2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

A múltjára büszke, erős Magyarországot építünk!

Nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István király napja alkalmából a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és Putnok Város Önkormányzata közös ünnepi közgyűlést tartott kedden a Putnoki Belvárosi Művelődési Központban.

Tamás Barnabás, Putnok polgármestere köszöntötte a vendégeket Gömör kapujában. Kiemelte, hogy másodszor látják vendégül a megyei közgyűlést, ami egyben a város elismerését is jelenti. A polgármester kitért arra, hogy Trianonban csak térképen tudták széttépni Gömört, lélekben együtt vannak.

Az ünnepi közgyűlést dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg.


„Szent István és állama példaként áll előttünk”- méltatta a nagy királyt és művét dr. Mengyi Roland

„Államalapító István királyt és művét, Magyarországot, a mi Magyarországunkat gyűltünk össze ünnepelni, amelyet, mint oly sok mást, megpróbáltak elvenni tőlünk. Volt idő, amikor augusztus 20-ra a kommunista alkotmány ünnepét tették. A demokratikusan választott Országgyűlés azonban 1991-ben visszahelyezte az őt megillető helyre”- utalt a viszontagságos időkre dr. Mengyi Roland.

Kiállás a nemzetért! Talpon maradni, magunk ura lenni és eközben ízig-vérig európainak maradni sosem hullott ajándékként az ölünkbe. Visszanézve a történelemben büszkén ünnepelhetjük nemzetünket, magyarságunkat.


Riz Gábor (balról) , dr. Fónagy János, dr. Mengyi Roland és Tamás Barnabás közösen szegte meg az új kenyeret

„Államalapító István király nem csak magyar, hanem európai léptékben is kiemelkedő történelmi személyiség volt”- méltatta nagy királyunkat, aki. sorsfordító időben került hatalomra.  Világos volt előtte, hogy a régi módon, kalandozva nem lehet tovább élni, mert csak idő kérdése, hogy mikor morzsolódik fel a magyarság az állandó hadakozásban. Sok évszázadra meghatározta sorsunk, amikor úgy döntött, hogy feudális, keresztény államot alapít a Kárpát-medencében. A népet megkereszteltetve nyugati rítusú egyházat alapított. Az általa felépített ország kibírta a tatárjárást, túléltük a törököt, németet, oroszokat. Trianonban feldarabolták a magyarságot, de a lelki köteléket nem sikerült széttépni. A kormány gondoskodott a nemzet egyesítéséről, amikor a külhoni magyarok számára is megadta az állampolgárságot.

Dr. Mengyi Roland kiemelte, hogy államalapító István király felismerte: a korabeli Európában a hatalom alapja a föld. A föld ma is fontos része a nemzeti létnek, amiért most nem karddal, hanem a jog erejével harcolnak. A polgári kormány új törvényt alkotott a föld védelmében: a külföldi spekulánsok helyett a magyar gazdákat hozzuk helyzetbe!


Az első falatok

Istvánhoz hasonlóan ma is erős államot építenek, hogy megvédjék hazánkat. A Magyar Nemzeti Bank most már nem csak a nevében magyar és nemzeti intézmény! A különadók révén olyan cégeket, ágazatokat vontak be a közteherviselésbe, amelyek a szociálliberális kormányok alatt elkerülték ezt.

Néhány évvel ezelőtt Magyarországot egy lapon említettek Görögországgal. Akkor szinte elkerülhetetlennek látszott a pénzügyi, gazdasági katasztrófa. 2010-ben a magyar emberek döntésének köszönhetően azonban új kormány és új gazdaságpolitika vette kezdetét. Azóta talpra álltunk.

„Magyarország és mellette Borsod-Abaúj-Zemplén megye is jobban teljesít! A megélhetésnek hosszú távon csak a munka lehet az alapja. Jó hír, hogy megyénkben csökkent a regisztrált munkanélküliek száma” – emlékeztetett a KSH adatokra dr. Mengyi Roland: januárban csaknem 80 ezer volt a nyilvántartott munkanélküliek száma, ami június végére 54,5 ezer alá esett. 
Örömteli hír, hogy nőtt a vállalkozási kedv megyénkben! Amíg tavaly félévkor 50,8 ezer volt a regisztrált vállalkozások száma Borsod-Abaúj-Zemplénben, addig az idén félévkor már 52,3 ezret tartottak nyilván. „Legyenek büszkék az elért eredményekre, mert ebben benne van az önök munkája, felkészültsége is.” – jelentette ki dr. Mengyi Roland.


A pohárköszöntőn: dr. Fónagy János (balról) Riz Gábor, Tamás Barnabás, dr. Mengyi Roland

Államalapító István király munkásságának a betetőzése a jogrend, jogbiztonság kialakítása volt. Két törvénykönyvét ismerjük, a paragrafusok szinte az akkori élet minden részére kiterjedtek. A polgári kormány is kiszámítható, stabil jogállamot épít. Ezt a célt szolgálta a régi, sokszor módosított alkotmányt váltó Alaptörvény, a polgárok élet- és vagyonbiztonságát előtérbe helyező, a védekezés lehetőségét bővítő új Büntető Törvénykönyv, valamint a már elfogadott új Polgári Törvénykönyv is.

A közgyűlés elnöke zárásként kijelentette, hogy múltjára büszke, hagyományait ápoló, erős Magyarországot, a jövő Magyarországát, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéjét, Putnokát építik. 

Ezt követően dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára osztotta meg ünnepi gondolatait a közgyűlés résztvevőivel. Meghatottan emlékezett a korábban megyénkben töltött éveire.


Dr. Fónagy János kiemelte, hogy Szent Istvánhoz hasonlóan erős országot szeretnének építeni

Kiemelte, hogy Magyarország a Szent István által megteremtett alapokon nyugszik. „A magyar alkotóerő akkor tudott igazán kibontakozni, amikor függetlenek voltunk”- vont történelmi mérleget dr. Fónagy János, aki úgy látja, hogy a cselekvőképesség és a szabadság biztosított. Az ország 2010-ben úgy döntött, hogy új irányt szab: a magyar, hazai érdekeknek kell első sorban érvényesülniük. A kormány célja, hogy elhárítsa az ezzel kapcsolatos akadályokat. Ezért alkották meg az új Alaptörvényt és a sarkalatos törvényeket.

„Az elmúlt három évben a 2010 előtt működött kormányok által ásott veremből kihoztuk az országot. Tartós fejlődési útra állítjuk” – jelentette ki dr. Fónagy János. Szent István helyesen mérte fel, hogy Magyarországot meg kell erősíteni, a kormány is erre törekszik. Kivezették az önkormányzatokat az adósságcsapdából, a devizahitelesek kimentésén dolgoznak, megszűnt a túlzott deficit eljárás, visszafizették az IMF hitelt, 2013-ra elég erős lett Magyarország a rezsicsökkentéshez is. „Az összefogás meghozta az eredményét” – vont mérleget az államtitkár, akinek meggyőződése, hogy sikeres történelmi korszak kezdetén áll hazánk.


Riz Gábor adta át dr. Eszenyi Gézának a Rákóczi láncot


A beszédeket követően kitüntetések átadásával folytatódott az ünnepség. A közgyűlés dr. Eszenyi Gézának, az ózdi Almási Balogh Pál kórház főigazgatójának adományozott Rákóczi láncot Riz Gábor alelnök adta át, Tamás Barnabás pedig helyi elismeréseket adott át.


Riz Gábor (balról) dr. Mengyi Roland és Kovács János koszorúztak a megyei önkormányzat képviseletében

Cseh István kanonok és Béres Zsolt lelkipásztor megszentelte, megáldotta az új kenyeret, amelyet dr. Fónagy János, dr. Mengyi Roland, Riz Gábor és Tamás Barnabás szegett meg.  Ezt követően dr. Mengyi Roland bezárta az ünnepi közgyűlést. A vendégek átmentek a közeli parkba, ahol megkoszorúzták Szent István szobrát, s megtekintették a 8KOR Színház kulturális műsorát. Az ünnepi közgyűlést követő fogadáson Riz Gábor alelnök mondott pohárköszöntőt. Megemlékezetett Szent István művéről, a kormány törekvéseiről, valamint gratulált a kitüntetetteknek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek