2024. 05. 7. kedd

Gizella
1 EUR 389 HUF
1 GBP 453 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • EP-választás – Tizenhat tagú lesz a Nemzeti Választási Bizottság

EP-választás – Tizenhat tagú lesz a Nemzeti Választási Bizottság

A hét állandó tag mellett kilenc pártdelegált vesz részt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) munkájában az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán. A választási bizottságokba péntek 16 óráig jelenthették be megbízottjaikat az EP-választáson listát állító pártok.

A Nemzeti Választási Bizottságba ugyanakkor nemcsak az EP-választáson listát állító pártok, hanem az Országgyűlésben frakciót alakító pártok is küldhetnek egy-egy delegáltat. Az Országgyűlésben öt párt alakított frakciót (a Fidesz, a KDNP, az MSZP, a Jobbik és az LMP), az EP-választáson pedig nyolc lista indul (a Magyar Szocialista Párt, a Seres Mária Szövetségesei, a Fidesz-KDNP, A Haza Nem Eladó Mozgalom párt, a Jobbik, a Lehet Más a Politika, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció).

A pénteki határidőig valamennyi listaállító párt bejelentette, kit küld az NVB-be, a Fidesz és a KDNP (a frakcióalakítás jogán) külön-külön delegáltat jelentett be, így a Nemzeti Választási Bizottság hét állandó tagja mellett kilenc pártküldött is részt vesz a testület munkájában.

Az NVB független, kizárólag a törvénynek alárendelt szerv, amelynek elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.

Általános feladata, hogy iránymutatást adjon a választással kapcsolatos jogszabályok egységes értelmezéséért, az egységes joggyakorlat kialakításáért, és megállapítsa a választás országosan összesített eredményét.

Az NVB felügyeli a külképviseleteken leadott szavazatok számlálását és a szavazóköri jegyzőkönyvek alapján megállapítja, mely jelölőszervezetek érték el a törvényben meghatározott ötszázalékos szavazathatárt, azaz, mely pártok kaphatnak mandátumot az EP-választáson.

Az NVB állapítja meg az EP-választás eredményét is.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek