2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
190 millió eurós támogatás a banánkereskedőknek

190 millió eurós támogatás a banánkereskedőknek

190 millió eurós támogatás a banánkereskedőknekA Bizottság ma elfogadta az afrikai, karibi és csendes-óceáni (AKCS) országok banánexportőrei számára nyújtandó 190 millió eurós támogatási csomagot. E javaslat a Genfi banánkereskedelmi megállapodás részét képezte. Az EU 2009 decemberében kötötte meg e megállapodást a latin-amerikai országokkal és az Egyesült Államokkal, rendezve ezzel a 15 éve zajló banánkereskedelmi vitákat.

A megállapodás csökkenti a latin-amerikai országokból importált banánra alkalmazott uniós vámtarifát. A jelen intézkedések célja, hogy – az egyes országok konkrét helyzetének figyelembevételével – támogatást nyújtsanak AKCS banánexportőröknek, hogy alkalmazkodni tudjanak ehhez az új kereskedelmi környezethez. Az intézkedések három célkitűzésre összpontosítanak: a banánágazat versenyképességének növelésére, a gazdasági diverzifikáció elősegítésére, valamint a szélesebb körű társadalmi, gazdasági és környezeti hatások kezelésére.

 

Andris Piebalgs, európai fejlesztési biztos a következőket nyilatkozta: „Ezek az intézkedések segítséget nyújtanak az AKCS országoknak abban, hogy alkalmazkodjanak az új banánkereskedelmi rendszerhez. A Bizottság elkötelezetten támogatja az AKCS országok hatékony integrációját a világgazdaságba, tiszteletben tartva ugyanakkor a nemzetközi kereskedelmi szabályokat. E csomag teljesíti ezt a kötelezettséget.”

Karel De Gucht kereskedelmi biztos a következőket mondta: „A Genfi banánkereskedelmi megállapodás minden érintett számára a lehető legjobb eredményt hozta. Az AKCS termelők számára garantálja az uniós piachoz való preferenciális hozzáférést. Rendezi a régóta folyó kereskedelmi vitákat, olyan stabilitást teremtve ezzel a banániparban, amely vonzó lehet az esetleges befektetők számára. A Bizottság ma beváltotta azt az ígéretét, amely az AKCS banánexportáló országok alkalmazkodását segítő jelentős pénzügyi támogatásra vonatkozott.”

További uniós támogatás az afrikai, karibi és csendes-óceáni termelők számára

2009 decemberében az EU hozzájárult ahhoz, hogy a Latin-Amerikából származó banán importjára alkalmazott vámtarifát tonnánkénti 176 euróról fokozatosan 114 euróra csökkenti. Erre reagálva az Egyesült Államok rendezte a WTO keretében folyó vitát az EU-val. E két megállapodással sikerült véget vetni az évekig tartó hosszadalmas és összetett tárgyalásoknak. A Bizottság ugyanakkor – az AKCS banánexportőrök támogatása érdekében – megállapodott abban, hogy elfogadja a 190 millió eurós támogatási csomagot.

A mai javaslat az alábbi tíz fő AKCS banánexportáló országot érinti: Belize, Kamerun, Elefántcsontpart, Dominika, Dominikai Köztársaság, Ghána, Jamaica, Saint Lucia, Saint Vincent és Grenadine-szigetek, valamint Suriname. A javaslat szerint a pénzeszközöket a közösségi költségvetésből teremtik elő. A 2010–2013 közötti időszakban a 190 millió eurós banánipari kiegészítő intézkedések az Európai Fejlesztési Alapból származó fejlesztési támogatásokat egészítik ki.

Az intézkedések pénzügyi támogatást nyújtanak:

  • a versenyképesség fejlesztésére irányuló beruházásokhoz;

  • a gazdasági diverzifikációra vonatkozó szakpolitikákhoz;

  • a szélesebb körű társadalmi, gazdasági és környezeti hatások kezeléséhez.

A kedvezményezett országok eltérő módon alkalmazkodnak majd, attól függően, hogy a banánágazatuk mennyire fontos szerepet tölt be, illetve mennyire képesek az átállásra. További erőfeszítések révén néhány ország egy kevésbé védett piacon is versenyképes fog maradni, míg másoknak esetleg egyéb megoldást kell választaniuk. A konkrét, országspecifikus intézkedéseket az AKCS országok az EU-val együttműködve határozzák meg és készítik elő a szélesebb körű mezőgazdasági és fejlesztési stratégiák keretén belül.

Ezen felül az AKCS banánszállító országok továbbra is vám és kvótamentes hozzáférést élveznek az uniós piachoz a különálló kereskedelmi és fejlesztési megállapodásoknak, az úgynevezett gazdasági partnerségi megállapodásoknak megfelelően. A Bizottság javaslatát az EU döntéshozatali szervei, azaz a Tanács és az Európai Parlament elé terjeszti.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek