2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Az Európai Bizottság közös szabályokat javasol a házi készítésű robbanóanyagokkal szemben

Az Európai Bizottság közös szabályokat javasol a házi készítésű robbanóanyagokkal szemben

Az Európai Bizottság ma javaslatot terjesztett elő a házi készítésű robbanóanyagok előállítására használható vegyi anyagokhoz való hozzáférés korlátozására. A rendelet célja a házi készítésű robbanóanyagok alkalmazásával elkövetett támadások jelentette fenyegetés csökkentése, és így az uniós polgárok biztonságának erősítése. Emellett a termelők és a kiskereskedők is előnyhöz jutnának az Unió-szerte egységes szabályozás révén. „A terroristák és más bűnözők igen gyakran házi készítésű robbanóanyagokat használnak támadások elkövetésére. Fokoznunk kell az ellenőrzést, és meg kell akadályoznunk, hogy a terroristák hasznot húzzanak az uniós tagállamok biztonsági szabályai között meglévő eltérésekből” – jelentette ki Cecilia Malmström, az uniós belügyekért felelős biztos.

Az elmúlt évek során a legtöbb terrortámadást gyakorta házi készítésű robbanóanyagokból álló robbanószerkezetek felhasználásával követték el. Ezeket a robbanóanyagokat olyan vegyi anyagokból állították elő, amelyek széles körben a lakossági fogyasztók rendelkezésére állnak. Házi készítésű robbanóanyagokat használtak például a 2005. évi londoni bombatámadásokkor.

Jóllehet nemzetközi, uniós és nemzeti szinten több jogalkotási és nem-jogalkotási intézkedés áll rendelkezésre, ezek nem irányulnak kifejezetten az egyes vegyi anyagokkal kapcsolatos biztonsági kockázatokra, vagy nem fedik le az Unió egész területét. Előfordul, hogy az egyik országban korlátozzák vagy ellenőrzik a házi készítésű robbanóanyagok előállítására használható vegyi anyagokat, egy másikban viszont könnyen beszerezhetők. Emellett piaci torzulások keletkezhetnek, amelyek megakadályozzák, hogy egységes uniós versenyfeltételek érvényesüljenek ezen a területen.

A ma javasolt rendelet az egész EU-ban azonos szintű ellenőrzést vezetne be egyes vegyi anyagok tekintetében. Ez megakadályozza majd, hogy a terroristák és a bűnözők kihasználják az EU tagállamok biztonsági szabályozásai közötti eltéréseket.

Tiltani fogják a rendelet mellékletében felsorolt egyes vegyi anyagokat tartalmazó termékek értékesítését, amennyiben az érintett vegyi anyagok koncentrációja meghalad egy bizonyos szintet. A legtöbb fogyasztó fel tudja majd használni – a már ma is széles körben hozzáférhető – alternatív termékeket, vagy engedélyt szerezhet ahhoz, hogy továbbra is vásárolhassa a tiltott termékeket. Néhány terméket továbbra is korlátozás nélkül értékesítenek majd a fogyasztóknak, de az adásvételt jobban ellenőrzik, például a gyanús tranzakciók bejelentésére vonatkozó mechanizmus útján.

Előzmények

A Bizottság 2006 óta dolgozik a robbanóanyagok és a házi készítésű robbanóanyagok előállítására használt prekurzorok biztonságának erősítésén. A Bizottság 2007 novemberében elfogadott kezdeményezését követően a Tanács 2008 áprilisában jóváhagyta a robbanóanyagokról szóló európai uniós cselekvési tervet.

A rendelet jogilag kötelező eszköz, amely 18 hónappal az Európai Parlament és a Tanács általi elfogadását követően lép hatályba. Mindazonáltal az elfogadást követő 36 hónapon belül továbbra is engedélyezik a jogszabályba foglalt vegyi anyagok és termékek birtoklását és felhasználását.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek