2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Az OECD-konferencia kiemelt vendégelőadójaként, Kovács László svájcban
Az OECD-konferencia kiemelt vendégelőadójaként, Kovács László svájcban

Az OECD-konferencia kiemelt vendégelőadójaként, Kovács László svájcban

Az OECD-konferencia kiemelt vendégelőadójaként, Kovács László svájcban2009. szeptember 9-én Kovács László az Európai Unió adó- és vámügyi biztosa nyitotta meg az OECD és a Svájci Szövetségi Adóhatóság közös szervezésében Luzern városában rendezett magas szintű nemzetközi adókonferenciát, amelyen részt vett a Svájci Államszövetség soros elnöke, az ország pénzügyminisztere és az OECD főtitkárhelyettese is.

A rendezvény központi témája az általános forgalmi adó (ÁFA) jelene és jövője volt, amelynek kapcsán Kovács László méltatta az ÁFA szerepét az Európai Unió belső piacának megteremtésében, zavartalan működésében és a kereskedelem előmozdításában. Az európai biztos előadásában kiemelte az ÁFA jelentőségét a költségvetési bevételekben. Utalt arra, hogy a válság körülményei között az Unió tagállamainak jelentős része az élőmunka adó- és járulékterheinek, továbbá a társasági nyereségadó kulcsának csökkentésével igyekszik élénkíteni a gazdaságot, míg a költségvetési bevételkiesést az ÁFA emelésével ellensúlyozza.  

Hangsúlyozta, hogy az ÁFA egyszerű, átlátható és széles alapú, igazságos adónem. Ez az oka annak, hogy az 50-es években Franciaországban történt első megjelenése óta ma már a világ 150 országában alkalmazzák, s 2012-re az ÁFÁ-t alkalmazó országok száma 160 fölé fog emelkedni. Az Európai Unióban az ÁFA bevétel aránya az összes adóbevétel 20 %-át teszi ki, s a GDP 7,5 %-ával egyenlő.  

Az ÁFA rendszer szerepéről szólva elmondta, hogy a nagy élőmunka-igényű  szolgáltatások esetében a kedvezményes kulcs alkalmazásának ez év tavaszán elfogadott kiterjesztése és állandóvá tétele kisvállalkozások ezreit mentheti meg a csődtől és munkahelyek tízezreit óvhatja meg, mindenekelőtt az építőiparban. Aláhúzta, hogy a Bizottság javaslatát elfogadva a Pénzügyminiszteri Tanács 2010. január 1-jétől az elektronikus úton nyújtott szolgáltatásoknál megváltoztatta az ÁFA fizetés helyét, az a jövőben a szolgáltatást igénybe vevők országának adóbevételeit fogja gyarapítani. Jelezte, hogy a Bizottság előkészítette a pénzintézetek ÁFA körbe vonásáról szóló javaslatot, ami erősíteni fogja versenyképességüket a nem uniós országok bankjaival és biztosító társaságaival szemben.  

Kovács László  kiemelte az uniós szinten évi több mint 60 md euró veszteséget okozó ÁFA csalás visszaszorítása érdekében kialakított stratégiát, szólt a tagállamok adóhatóságai közötti együttműködés erősítését, az információcsere gyorsítását, a banktitok ürügyén eddig megtagadott tájékoztatás kötelezővé tételét célzó javaslatokról.

A konferencia során az Európai Unió adó- és vámügyi biztosa megbeszélést folytatott a soros svájci államfővel, aki elmondta, hogy Svájc kész együttműködni az OECD szabályainak megfelelő információcserében, vagyis a jövőben nem fog a banktitokra hivatkozva kitérni az adócsalás visszaszorítását szolgáló tájékoztatás elől.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek