2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Vigyázat! A járványt használják adatnyerésre a csalók

Újabb módszerrel próbálkoznak a koronavírus-járvány okozta félelmet kihasználni a csalók; akár a bejelentkezési adatok is veszélybe kerülhetnek – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet a honlapján.

Írásuk szerint a támadók helyi kórházak nevében küldenek e-maileket, amelyekben azt állítják, hogy a címzett érintkezett egy olyan kollégával, baráttal vagy családtaggal, akinél kimutatták a koronavírus-fertőzést. Ezért arra kérik a felhasználót, hogy a mellékelt űrlap kitöltése és kinyomtatása után, fáradjon be a legközelebbi kórházba a tesztek elvégzéséhez.

Kiemelték: ha valaki megnyitja a mellékletként küldött „EmergencyContact.xlsm” táblázatot, és rákattint a „Tartalom engedélyezése” gombra, káros szoftvert letöltő és lefuttató makrók indulnak el az áldozat gépén. A rosszindulatú program egyrészt felderíti a megtámadott rendszert (könyvtármegosztások, telepített programok), másrészt kriptopénztárcákat (kriptopénzek tárolására szolgáló program) és a böngészők által elmentett sütiket (cookie) próbál megszerezni: így a bejelentkezési adatok is veszélybe kerülhetnek – hangsúlyozták.

A járvány ideje alatt továbbra is kellő óvatossággal szükséges kezelni az új koronavírussal kapcsolatos e-maileket, nem ajánlott megnyitni a csatolmányokat, helyette javasolt telefonon felvenni a kapcsolatot az e-mailt küldő szervezetekkel – ajánlja a kibervédelmi intézet.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek