2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Megállapodástervezetet fogadtak el a kórházi szakmai szervezetek
Megállapodástervezetet fogadtak el a kórházi szakmai szervezetek

Megállapodástervezetet fogadtak el a kórházi szakmai szervezetek

Megállapodástervezetet fogadtak el a kórházi szakmai szervezetekMegállapodástervezetet fogadtak el a kórházi szakmai szervezetek képviselői és az egészségügyi miniszter pénteki, budapesti egyeztetésén, a dokumentum szerint egyebek mellett bázisfinanszírozást vezetnek be október elsejével. Székely Tamás miniszter a többórás egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón közölte: a megállapodás akkor lép hatályba, ha a delegáló szervezetek jóváhagyják a dokumentumban foglaltakat. „A megállapodás arról szól: a kormány nem zárkózik el attól, hogy többletfinanszírozást biztosítson az egészségügy részére” – mondta.
 
Mint kifejtette, a szervezetek jövő keddig javaslatot tesznek az általuk fenntarthatónak vélt struktúrára és az általuk finanszírozhatónak gondolt teljesítményekre. A tervek szerint október elsejével bevezetik a bázisfinanszírozást. A fix finanszírozás egy meghatározott minimális teljesítményhez van kötve – mondta Székely Tamás, hozzátéve: a minimális teljesítményt a bázisidőszak és a delegáló szervezetek javaslata alapján határozzák majd meg.

A miniszter kijelentette, hogy ha delegáló szervezetek elfogadják a tervezetet, akkor jövő kedden véglegesítik a megállapodást és azt október elsejével életbe léptetnék.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a delegáló szervezetek részéről jóvá fogják hagyni a tervezetet és biztosítva lesz az elkövetkezendő három hónapban a kórházak finanszírozása. Varga Ferenc közölte: ha aláírják a megállapodást, akkor nem tartják meg az október 7-ére tervezett kórházi megmozdulásokat. Arra kérdésre, hogy tartották-e magukat a kórházak a 25 milliárdos követeléshez, azt válaszolta: „nem az összegszerűség volt a megállapodás lényege, hanem az, hogy egy megfelelő struktúrához megfelelő finanszírozás igazodjon”.

Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért vezetője kiemelte, hogy még nincs megállapodás, azt a szervezeteknek jóvá kell még hagyniuk. Mint megjegyezte, a szervezetek képviselői arra kaptak felhatalmazást, hogy 25 milliárd forintos összegről tárgyaljanak.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek