2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Magyarország 1 milliárd eurós kötvénykibocsátást tervez 2010 első félévében
Magyarország 1 milliárd eurós kötvénykibocsátást tervez 2010 első félévében

Magyarország 1 milliárd eurós kötvénykibocsátást tervez 2010 első félévében

Magyarország 1 milliárd eurós kötvénykibocsátást tervez 2010 első félévébenMagyarország 1 milliárd euró értékben kötvényt tervez kibocsátani 2010 első félévében, megfontolás kérdése lehet, hogy a kötvényt dollárban jegyezzék – mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter Londonban.

Oszkó újságíróknak elmondta: 2010 első felében az idei nyári 1 milliárd euróhoz hasonló nagyságú kötvény kibocsátását tervezi Magyarország. Ez esetleg dollárban is történhet. A pénzügyminiszter rámutatott, a jövőre devizában piacra kerülő magyar kötvények célja a lejáró devizaadósság kiváltása. Magyarország nem tervez olyan kötvénykiadást, ami növelné az ország devizaadósságát – hangsúlyozta. Oszkó azt mondta továbbá, hogy Magyarország nem tervez jenben, vagy svájci frankban történő kötvénykibocsátást.

A pénzügyminiszter kedden azt mondta a Dow Jones hírügynökségnek, hogy nem látja szükségét újabb külföldi kötvénykibocsátásnak az idén.

Oszkó Péter egyelőre még korainak nevezte az ERM-2 árfolyamrendszerbe, az eurózóna „előszobájába” történő belépésről beszélni. Szavai szerint erről „először el kell gondolkodni, tárgyalni és megállapodni, és csak utána nyilvánosságra hozni”. Magyarországnak jelenleg nincs hivatalos eurózóna-csatlakozási dátuma.

A pénzügyminiszter a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjának vezetőjével szeptember elején jelentette be: szakértői szinten megállapodtak arról, hogy hat hónappal, 2010. október 5-ig meghosszabbítják a lehívható készenléti hitel lejáratát, tekintettel a jövő tavaszi választásokra és az új kormány hivatalba lépésére. Oszkó Péter pénteken úgy nyilatkozott, hogy szeptember végéig megszülethet a végleges döntés.

Magyarország eddig az IMF-EU 20 milliárd eurós hitelkeretéből több mint 14,15 milliárdot vett fel. Az EU és a Világbank által biztosított összegből még 1-1 milliárd euró költhető el.

(MTI)

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek