2023. 10. 2. hétfő

Petra
1 EUR 389 HUF
1 GBP 449 HUF

Családi ingatlanbiznisz, szeretettel

Anya és fia éveken keresztül adták-vették az ingatlanokat, miközben különleges módszerrel próbálkoztak elkerülni az adót. Bevételüket azonban hiába igyekeztek elrejteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elől.

Több mint 50 ingatlant ajándékozott édesanyjának egy borsodi férfi, amiket később vissza is kapott, miközben ők ketten néhány év alatt 150 ingatlant vásároltak, legtöbbjükre árverésen tettek szert. A NAV a vagyonszerzési illetékek megállapításakor figyelt fel a két magánszemélyre, akik elvileg nem működtettek ingatlanforgalmazó vállalkozást. Indokolt volt tehát, hogy az adóhivatal 5 évre visszamenőlegesen elemezze ezeket az ügyleteket. Mint kiderült, az oda-visszaajándékozáson túl az ingatlanokat jelentős haszonnal értékesítették, azonban az ebből származó jövedelmüket nem vallották be.

 

Az elrendelt jogkövetési vizsgálatok eredményeként az anya – aki könyvelőként dolgozott – elismerte, hogy üzletszerűen adta-vette az ingatlanokat, és bevallásait önellenőrzéssel helyesbítette, amivel több mint 10 millió forint adókötelezettséget pótolt. Nem így a fia, aki nem élt az önellenőrzés lehetőségével.

 

Az ajándéközönnel az volt a cél, hogy kedvezőbb adózási helyzetbe kerüljenek az ingatlanok eladásakor, ami azt jelentette volna, hogy bevételüknek csak a negyede után kellett volna megállapítani az adót. Mivel azonban egyértelmű volt a visszaélés szándéka, a NAV az eredeti, szerzéskori értéket vette figyelembe, amikor megállapította a családtagok terhére az összesen 110 millió forint adóhiányt és bírságot. Ennek, a költségvetést megillető bevételnek a biztosítására bankszámlákat és ingatlanokat kellett zárolni, értékpapírokat és követeléseket kellett lefoglalni, hogy biztosan megtérüljön az okozott kár.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek