2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Az Európai Bizottság közzétette az EU külső határain 2008-ban lefoglalt hamisított termékekről szóló jelentését
Az Európai Bizottság közzétette az EU külső határain 2008-ban lefoglalt hamisított termékekről szóló jelentését

Az Európai Bizottság közzétette az EU külső határain 2008-ban lefoglalt hamisított termékekről szóló jelentését

A termékhamisítással és szabadalomsértéssel kapcsolatban indított vámügyi eljárások számának jelentős és folyamatos – immár a hatodik egymást követő évben rögzített – növekedését mutatják az Európai Bizottság által közzétett legfrissebb statisztikák. Míg a vámhatóságok 2007-ben 43 000 esetben, 2008-ban már több mint 49 000 esetben foglaltak le árut azok feltételezhetően hamis volta miatt.

Ez az eredmény a vámhatóságok hatékonyabb munkáját, valamint az ipari szférával egyre erősödő együttműködésüket mutatja, amelynek köszönhetően a vámhatóságok könnyebben azonosítják a gyanús szállítmányokat és hatékonyabban felismerik a hamisított termékeket. 2008-ban a lefoglalt áruk száma kétszeresére, azaz 178 millióra nőtt, amelyekből mintegy 20 millió lehet különösen veszélyes az európai fogyasztók egészségére és biztonságára (ilyenek például a hamisított gyógyszerek vagy elektromos berendezések).

„A termékhamisítás és a hamis termékekkel való kereskedelem elleni küzdelem továbbra is az EU vámhatóságainak egyik kiemelten fontos célja.”- mondta Kovács László európai uniós adó-és vámügyi biztos.  E tekintetben különösen jelentős a tagállamok által ez év márciusában elfogadott, a 2009-2012 közötti időszakra vonatkozó Vám Akcióterv, mivel az az adóhatóságok által azonosított fő kihívásokra, nevezetesen a hamisított termékek lehetséges veszélyei, a szervezett bűnözéssel való összefüggés, a hamisítás világméretűvé válása, és a hamisítványok internetes kereskedelme jelentette, egyre jelentősebb problémákra ad választ.

A 2008-as statisztikákból többek között kiderül, hogy:

    * A vámhatóságok által végrehajtott lefoglalások soha nem értek el ilyen magas szintet, hiszen ezek száma mintegy 13 %-kal nőtt, elérve a 49 000 regisztrált esetet a 2007-os 43 000-rel szemben.
    * Az iparral való együttműködés tovább erősödött, amit tükröz az a 13 000 kérelem (2007-ben ez a szám 10 000 volt), amelyet az ipar képviselői nyújtottak be vámügyi eljárás kezdeményezésére hamisított termékek gyanúja miatt. Az így indult eljárások 2008-ban a vámintézkedések 80 %-át tették ki.

 

    * 2008-ban jelentősen, majdnem 100 millió darabbal nőtt a lefoglalt hamisított termékek száma: 178 millió a 2007-es 79 millióhoz képest.
    * A legjelentősebb növekedés az alábbi termékek körében történt:
    * játékok: +136%
    * elektromos berendezések: +58%
    * kozmetikai és szépségápolási termékek: +42%;

 

    * Különösen drámai a növekedés az alábbi esetekben:
    * DVD-k: +2600%
    * gyógyszerek: + 118%

 

    * A hamisított termékek fő származási helye továbbra is Kína, a lefoglalt termékek 54%-a innen származik. Ez az arány lényegesen alacsonyabb, mint a 2004-es 80 %, ami annak köszönhető, hogy 2005-ben az Európai Bizottság kezdeményezésére vámegyüttműködési megállapodást írtak alá és évente ülésező vegyesbizottságot hoztak létre. Bizonyos termékek esetében ugyanakkor más ország a fő származási hely, így például az élelmiszerek tekintetében Indonézia, a cigarettánál az Egyesült Arab Emirátusok, a gyógyszerek esetében pedig India.

 
  * A teljes lefoglalt termékmennyiség jelentős részét a CD-k és DVD-k tették ki (79 millió), a lefoglalt termékek 44%-a, ezt követi a cigaretta (23%), illetve a ruházati termékek és kiegészítők (10%).

 

Háttér

Az 1383/2003/EK tanácsi rendelet értelmében a vámhatóság átmenetileg lefoglal minden terméket, amely valószínűsíthetően szellemi tulajdonjogot, illetve védjegyet sért. A vámjogszabályok alapján a vámhatóság nem dönthet arról, hogy egy áru ténylegesen szellemi tulajdont sért-e vagy sem, hanem lefoglalja az árut, majd erről értesíti a jogosultat. Utóbbi dönti el, hogy a nemzeti szabályok szerint bírósághoz fordul-e, amelynek hatásköre van annak eldöntésére, hogy az áru szellemi jogokat sért-e. Ha a jogosult a vámhatóság által megszabott időn belül nem kezdeményez bírósági eljárást, a vámhatóság az áru lefoglalását feloldja.

Bővebben itt olvashat a vámhatóságok által 2008-ben lefoglalt hamis termékekkel kapcsolatban:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/customs_controls/counterfeit_piracy/statistics/index_en.htm

 
Az Európai Bizottság közzétette az EU külső határain 2008-ban lefoglalt hamisított termékekről szóló jelentését
 
/Illusztráció/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…