2024. 07. 1. hétfő

Tihamér, Annamária
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Európai gyerekekről nevezik el a Galileo műholdrendszert

Minden tagállamból annak a gyereknek a nevéről fogják elnevezni a Galileo program egy-egy műholdját, amelyik a világűrrel vagy az űrrepüléssel kapcsolatos rajzpályázaton a legjobb rajzot készítette. Az október 20-án indítandó két műhold az eddigi két nyertes gyerek – a belgiumi Thijs és a bulgáriai Natalia – nevét viseli majd. A rajzpályázat e két országban már idén megrendezésre került1. A többi 25 tagállamban ma indította útjára az Európai Bizottság azt a pályázatot, amelynek győzteseiről kapják majd nevüket a 2019-ig indítandó műholdak. A pályázaton 9–11 éves gyerekek vehetnek részt. Antonio Tajani, ipar- és vállalkozáspolitikai biztos, az Európai Bizottság alelnöke a következőképpen nyilatkozott: „A műholdas navigációval, az űrkutatással és az űrből történő megfigyeléssel a világűr egyre fontosabbá vált mind a polgárok, mind pedig gazdaságunk jövője szempontjából. Ezzel a versennyel ösztönözni kívánjuk a gyerekek kreativitását, felébreszteni bennük a világűr és a világűrrel kapcsolatos lehetőségek iránti lelkesedést már fiatal koruktól fogva. E kreativitást azzal díjazzuk, hogy a 27 nyertes gyerek egyedülálló lehetőséget kap arra, hogy róluk nevezzenek el egy-egy műholdat.”

Szeptember 1-je és november 15-e között az Európai Unióban élő, 2000-ben, 2001-ben vagy 2002-ben – vagyis a Galileo-program indulásakor – született gyerekek beszkennelve vagy digitális fotó formájában feltölthetik a világűrrel és az űrrepüléssel kapcsolatos rajzukat a pályázat hivatalos weboldalán. Minden országban egy honi zsűri fogja kiválasztani a legjobban sikerült rajzot, és a győztes gyerek nevéről fogják elnevezni a Galileo műholdrendszer egy műholdját. A műholdak indítására 2012-től kezdődően, egészen a teljes rendszer (összesen 30 műhold) kiépítéséig kerül majd sor. A sorrendet, amelynek alapján a gyerekek nevével elnevezik majd a műholdakat, a nemzeti nyelvű tagállami nevek ábécésorrendje határozza meg.

A pályázatot valamennyi tagállamban sajtóközlemények és sajtókonferenciák keretében, valamint az iskoláknak, pedagógus szövetségeknek levélben küldött felhívásokon és oktatási portálokon keresztül hirdetik majd meg. E kezdeményezés egyrészt hozzá fog járulni a gyermekek érdeklődésének felkeltéséhez, a pedagógusok számára pedig tananyagként szolgálhat a világűr és a műholdas navigáció témájának feldolgozásához.

A pályázat részletei a következő honlapon érhetők el:

http://www.galileocontest.eu/hu/competition.

Előzmények

A Galileo-program Európa saját vállalkozása a műholdas navigáció terén. Célja, hogy a GPS-hez hasonló globális navigációs műholdrendszert hozzon létre. Mivel a műholdas navigációs alkalmazásoknak mind az üzleti világ, mind pedig a polgárok számára egyre nagyobb a jelentősége, a Galileo biztosítani kívánja Európa függetlenségét ezen a fontos területen, gondoskodván ezen alkalmazások rendelkezésre bocsátásáról.

Az ágazati többletbevételek, valamint a közösségi és társadalmi előnyök révén a Galileo 20 év alatt várhatóan 60 milliárd euróval járul hozzá az európai gazdaság növekedéséhez, a függetlenség által nyújtott előnyöket nem is számítva.

A legalább 24 műholdból álló alapkonstellációval a Galileo 2014/2016-tól három alapszolgáltatást fog nyújtani: kezdeti nyílt szolgáltatás (2014), hatóságilag szabályozott szolgáltatás (2016) és kutató-mentő szolgáltatás (2014). A később induló szolgáltatások közé fog tartozni egy kereskedelmi szolgáltatás, amely két titkosított jel kombinációjával gyorsabb adatátbocsátást és nagyobb pontosságú hitelesített adatokat nyújt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek