2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

A Fidesz egye meg, amit főzött!

Ebédre vasfüves becsinált leves, afrikai harcsás barnarizs jobb napokon tönkölyös kockával, uzsonnára zabpelyhes rigel, petrezselymes túrókrém vagy tönkölymagos fonottka jár a gyermekeknek a közétkeztetésben, de a kisdiákok ezeket a fogásokat nem eszik meg a menzán, mert nem ízlik nekik.

Az ehetetlenül íztelen, beazonosíthatatlan, ételnek nevezett, de emberi fogyasztásra alkalmatlan ellátmányokat a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló EMMI-rendelet termeli ki.

Ez az ominózus rendelet olyan drasztikus változásokat hozott, melyek drámai következményekkel jártak, mert felkészülés, türelmi idő, a fokozatosság elvének tiszteletben tartása nélkül vezették be. Így az eredmény országszerte az, hogy a gyerekek éhesen-szomjasan mennek haza, mert sem a reggelit, sem az ebédet, sem az uzsonnát nem hajlandóak megenni. Eközben a klasszikus, híres magyar konyhát lejáratták, bűnbakká tették. A kalóriaigényeket is figyelmen kívül hagyták, hiszen mást eszik egy hat-hét éves kislány, mint egy tizennégy éves, rendszeres edzésre járó fiatalember.

Tapasztalataink szerint a tanintézmények kiskapukat próbálnak találni a rendelet kijátszására, arra kérik a szülőket, hogy küldjenek be mézet, lekvárt, sót, hogy az ehetetlen ételeket részben ehetőbbé tegyék. Úgy véljük, hogy nem a hagyományos ízek, hanem az ízfokozók, adalékanyagok és a mozgáshiányos életmód vezet a gyermekek elhízásához.

Minőségi étkeztetés csak többletforrásból valósítható meg: hiába étkeznek a szociális törvény módosítása után ingyenesen a bölcsődések, az óvodások, illetve jövőre az iskolások nagy része is, ha nem kapnak ehhez többletforrásokat az állam részéről az önkormányzatok. Így aztán olcsó húsnak, híg a leve. A Jobbik többletforrásokkal, helyben termelt, vegyszermentes, friss élelmiszerekkel javítana a közétkeztetéseken a félkész, mirelit alapanyagok helyett. Máskülönben ugyanaz lesz, mint azon a kistelepülésen, ahol szeptemberben még 350-en, de októberben már csak 290-en igényeltek ebédet, mert a többiek lemondták.

A rendelet alapján az óvodások kénytelenek magas zsírtartalmú tejet nagy mennyiségben fogyasztani, ami miatt hasfájásra panaszkodnak, és ez fokozza a népbetegségnek számító laktózérzékenység problémáját is.

Szegeden a közétkeztetés problémája komolyan eszkalálódott, jelenleg 447 óvodában folyik aláírásgyűjtés, mert az EMMI azt mondta, hogy eddig nem érkezett panasz a közétkeztetésre. További veszély, hogy az állami gondozottak sem hajlandóak az iskolában étkezni, hiszen nem is tudják a családi háttér segítségével a kieső étkezéseket pótolni. A szegedi önkormányzat bizottsági ülésén kóstolásra kínáltuk az íztelen, szagtalan ételeket, de senki nem akarta ezekbe belemártani a kanalát. Ezért azt kérjük, hogy Balog Zoltán miniszter is egye meg, amit a Fidesz főzött, majd az elhibázott gyakorlat alapján gondolja újra a rendeletet!

Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője és Tóth Péter, a Jobbik szegedi önkormányzati képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek