2024. 05. 5. vasárnap

Györgyi
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF

Csalt a kaszás

Egy kistokaji sértett egy fűkaszavásárlás kapcsán több mint 150 ezer forintot utalt el a meghirdetett termékért, azonban a mai napig nem kapta meg. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Mátrix Projekt keretein belül folytatja a küzdelmet az internetes csalók ellen.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több az online csalás. A bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, csalárd módon megszerezni a pénzüket.

Megtörtént eset

Csalás miatt folytat nyomozást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 21 éves nagykereki férfival szemben. Egy közösségi oldal piacterén egy fűkaszát akart megvásárolni a sértett, és a teljes vételárat, több mint 150 ezer forintot utalt át az eladó által megadott bankszámlára, a kaszát azonban a mai napig nem kapta meg.

A miskolci nyomozók 2024. január 1-jén gyanúsítottként hallgatták ki az elkövetőt, aki a megadott számlaszám tulajdonosától, egy debreceni nőtől egyidejűleg vásárolt egy mobiltelefont 25 ezer forintért. Telefonbeszélgetés során a csaló annak a látszatát keltette, hogy tévedésből több pénzt utalt el a mobilért – 25 ezer helyett több mint 150 ezer forintot –, így a különbözetet egy személyes találkozón a készülékkel egyidejűleg vette át.

Mivel fűkaszája nem volt, azt a férfi a mai napig nem adta át a kistokaji sértettnek.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is.

  • Vásárlás előtt mindig érdemes tájékozódni az eladóról, a webáruházról, ellenőrizni, és vigyázni, hogy csak a legszükségesebb adatainkat adjuk meg!
  • Ha valami nagyon olcsó, az túl szép, hogy igaz legyen!
  • Lehetőség szerint soha, sehol, senkinek ne utaljuk előre a vételárat, illetve annak egy részét sem!
  • Ha lehet, válasszunk személyes átvételi módot!
  • Ellenőrizzük az eladót a korábbi visszajelzések és a közzétett adatok alapján!

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokról: https://kiberpajzs.hu/

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ismét lecsapott az álbankár, egy edelényi sértett számláján lévő közel 5 millió forint vált köddé. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitánys…

További cikkek