2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Átláthatósági nyilvántartás

A Bizottság és az Európai Parlament közös átláthatósági nyilvántartást vezetnek be annak érdekében, hogy láthatóvá váljanak az európai politika befolyásolására törekvő szereplők
Annak érdekében, hogy tovább növeljék az uniós döntéshozatal átláthatóságát, a mai napon az Európai Bizottság és az Európai Parlament közös, nyilvános átláthatósági nyilvántartást vezetnek be, amely a korábbiaknál több információt szolgáltat az európai politika befolyásolására törekvő szereplőkről.
Az új nyilvántartás a Bizottság által 2008-ban létrehozott nyilvántartás helyébe lép, amelyben már több, mint 4 000 szervezet szerepel. Ezek a következő 12 hónap során fokozatosan átkerülnek az új, közös átláthatósági nyilvántartásba. Az új nyilvántartás a hagyományos lobbistáknál szélesebb körre fog kiterjedni; tartalmazni fogja a jogi cégeket, a civil szervezeteket, az agytrösztöket – tulajdonképpen minden olyan szervezetet vagy önfoglalkoztatott személyt, aki az uniós politikaalkotás- vagy végrehajtás befolyásolásával foglalkozik. Ez kulcsfontosságú lépés a fokozottabb részvételi demokrácia felé, ami az EU egyik célja.

A nyilvántartás szereplőinek is több információt kell nyújtaniuk a korábbiaknál, ideértve a lobbizásban résztvevő személyzet létszámát, az általuk támogatott főbb jogalkotási javaslatokat, valamint az Uniótól kapott finanszírozásukat.

Az átláthatósági nyilvántartásba való bejelentkezéssel a szervezetek egyben alávetik magukat egy egységes etikai kódexnek, amelynek értelmében például kötelesek lennének a saját nevük, illetve a foglalkoztató szervezet nevének közlésével azonosítani magukat, illetve tilos lenne számukra az etikátlan információszerzés. Az etikai kódex megszegése esetén lehetőség lesz panaszra, illetve intézkedések lesznek alkalmazhatóak a vétkesekkel szemben.

Az Európai Bizottság alelnöke, Maroš Šefčovič szerint: „Ez jó hír az európai politikaalkotás átláthatósága szempontjából. Minden olyan szervezet – legyen kereskedelmi, szakmai vagy civil szervezet, agytröszt vagy egyéb szervezet – amelynek nincs rejtegetnivalója, szerepelni fog a nyilvántartásban, és információt fog szolgáltatni a munkájáról a nyilvánosság és az intézmények számára. A nyilvántartásban nem szereplőktől meg kell majd kérdezni, hogy miért nem biztosítják az átláthatóságot – és a napi munkájukban tapasztalni fogják a nyilvántartásból való kimaradás okozta hátrányokat, különösen az Európai Parlament által támasztott követelmények miatt. Örülök annak, hogy a Tanács is kész aktív szerepet vállalni a nyilvántartással kapcsolatban. A biztosok új magatartási kódexével, illetve a mostani közös átláthatósági nyilvántartással Európa- és világszerte mércét szabtunk sok más főváros számára.”

Diana Wallis, az Európai Parlament alelnöke szerint: „Úgy érzem, hogy végre megvalósítottuk a munkacsoportunk által évekkel ezelőtt kitűzött célt, és remélem, hogy ma a Bizottság és a Parlament közös érdekképviseleti nyilvántartásának létrehozásával hozzájárulunk ahhoz, hogy erősítsük Brüsszelben az átláthatóság kultúráját.”

„Mostanáig némileg zavaros volt a helyzet. Többé azonban nem lehetnek félreértések: csak egyetlen nyilvántartás lesz, amibe be kell jelentkezni. A nyilvántartás azt is jelzi majd mindazok számára, akik befolyásolni kívánják az uniós politikaalkotást, hogy intézményeink együttműködnek egymással. Ezért tölt el izgalommal a Tanács mostani bejelentése, miszerint készek lépéseket tenni a nyilvántartáshoz való csatlakozás felé. Egy nagy lépést teszünk együtt a helyes irányba. Ezzel kapcsolatban szeretnék köszönetet mondani Maroš Šefčovič alelnök úrnak a tárgyalások során tanúsított nyíltságáért és együttműködési készségéért.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…