2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Az EU-országoknak 2011-től csökkenteniük kell államháztartási hiányukat
Az EU-országoknak 2011-től csökkenteniük kell államháztartási hiányukat

Az EU-országoknak 2011-től csökkenteniük kell államháztartási hiányukat

Az EU-országoknak 2011-től csökkenteniük kell államháztartási hiányukatAz Európai Unió országainak 2011-től csökkenteniük kell államháztartási hiányukat, hogy megakadályozzák az ellenőrizetlenül szárnyaló adósságspirált – tartalmazza az Európai Bizottság egyik dokumentuma, amit az EU pénzügyminisztereinek október 1-én kezdődő ülésére készült. Az EU tagok kormányai több százmilliárd eurót költöttek arra, hogy életet leheljenek gazdaságaikba. Az október eleji pénzügyminiszteri ülésen arról lesz szó, hogy miként lehet majd a gazdaságba pumpált állami pénzeket kivonni. A legtöbb országnak évente több mint 0,5 százalékkal – néhánynak több mint 1 százalékkal – kell majd GDP-arányosan csökkentenie államháztartási hiányát éveken keresztül ahhoz, hogy megállítsák a gyors eladósodás irányzatát.
 
A dokumentum szerint, ha az EU gazdasági növekedése a vártnál nagyobb lesz, minden plusz költségvetési bevételt teljes egészében a hitelek csökkentésére kell fordítani. Amennyiben jövőre lendületet kap az EU gazdasága és nem lesznek további állami gazdaságélénkítési intézkedések, az EU tagországok együttes adóssága eléri az uniós GDP 100 százalékát 2016-ban. Feltéve, hogy a folytatandó politika nem változik, akkor 2020-ban a GDP-arányos adósságszint 120 százalékra nőne.

Az EU-tagországok államadóssága az uniós GDP 61,5 százaléka volt 2008-ban. A dokumentum szerint 2020-ra a GDP-arányos államháztartási deficit 175-200 százalékra emelkedhet Nagy-Britanniában, Írországban és Lettországban, ha az érintett országok kormányai nem tesznek további lépéseket a közkiadások konszolidációjára azon túl, hogy leállítják a gazdaság élénkítését.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…