2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Gyors és nagyon gyors szélessávú internet Európában

Az Európai Bizottság a mai napon három kiegészítő intézkedést fogadott el a gyors és nagyon gyors szélessávú hozzáférések kiépítésének és elterjedésének elősegítése érdekében. A csomag részei a következők: az új generációs hozzáférési hálózatokhoz való hozzáférés szabályozására vonatkozó bizottsági ajánlás, amely szabályozási biztonságot nyújt a távközlési szolgáltatók számára azáltal, hogy megfelelő egyensúlyt biztosít a beruházások ösztönzése és a verseny megőrzése között; egy rádióspektrum-politikai program kialakításáról szóló javaslat, amely többek között a vezeték nélküli szélessávú hozzáférések számára biztosít rádióspektrumot; valamint a szélessávról szóló közlemény, amely azt ismerteti, miként ösztönözhetők a leghatékonyabban a gyors és nagyon gyors hálózatokba történő állami- és magánberuházások. Ezek az intézkedések segítik az EU-t abban, hogy az európai digitális menetrendben foglalt kötelezettségvállalásnak megfelelően minden európai lakos 2013-ig alapvető, 2020-ig pedig gyors vagy nagyon gyors szélessávú hozzáféréssel rendelkezzen (lásd IP/10/581, MEMO/10/199 és MEMO/10/200). Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedésre vonatkozó „Európa 2020” stratégiában (lásd IP/10/225) megfogalmazottak szerint az európai szélessávú infrastruktúra kiépítése alapvető fontosságú a munkahelyteremtés és jólét szempontjából.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke így nyilatkozott: „A gyors szélessávú hozzáférés jelenti az Európa fellendüléséhez és jólétéhez szükséges digitális oxigént.” Ezek az intézkedések hozzájárulnak ahhoz, hogy az európai lakosok olyan első osztályú internet-hozzáférést kapjanak amelyet elvárnak és megérdemelnek, és ezáltal elérjék az általuk kívánt tartalmakat és szolgáltatásokat. ”

A ma elfogadott csomag részei a következők:

*

Az új generációs hozzáférési hálózatokhoz való hozzáférés szabályozására vonatkozó bizottsági ajánlás, amely az új, nagy sebességű üvegszálas hálózatokhoz való hozzáférésre vonatkozóan közös szabályozási megközelítést határoz meg, és a nemzeti távközlési szabályozók számára előírja a beruházások ösztönzése és a verseny megőrzése közötti megfelelő egyensúly biztosítását. Ez minden piaci szereplő számára egyértelműbb szabályozási környezetet biztosít, amely nélkülözhetetlen a gyors és nagyon gyors szélessávú infrastruktúrába való beruházás ösztönzéséhez. A hírközlési keretirányelv (2002/21/EC) megköveteli a tagállamoktól, hogy a „legmesszebbmenőkig” vegyék figyelembe a bizottsági ajánlást, és minden attól való eltérést indokolniuk kell. (Lásd MEMO/10/424)
*

Egy 5 éves, hatékony rádióspektrum-gazdálkodást előmozdító politikai program létrehozására irányuló európai parlamenti és tanácsi határozatra vonatkozó bizottsági javaslat, amely 2013-ig megfelelő rádióspektrumot biztosít a vezeték nélküli szélessáv céljára (amely lényegesen hozzá fog járulni ahhoz, hogy a távoli területeken élők rákapcsolódhassanak a gyors szélessávú hálózatra, valamint ahhoz, hogy az innovatív szolgáltatások Európa egész területén hozzáférhetők legyenek). A rádióspektrumnak az Unióban történő hatékony és versenyképes felhasználása más szakpolitikai területeken és ágazatokban, például a közlekedés és a környezetvédelem terén is serkenteni fogja az innovációt. (Lásd MEMO/10/425)
*

A szélessávról szóló közlemény, amely egységes keretet határoz meg a digitális menetrend szélessávra vonatkozó céljainak teljesítéséhez, és különösen azt ismerteti, hogy miként ösztönözhetők a leghatékonyabban a gyors és nagyon gyors hálózatokba történő állami- és magánberuházások. A közlemény felkéri a tagállamokat, hogy a szélessávval összefüggésben készítsenek konkrét végrehajtási intézkedéseket tartalmazó operatív terveket a gyors és nagyon gyors hálózatok kiépítésére, iránymutatásokat tartalmaz a beruházási költségek csökkentésére vonatkozóan, valamint bemutatja, hogy a közhatóságok többek között az uniós alapok jobb felhasználásával hogyan támogathatják a szélessávú beruházásokat. A dokumentum egyúttal az Európai Bizottság és az Európai Befektetési Bank által közösen tervezett szélessávú finanszírozási eszközökre is kitér. (Lásd MEMO/10/427)

Európa jelenleg világelső a szélessáv átlagos elterjedtsége terén (24,8%), de a hálózatokat tovább kell fejleszteni és korszerűsíteni. Az európaiaknak például jelenleg mindössze 1%-a rendelkezik nagy sebességű közvetlen otthoni üvegszálas kapcsolattal, miközben ugyanez az arány Japánban 12%, Dél-Koreában pedig 15%.

A Bizottság intézkedéseinek célja a gyors és nagyon gyors hálózatokba történő állami- és magánberuházások serkentése, ami egyúttal a szélessávú hálózatokon nyújtott szolgáltatások iránti keresletet is növeli, valamint gazdasági növekedési ciklust indít az Unióban.

A digitális menetrend ambiciózus célokat tűzött ki a szélessávú hozzáférésekre vonatkozóan: 2013-ig az EU minden lakosának alapvető szélessávú hozzáféréssel, 2020-ig pedig minden uniós lakosnak másodpercenként legalább 30 megabites hozzáféréssel, ezen belül az európai háztartások legalább felének másodpercenként 100 megabites kapcsolattal kell rendelkeznie.

Előzmények

A gyors és nagyon gyors szélessávú hozzáférések ugyanolyan forradalmi hatást gyakorolhatnak az emberek életére, mint azt 100 éve a vasút tette. A nagy sebességű hozzáférések könnyebbé teszik az otthonról és utazás közben történő munkavégzést. Új interaktív online szolgáltatásokat tesznek lehetővé számos területen, mint például az oktatás és egészségügy (például távoli diagnosztika). Ezenkívül a felhőalapú szolgáltatásokhoz való hozzáféréssel segítik a kkv-kat költségeik csökkentésében és versenyképességük javításában, valamint digitális, felhasználó által vezérelt és nagyfelbontású videószolgáltatások új korszakát hozhatják el.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek