komplex mikro- és/vagy kistérségi  szolgáltatások, programok nyújtásával. A meghirdetett pályázat olyan projekteket támogat, amelyekben megjelennek a fiatalok közösségfejlesztését elősegítő minél szélesebb körű programok, szolgáltatások a fiatalok aktív közreműködésével. A fejlesztési projekt a fiatalok minél szélesebb körét érinti, új ifjúsági közösségek létrejöttét, vagy a már korábban indított közösségi kezdeményezések

továbbfejlesztését segíti elő és hosszútávon megalapozza a térségi közösségi gondolkodást.

2. A rendelkezésre álló keretösszeg
A pályázatok támogatására rendelkezésre álló keretösszeg 3 000 000 Ft, azaz hárommillió forint, továbbá a pályázat értékeléséig befolyó bevételek a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló 2008. évi CII. törvény SZMM fejezet 16/41/3/4 „Gyermek és Ifjúsági Alapprogram támogatása fejezeti kezelésű előirányzata” (ÁHT: 31831) terhére.

3. A pályázaton igényelhető támogatás összege és formája A pályázaton legalább 600 000 Ft, illetve legfeljebb 800 000 Ft vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

4. A támogatás mértéke
A pályázott támogatás mértéke maximum a projekt elszámolható összes költségének 90%-a lehet. A pályázó által biztosítandó önrész minimum a teljes költségvetés 10%a,  mely készpénzes önrészként biztosítandó
http://pafi.hu/_pafi/palyazat.nsf/83c68255e917fff4c1256bd6006b51fa/e6d82afe44fdfd
83c1257684003b0237?OpenDocument

 


REGIONÁLIS IFJÚSÁGI EGYÜTTMŰKÖDÉSI KONFERENCIA TÁMOGATÁSA

Pályázat!
Kiíró: ESZA Európai Szociális Alap Nemzeti Programirányító Iroda Társadalmi Szolgáltató Kht.
Határidő: 2009.12.29
Pályázhat: Észak-magyarországi régióban bejegyzett szervezetek nyújthatnak be pályázatot:
a) társadalmi szervezetek (kivéve pártok és szakszervezetek),
b) alapítványok,
c) önkormányzatok

Az Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Tanács megbízásából az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (ESZA Nonprofit Kft.) a szociális és munkaügyi miniszter 7/2009. (III. 18.) SZMM rendelete alapján pályázatot hirdet regionális ifjúsági együttműködési konferencia támogatására.

1. A pályázat célja, kategóriái
Legalább két napos regionális konferencia megszervezése és lebonyolítása az észak-magyarországi régió területén. A program célja az ifjúsági civil szervezetek összefogásának, koordinációjának segítése. Az ifjúsági szervezetek részére bemutatkozási lehetőség biztosítása, régiós szinten is értékkel bíró mintaprojektek bemutatása, a civil szervezetek közötti együttműködés további lehetőségeinek feltárása.

2. A rendelkezésre álló keretösszeg
A pályázatok támogatására rendelkezésre álló keretösszeg 760 000 Ft, azaz hétszázhatvanezer forint, továbbá a pályázat értékeléséig befolyó bevételek a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló 2008. évi CII. törvény SZMM

fejezet 16/41/3/4 „Gyermek és Ifjúsági Alapprogram támogatása fejezeti kezelésű előirányzata” (ÁHT: 31831) terhére.

3. A pályázaton igényelhető támogatás összege és formája
A pályázaton legfeljebb 760 000 Ft vissza nem térítendő támogatás igényelhető. 4. A támogatás mértéke A projekt elszámolható összes költségének 100%-a, a pályázathoz önerő biztosítása nem kötelező.

http://pafi.hu/_pafi/palyazat.nsf/83c68255e917fff4c1256bd6006b51fa/d3b64116a0dff
d9ac1257684003a7fa2?OpenDocument


Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kíván

a Europe Direct Miskolc csapata!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek