2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • A Bizottság a személygépkocsik nyílt végű lízingjére vonatkozó áfa-szabályok módosítására szólítja fel Magyarországot

A Bizottság a személygépkocsik nyílt végű lízingjére vonatkozó áfa-szabályok módosítására szólítja fel Magyarországot

Az Európai Bizottság hivatalosan felszólította Magyarországot a hozzáadott érték-adóra vonatkozó jogszabályainak módosítására, azok ugyanis nem teszik lehetővé a lízingbe vevők számára adólevonás érvényesítését személygépkocsik nyílt végű lízingje esetén. A magyar jogszabályok szerint 2008. január 1-jétől a lízingbe adó által a személygépkocsi nyílt végű lízingjére terhelt áfát a lízingbe vevő nem vonhatja le. Az EU héa-irányelve (2006/112/EK) azonban jogot biztosít az adóalanyok számára a vásárolt termékek és igénybe vett szolgáltatások után fizetendő héa levonására. Az irányelv emellett csak azon rendelkezések vonatkozásában engedélyezi a tagállamok számára az adólevonási jog korlátozását, amelyek az uniós csatlakozás időpontjában hatályosak voltak. Mivel a szóban forgó magyarországi rendelkezést 2008. január 1-jén, azaz Magyarország 2004 májusi uniós csatlakozását követően vezették be, az ellentétes az uniós szabályokkal.

A magyar szabályok a gyakorlatban azt jelentik, hogy az állampolgárok nem élvezhetik azon héa-levonások előnyeit, amelyekre az uniós jog alapján jogosultak. A lízingköltségből való adólevonás jogának korlátozása kiadást jelent a lízingbe vevő számára.

A Bizottság indokolással ellátott véleményt terjesztett elő, ez az uniós jogsértési eljárások második szakasza. Amennyiben két hónapon belül nem érkezik kielégítő válasz, a Bizottság úgy dönthet, hogy Magyarország ügyét a Bíróság elé terjeszti.

Háttérinformációk

A nyílt végű lízing olyan lízingkonstrukció, amely során a lízingbe vevő csak a futamidő végén teljesített kifizetés után szerzi meg a gépkocsi tulajdonjogát. A kifizetés összege a becsült maradványérték és a járműnek a lízing lejáratakori tényleges piaci értéke közötti különbözet.

A magyar áfa-jogszabályok szerint 2008. január 1-jétől a lízingbe adó által a személygépkocsi nyílt végű lízingjére terhelt áfát a lízingbe vevő nem vonhatja le.

A Bíróság joggyakorlata (lásd a C-78/00 ügyben hozott ítélet 28. pontját) megerősítette az adóalanyok azon, a 2006/112/EK uniós héa-irányelv 167. cikke szerinti jogát, hogy levonják a vásárolt termékek és igénybe vett szolgáltatások után fizetendő héát. A közös hozzáadott értékadó-rendszer ezen alapvető elve alapjában nem korlátozható.

A héa-irányelv 178. cikke azonban engedélyezi a héa-levonási jog azon korlátozásait, amelyek az adott tagállam uniós csatlakozásakor szerepeltek a nemzeti jogban. Tekintve, hogy a magyarországi korlátozást Magyarország 2004 májusi uniós csatlakozását követően vezették be, az nem összeegyeztethető az uniós joggal.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek