2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Ünnepélyes szemetesautó átadás Miskolcon

Átadták a „Miskolc és Térsége Hulladékgazdálkodási Rendszerének fejlesztése eszközbeszerzésekkel” című  projekt keretében az eddig beszerzett eszközöket.
A projektben elsőként az új kommunális hulladékgyűjtő járművek érkeztek meg, melyeket a rendezvény ideje alatt mindenkinek lehetősége nyílt megnézni, akár belülről is. A kiállított és a többi folyamatosan érkező gyűjtőjármű új külső megjelenésének tervezését a gyerekekre bízták. A Miskolc Térségi Konzorcium és a MiReHuKöz Nonprofit Kft. kiemelten fontosnak tartja a következő nemzedék környezettudatos nevelésének erősítését, ezért rajzpályázatot hirdettek az ellátási területükön élő általános iskolások és óvodások számára. A felhívásra több mint 350 rajz érkezett, melyből három kategóriában 5 díjazott alkotást mutattak be a mai napon. A gyerekek azon túl, hogy rajzuk óriásmatrica formájában felkerül az új járművekre, értékes ajándékokat vehettek át.

A rendezvényen a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviseletében Major Gábor Zsolt, a Közműfejlesztési Programok Főosztályának vezetője tartott ünnepi beszédet, majd Pfliegler Péter, Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere ismertette a projekt jelentőségét. Miskolc Önkormányzata, mint a Miskolc Térségi Konzorcium Gesztor Önkormányzata 2015-ben támogatási szerződést kötött a hulladékkezelési közszolgáltatás fejlesztésére. A 2 716 596 324 Ft vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló projekt legfőbb célja a komplett vegyes hulladékgyűjtési rendszer fejlesztése, a vegyes gyűjtés eszközparkjának, informatikai rendszerének korszerűsítése. A projekt részeként kommunális gyűjtőjárművek, további logisztikai járművek, gyűjtőedények és szelektív gyűjtő szigetek beszerzése történik, továbbá jelentős informatikai fejlesztés elvégzésére is sor kerül RFID és vállalatirányítási rendszer kiépítésével. Az új járműflottával, a Konzorcium a teljes területét lefedve biztosíthatja a hulladékgyűjtési közszolgáltatás zavartalan működését, az új edények pedig lehetőséget teremtenek az elhasználódott edények cseréjére, és egy igazságosabb díjfizetés bevezetésére Miskolcon és környékén.
A mostani fejlesztésnek a lakosság közvetlenül is élvezni fogja az előnyeit. Az AVE-tól való különválás miatt azonban hátrányból indultunk: a teljes szállítási, hulladékkezelési rendszert ki kellett építeni. Ezzel a projekttel ez a folyamat most lezárult: lesz elegendő eszköz a zavartalan és még olcsóbb szolgáltatáshoz, és minden egyes autó, edény a MiReHuKöz, végső soron pedig az önkormányzatok tulajdona lesz – nem kell többé járműveket, és egyéb eszközöket bérelni.
–    39 új különböző funkciók ellátására alkalmas gyűjtőjárművel,
–    63 acélkonténerrel,
–    52 ezer új hulladékgyűjtő edénnyel,
–    160 szelektív gyűjtőszigettel,
–    és egy olyan chipes rendszer kiépítésével bővül a cég eszközparkja, ami a legmodernebb, legmagasabb szintű szolgáltatást végző cégek közé emeli a MiReHuKözt.
–    
A beruházás keretében 85 ezer kukát látnak el egy olyan elektronikus eszközzel, ami méri az ürítések gyakoriságát, s így a lakosság számára igazságosabb díjfizetést tesz lehetővé.
A fejlesztésnek köszönhetően ingyen biztosítják az új hulladékgyűjtő edényeket, megszűnnek az anyagfáradás okozta repedések, törések miatti kellemetlenségek, amik a régi kukáknál olyan gyakoriak voltak.
A projekt megvalósításával jelentős mérföldkövet ér el a Konzorcium, hiszen egy csaknem 4 éves hulladékgazdálkodási fejlesztési szakasz zárul le, amelynek keretében csaknem 7 milliárd forint ráfordítással, egy a nyugat-európai mintát képviselő, egyedülálló komplex hulladékgazdálkodási rendszer épült ki.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek