2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • A Bizottság észrevételeket gyűjt az egészségügy IKT alkalmazásával történő javításáról (e-egészségügy)

A Bizottság észrevételeket gyűjt az egészségügy IKT alkalmazásával történő javításáról (e-egészségügy)

Az Európai Bizottság arról kívánja megtudni a polgárok és egyéb érdekelt felek véleményét, hogy hogyan tudja az EU az információs és kommunikációs technológiák (IKT) alkalmazásával az egészségügy minőségének és hatékonyságának javulásában megnyilvánuló, széles körű előnyök elérését elősegíteni (ún. e-egészségügy). Az IKT már most is központi szerepet játszik abban, hogy az egészségügyi rendszerek EU-szerte szembe tudjanak nézni számos kihívással – beleértve az öregedő társadalom problémáit, a krónikus betegségeket, a költségvetési megszorításokat és az egészségügyi dolgozók hiányát –, például azáltal, hogy lehetővé válik a távdiagnosztika, a betegek állapotának távolból történő nyomon követése, illetve a betegek adatainak az egészségügyi szakemberek közötti biztonságos megosztása. Számottevő potenciál rejlik azonban az e-egészségügy jövőbeni, nagyarányú továbbfejlesztésében is. Az e-egészségügy emellett jelentős mértékben hozzájárulhat annak lehetővé tételéhez, hogy az idősek méltóságteljesebb és független életet élhessenek. Egyre több beteg használja proaktívan a technológiát a betegségekről való ismeretszerzésre, sőt mi több, saját állapotuk kezelésére. Az e-egészségügy sohasem fogja kiváltani az emberi tényezőt, de lehetővé tudja tenni az egészségügyi dolgozók számára, hogy több időt szenteljenek a betegekkel való közvetlen kapcsolattartásra. Az e-egészségügy népszerűsítése az európai digitális menetrend (lásd IP/10/581, MEMO/10/199 és MEMO/10/200) kulcsfontosságú célja. Az online nyilvános konzultáció 2011. május 25-ig tart. A válaszokat felhasználják a 2012–2020-as e-egészségügyi cselekvési terv előkészítése során; a Bizottság a tervet 2011 vége előtt fogja bemutatni.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke így nyilatkozott: „Olyan időszakban, amikor az embereknek és a kormányoknak is minden euróra oda kell figyelniük, az e-egészségügy hozzájárulhat az egészségügyi rendszerek hatékonyságának fejlesztéséhez, ösztönözheti a gazdaságot, valamint növelheti a betegek önállóságát is. Szívesen fogadok minden véleményt arról, miként fordítható az e-egészségügy valamennyiünk javára.”

A Bizottság felkér minden érdekelt felet, többek között az egészségügyi szakértőket és a betegeket, hogy számoljanak be az e-egészségügy legfontosabb előnyeiről, a széles körű kiépítést akadályozó főbb gátló tényezőkről és azokról a tevékenységekről, amelyeket az Európai Bizottságnak végre kell hajtania azok leküzdésére. Ezenfelül az érdekeltek is megoszthatják nézeteiket az interoperabilitást javító bevált módszerekről, az innováció támogatásának legjobb módjairól, valamint arról, hogy a Bizottság miként kezelje az e-egészségüggyel kapcsolatos jogi kérdéseket.

A kérdőív kifejezetten a következő célokról kíván véleményt kapni:

*

az e-egészségügy előnyeire és lehetőségeire való fogékonyság növelése
*

az e-egészségügyi technológiák interoperabilitásával összefüggő problémák kezelése
*

az e-egészségügy jogbiztonságának javítása
*

az e-egészségügy terén folyó innováció és kutatás támogatása.

A küszöbön álló 2012–2020-as e-egészségügyi cselekvési terv lehetőséget fog teremteni arra, hogy az első ilyen, 2004-ben útnak indított cselekvési terv (lásd IP/04/580) tevékenységeire támaszkodjunk. Az új cselekvési terv egy lépéssel előbbre kívánja vinni a tevékenységeket és kidolgozza az európai e-egészségügy hosszabb távú koncepcióját, az európai digitális menetrend, valamint az Innovatív Unió és az aktív és egészséges időskor témájára vonatkozó európai innovációs partnerség keretében.

A kérdőív a Bizottság segítségére lesz annak felmérésében, hogy javasolt szakpolitikai célkitűzései technikailag megvalósíthatók-e, a gyakorlatba átültethetők-e és összhangban vannak-e az érdekeltek elvárásaival. A válaszokat, amelyeket felhasználnak majd a 2012–2020-as e-egészségügyi cselekvési tervhez, 2011. május 25-ig kell elküldeni.

Előzmények

Az Európai Bizottság több mint 20 éve hajt végre beruházásokat az e-egészségügy terén folytatott kutatásba. Az első e-egészségügyi cselekvési terv 2004. évi útnak indítása óta a Bizottság célzott szakpolitikai kezdeményezések kifejlesztésén fáradozik, amelyek célja az e-egészségügyi technológiák EU-szerte történő, széles körű elfogadásának támogatása.

Az EU intelligens, fenntartható és inkluzív növekedést célzó Európa 2020 stratégiájának részeként 2010-ben két úttörő kezdeményezést, az európai digitális menetrendet és az Innovatív Uniót indítottak útnak. Mindkét kulcsfontosságú kezdeményezés jelentős szerepet szán az e-egészségügy számára: az európai digitális menetrend számos célzott e-egészségügyi tevékenységet és célkitűzést tartalmaz a fenntartható egészségügy, valamint a méltóságteljes és független életvezetés IKT-alapú támogatására irányuló szélesebb körű stratégia részeként. Az Innovatív Unió stratégiája bevezeti az aktív és egészséges időskor témájára vonatkozó európai innovációs partnerség kísérleti szakaszának koncepcióját, amelyet 2011-ben indítanak el.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…