2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
Azért, hogy az orvos mindent rendben találjon, - avagy az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésének szabályai 2010. évben

Változások a pénztárgép használatában

Változások a pénztárgép használatábanA jogalkotó 2010. április 1-jei hatállyal módosította a pénztárgép kötelező használatára vonatkozó előírásait. A korábbiakkal ellentétben már nem az üzletek működésének rendjéről szóló kormányrendelet, hanem a 2009. október 15-én hatályos TEÁOR 08 besorolás az irányadó, a pénztárgép használatára kötelezettek és a kivételek köre nem változott.

2010. április 1-jétől kezdődően a számlázást érintően azonban új előírások lépnek életbe. A számla kibocsátójának a számlázó program esetében olyan dokumentációval kell rendelkeznie – ha eddig még nem rendelkezett – amely tartalmazza a program működésére, használatára vonatkozó részletes leírást. Emellett a program jogszabályi előírásoknak való megfeleléséről, a programkészítő által a számlakibocsátó részére kiállított írásos nyilatkozattal is rendelkeznie kell.

A számlázó programnak a számla adattartalmának papírra nyomtatása során biztosítania kell, hogy a számla eredeti és másolati példánya egymástól megkülönböztethető legyen. Ezen túlmenően követelmény, hogy az eredeti példány csak 1 példányban legyen nyomtatható. A számítástechnikai eszköz útján előállított és papírra nyomtatott számla kibocsátónál maradó példánya – papírra nyomtatás helyett – elektronikus adatállományként is megőrizhető, feltéve, ha megfelel az egyéb jogszabályban rögzített archiválási követelményeknek.

 

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal

Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek