2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Vállalkozói fórum Tarcalon

Vállalkozói fórumot rendeztek kedden a tarcali 6 puttonyos borfaluban, ahol előadást tartott a 2014-20 közötti időszak területfejlesztési törekvéseiről, a várható pályázatokról Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke, Bihall Tamás, a BOKIK elnöke pedig aktuális gazdasági kérdésekről értekezett.

Batta László, Tarcal polgármestere, mint házigazda köszöntötte a vendégeket. Emlékeztetett rá, hogy várhatóan rövidesen kiírásra kerülnek a 2014-20-as finanszírozási időszak első pályázatai. Aki még nem készült fel, annak kevés ideje van a pótlásra.
Török Dezső előadásában bemutatta a megyei önkormányzat által elvégzett előkészítő munkálatokat, a programalkotást. Kiemelte, hogy a TOP keretében 93 milliárd forintot nevesítettek Borsod-Abaúj-Zemplénre és további 35 milliárdot Miskolc Megyei Jogú Városra. A megyei programról szólva kitért az ipari parkok, a turizmus és a közútfejlesztés témaköreire. A megyei integrált területi programot (ITP) a megyei közgyűlés május 11-ei rendkívüli ülésén fogadta el.

Ismertette az ITP forrásmegosztásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A pénz egy részét területi alapon osztják tovább a megyén belül, a többit pedig a preferált céloknak megfelelően. Figyelembe vették a programkészítés során a településektől beérkezett 292 véleményt. Az úgynevezett indikátorszámok kialakítása során igyekeztek a helyi sajátosságokat figyelembe venni. Az önkormányzati projektek támogatási intenzitása 100 százalékos, kivéve az ipari parkok fejlesztését, ahol 50 százalékos. A települések számíthatnak a projektekkel kapcsolatban a megyei önkormányzat segítségére.

A nyáron a TOP keretében mintegy 20 fejlesztési pályázat megjelenésére lehet számítani. A kiértékelést követően november-december folyamán várhatóan 19-20 milliárd forint értékben kötnek szerződést a nyertes önkormányzatokkal, egyházakkal.

„Ez egy teljesen kiforrott, mérnöki munka”- szólt elismerően az elhangzottakról Bihall Tamás, aki kiemelte, hogy a TOP források esetében a vállalkozók szerepe közvetett, a GINOP viszont direkt vállalkozásfejlesztési forrásokat biztosít majd. Emlékeztetett, hogy ezeknek a pénzeknek a feladata nem az „életmentés”, hanem a piacképes vállalkozások fejlesztésének a segítése. A megye gazdaságáról szólva kiemelte, hogy az előállított értékek terén meghatározó a nagyvállalati szektor, foglalkoztatásban viszont a KKV-k. A megye gazdaságának húzóágazatai továbbra is a vegyipar és a gépipar. A foglalkoztatás a válsághoz képest látványosan javult, egyes szakmákban – első sorban a külföldi munkavállalás miatt – jelentős munkaerőhiány tapasztalható, amelyet a duális képzés keretében igyekeznek pótolni. A kamara mindent elkövet a gyakorlatorientált szakképzés érdekében.

A tarcali származású Mihalik Csaba, egy alapítvány képviseletében a szakképzés gyakorlati eredményeiről, buktatóiról számolt be. Kiemelte, hogy a sok vállalkozás ódzkodik a részvételtől az adminisztráció miatt, pedig esetükben ezzel nincs gondjuk. A résztvevők körében, első sorban a hátrányos helyzetűek esetében jelentős a lemorzsolódás. Igyekeznek hiányszakmákban indítani a szakképzést, mint például a hidegburkoló, vagy hegesztő.

Az előadásokat követően lehetőség nyílt személyes konzultációra. A program zárásaként Török Dezső a polgármester társaságában meglátogatta  Basilicus szőlőbirtokot, ahol a szőlészet, borászat és az idegenforgalom helyzetéről egyeztetett Kanczler András vincellérrel.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek