2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Ünnepi megyejárás

Megyei polgárőrnap Szerencsen, roma családi nap Girincsen, falunap Bőcsön, Taktaszadán, Bodrogkeresztúrban, Tiszaladányban, államalapító István király ünnepe Mezőzomborban, Hernádnémetiben, Szikszón, Ongán, ünnepi megyegyűlés Putnokon – ez volt dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő hivatalos, ünnepi programsorozata.

Szerencsen a Rákóczi várban rendezték meg szombaton a XIV. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Napot, amelyet megtisztelt jelenlétével Kovács Péter a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára, és Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke is.

A megnyitón Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere üdvözölte a vendégeket kiemelve, hogy nagy szükség van olyan önkéntesekre, akik a lakosság biztonsága érdekében vállalnak szolgálatot. Dr. Mengyi Roland köszönetet mondott a polgárőrök családjainak. Kiemelte, hogy az állam stratégiai partnerének tekinti a polgárőrséget és Borsod-Abaúj-Zemplén megye számára is fontos a munkájuk. Az eredményekről is szó esett. Az elmúlt évben a megyében a gépkocsi lopások száma 22 %-al, a gépkocsi feltörések 16%-al, a rongálások 17,5 %-al csökkent. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma 9 %-al csökkent. Ez nem csak a megyei rendőr főkapitányság kiváló munkájának, hanem a polgárőröknek is köszönhető.

Számos jutalom és kitüntetés talált megérdemelten gazdára a polgárőr napon

Dr. Mengyi Roland munkájuk elismeréseként tárgyjutalomban részesítette Oláh Jánost a Szerencsi Polgárőr Egyesület elnökét, Fekete Imrénét a Szentistváni Polgárőr Egyesület tagját, Sztrakon Béla polgármestert, a Sóstófalvai Polgárőr Egyesület elnökét. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége a polgárőr mozgalom kiemelt támogatásáért Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozata kitüntetésben részesítette dr. Mengyi Rolandot és Koncz Ferencet.

Dr. Mengyi Roland ünnepi beszéde után ünnepi műsorral kedveskedtek Bőcsön
A bőcsi falunapon S. Nagy László Győző polgármester köszöntötte a megjelenteket. Beszédében számot adott a település eredményeiről. Kiemelte, hogy fontos feladatként kezelik az idegenforgalmat, ennek érdekében széles körben igyekeznek bemutatni a község múltját, szokásait, hagyományait. Dr. Mengyi Roland mondott ünnepi beszédet, amelyben méltatta első királyunk munkásságát, aki lerakta a magyar államiság alapjait. A polgári kormány Istvánhoz hasonlóan erős Magyarországot épít, mert csak az erős ország képes megvédeni a polgárait.
Dr. Mengyi Roland a közgyűlés elnöke, Farkasné Molnár Mónika jegyző és Farkas Félix a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke
Girincsen, a roma nemzetiségi önkormányzat által szervezett családi napon Farkasné Molnár Mónika jegyző köszöntötte az ünneplőket. Beszédében hangsúlyozta, hogy naponta érzékelik a kormány részéről a kisebbségekkel kapcsolatos törődést, odafigyelnek a jogok érvényesítésére. Dr. Mengyi Roland elismeréssel nyugtázta: Girincs kistelepülés, de nagy tervekkel. Elkezdődött a családi napközi felújítása, a piactér projekt előkészítés alatt, a parókia- és tájház felújítással kapcsolatban pályázatot nyertek. A Start mintaprogram pedig valóban követendő példa a Sajómentén és országszerte egyaránt.
A taktaszadai falunapon Szent István király mellett főszerepet kaptak az asszonyok is
Taktaszadai falunapon is vendégként vett részt dr. Mengyi Roland. Filep András polgármester mondott köszöntőt, amely keretében a település helyzetéről is szólt. Érdemes elgondolkodni az elhangzottakon, hiszen számos kistelepülés jár hozzájuk hasonló cipőben, ahol a legfontosabb feladat a megélhetés biztosítása és ezzel szorosan összefüggésben az elvándorlás megakadályozása. A rendezvény kitűnő alkalmat biztosított a szadaiakkal folytatott kötetlen beszélgetésre is, amelyből például kiderült, hogy az asszonyok 930 darab káposztát töltöttek meg…
Dr. Mengyi Roland gratulált Májer József Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetéséhez
Bodrogkeresztúrban vasárnap rendezték meg a jubileumi, 30. falunapot. Nemzeti ünnepünk alkalmából a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehette át Májer József a ZTSZ elnöke, Bodrogkeresztúr polgármestere, amihez gratulált dr. Mengyi Roland. Kifejezte elismerését, hogy a község immár három évtizede minden évben megrendezi a közösségépítő céllal 1983-ban útjára indított falunapot. Az ünnepi beszédben kiemelte, hogy államalapító István király nem csak magyar, hanem európai léptékben is kiemelkedő történelmi személyiség volt, akire büszkén emlékezhetünk.
Dr. Liszkai Ferenc polgármester után dr. Mengyi Roland tartott ünnepi beszédet
Dr. Liszkai Ferenc polgármester üdvözlő szavaival kezdődött hétfőn reggel a tiszaladányi falunap. Beszédében dr. Mengyi Roland emlékeztette a lakosokat, hogy büszkék lehetnek a község múltjára, mivel az ősi települések közé tartozik. Hosszú idő után az elmúlt három esztendőben kezdett el fejlődni a község. Megújult és konyhával egészült ki az idősek otthona, renováláson esett át az orvosi rendelő, védőnői szakszolgálat alakult. – Jó eredmények, de még mindig nem az, amit Tiszaladányban szeretnénk látni – folytatta dr. Mengyi Roland. Közös munkával meg kell találni a kitörési pontokat, amelyek újra élhetővé teszik a vidéket. Erre kínál lehetőséget egy figyelemre méltó kezdeményezés, amely összekapcsolja a térségben hagyományosan erős mezőgazdaságot az energetikával. A helyi dolgok értékelését követően államalapító István királyt és művét méltatta dr. Mengyi Roland.
Táncos mulatsággal szórakoztatták a tiszaladányiakat
Mezőzomborban nagyszabású ünnepség keretében emlékeztek meg nemzeti ünnepünkről. A jeles napon avatták fel az elkészült egészségházat is az előtte lévő teret. Radó Béla polgármester büszkén jelentette be, hogy a nehéz gazdasági helyzetben is gyarapodik a község. A beruházás 28,5 millió forintba került. A beszéd végén felkérte dr. Mengyi Rolandot, hogy vágja át a nemzeti színű szalagot. Az avatást követően huszárok felvezetésével ünnepi menet indult a Hősök kertjébe, ahol dr. Mengyi Roland mondott beszédet. Emlékeztetett arra, hogy jelentős részben államalapító István királynak köszönhetjük, hogy ma is itt élünk a Kárpát-medence közepén. Túléltük a tatárjárást, a törököket, a németeket, az oroszokat… Trianonban feldarabolták a magyarságot, de a lelki kötelékek megmaradtak. A kormánya az áskálódásokkal mit sem törődve gondoskodott a nemzet egyesítéséről, amikor a külhoni magyarok számára is megadta az állampolgárságot. Ez különösen aktuális volt Mezőzomborban, mert az ünnepség keretében 24 erdélyi magyar tett állampolgári esküt a római katolikus templomban.
Radó Béla polgármester és dr. Mengyi Roland úton a Hősök kertjébe
Hernádnémetiben a polgármesteri hivatal előtti téren rendezték meg az ünnepséget. Dr. Orosz Zsolt polgármester rövid beszédében szólt a közelmúlt történéseiről, majd felkérte dr. Mengyi Rolandot az ünnepi beszéd megtartására. „A múltjára büszke, a hagyományait ápoló, erős Magyarországot építünk!” – jelentette ki a közgyűlés elnöke, aki elismerősen szólt a közelmúltban a községben megrendezett Borsodi Vágtáról, amely keretében tevőlegesen tettek a magyar hagyományok ápolásáért. Az ünnepség keretében  a történelmi egyházak képviselői megszentelték, megáldották az új kenyeret, amelyet a polgármester szegett meg.
Az új kenyér megszentelésen a református és görög katolikus egyház képviselői is megjelentek
A Putnoki Belvárosi Művelődési Központban rendezték meg kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és Putnok Város Önkormányzatának közös, ünnepi közgyűlését. A vendégeket Tamás Barnabás, Putnok polgármestere köszöntötte. Emlékeztetett rá, hogy immár második alkalommal adhatnak otthon a jeles eseménynek, ami Putnok, Gömör elismerése. Ezt követően dr. Mengyi Roland nyitotta meg az ünnepi közgyűlést. Beszédében kiemelte, hogy ezer éve és három éve is az összefogás ereje győzte le a hitetlenséget és az erőtlenséget.  Mi magyarok soha nem hagytuk veszni az országot, hanem minden rombolás után újra akartuk építeni. Azt is tudtuk mindig, hogy ezt maguknak kell megtenni és azt is tudtuk, hogy meg is tudjuk tenni. Magyarország ma napról-napra erősödik. „Szent István és állama példaként áll előttünk.”
Útban a koszorúzáshoz, dr. Mengyi Roland, dr. Fónagy János és Tamás Barnabás
Ezt követően dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára osztotta meg ünnepi gondolatait a közgyűlés résztvevőivel. Kiemelte, hogy Magyarország a Szent István által megteremtett alapokon nyugszik. „Az elmúlt három évben a 2010 előtt működött kormányok által ásott veremből kihoztuk az országot, tartós fejlődési útra állítjuk.” Az ünnepi közgyűlés keretében Riz Gábor alelnök adta át dr. Eszenyi Gázának, az ózdi Almási Balogh Pál Kórház főigazgatójának a Rákóczi láncot. A közgyűlés zárását követően megkoszorúzták Szent István szobrát.
„Magyarnak lenni nem állapot, magyarnak lenni magatartás” – köszöntötte az ünneplőket Márai Sándor szavaival Füzesséri József, Szikszó polgármestere, aki kiemelte, hogy álmaikból lépésről lépésre valóság lesz.
Az új kenyér megízlelése
Dr. Mengyi Roland ünnepi beszédében kitért a szikszói eredményekre: „A kormányzat vidékfejlesztési törekvéseivel összhangban, a lehetőségekkel élve kezd beindulni a gazdaság. Az elmúlt három évben több, milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg a városban. A szabad vállalkozási zónának köszönhetően folyamatos az érdeklődés a cégek részéről Szikszó iránt, ahol előre látóan kibővítették az ipari területet. Azonban nagyon helyesen nem csak a közép- és nagyvállalatokra koncentrálnak, hanem a mikro- és kisvállalkozások működését is segítik, ösztönzik. Ezt a célt szolgálja az egykori művelődési ház átépítésével, kibővítésével létrehozott inkubátorház.”
Csokonai Vitéz Mihály szobrának leleplezése
Onga városa a korszakalkotó elődökre emlékezve parkot alapított – jelentette be Madzin Tibor polgármester, majd dr. Mengyi Rolanddal közösen leleplezték az Ekker Róbert szobrászművész által készített Csokonai Vitéz Mihályt ábrázoló mellszobrot. Ezt követően a megyei közgyűlés elnöke ünnepi beszédében részletesen szólt államalapító István király munkásságáról, amely lényege, hogy máig tartó, erős alapokra építette Magyarországot. Hozzá hasonlóan erős, fejlődő országot szeretnének építeni. Ennek érdekében számos törvényt alkotott az Országgyűlés, intézkedést hozott a kormány. „Államalapító István király művét megőrizzük” –ígérte dr. Mengyi Roland.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Emberölés Füzérkajatán
A rendőrök a fővárosban fogták el azt a férfit, aki Füzérkajatán megölt egy 85 éves nőt. Emberölés miatt folytat eljárást a Borsod-Abaúj-Zemplén …