2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Az LMP aggályai az új egyházi törvény kapcsán

Az LMP szerint itt volt az ideje, hogy tanulva az elmúlt húsz év mulasztásaiból, végre rendezzük az egyház és állam kapcsolatát, és kiszűrjük mindazokat, akik az eddigi törvény hibáit kihasználva a költségvetési forrásokat nyerészkedésre használták. A csütörtökön tárgyalt törvényjavaslat azonban csak részben felel meg ennek az elvárásnak, miközben komoly aggályokat vet fel az állam világnézeti semlegességével és a vallásszabadsággal kapcsolatban.
Az LMP szerint a kormánypárti javaslat legproblémásabb pontja,  hogy annak 1-es számú melléklete tartalmazza azokat az egyházakat, amelyeket a miniszter köteles automatikusan nyilvántartásba venni. A listán a ma működő egyházak közül tisztázatlan szempontok szerint szerepelnek egyes egyházak és vallási közösségek, míg mások nincsenek rajta. A Lehet Más a Politika módosító javaslattal kezdeményezni a melléklet elhagyását és a jogfolytonosság normatív szabályban való meghatározását, a legalább húsz éve működő egyházak esetében a továbbműködés törvényi kimondását.

Az LMP továbbá aggályosnak tartja, hogy a törvénytervezet nem mondja ki az állam világnézeti semlegességét. A párt szerint csak egy világnézetileg semleges törvény elfogadható, és a vallás definíciójában így nincsen helye a természetfelettire irányuló kitételnek. Ez csak a keresztény kultúrkör alapján született definíció része lehet, miközben bizonyos keleti vallásokra, mint pl. a Buddhizmus egyes ágaira aligha igaz. Szintén aggályosnak találjuk, hogy a javaslat a később kijelölendő szakértőkhöz rendeli az egyházról való véleménynyilvánítás jogát, és a döntés ellen fellebbezési lehetőséggel élhetnek a már nyilvántartásba vett egyházak képviselői is. Ez adott esetben a vallásszabadság korlátozását jelentheti.

Végül a tervezetben az állami adóforintok útja is átláthatatlan, hiszen csupán a bejegyzésnél kell a vallási tevékenységet bizonyítani, de
ezt követően erre az államtól kapott pénzről nem kell tanúsítani, hogy azt valóban hitéleti célokra fordították. Az ökopárt álláspontja szerint
vallási közösségek a pártokhoz hasonlóan, az autonómia teljes tiszteletben tartásával el kell, hogy számoljanak az SZJA részükre felajánlott 1%-ával. Az LMP bízik abban, hogy minden vallási közösségnek elemi érdeke, hogy elszámoltatható legyen és a korrupció árnyéka se vetüljön rá.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek