2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
Újra város lett Mezőkeresztes

Újra város lett Mezőkeresztes + Videó

Újra város lett MezőkeresztesElőször 1456-ban V. László királyunk adománya folytán lett város, és most 2009. július 1-től a Magyar Köztársaság Elnökétől kapta vissza a városi rangot Mezőkeresztes. Így augusztus 29-30-án két napos ünneplésre hívta a város lakóit, és vendégeket Dr. Dózsa György polgármester, amely szombaton jókedvű „Népkerti party”-val, közös főzőversennyel kezdődött, vasárnap pedig lélekemelő hangulatú ökumenikus szertartással, majd városavató ünnepséggel folytatódott.

Dr.Szili Katalin, a parlament elnöke mondott avatóbeszédet Mezőkeresztes városavató ünnepségén, aki ezekkel a gondolatokkal adta át a kulcsot: „ manapság a legfontosabb a mindennapok biztonsága, s ezt  csak közösen lehet megteremteni . Ehhez az is kell, hogy az állampolgárok tudjanak egy országban is igazi közösségben élni  Bár nem ugyanazon nézeteken valljuk ,- mellette ott állt a dél-borsodi térség három országgyűlési képviselője,Tállai András (Fidesz), Kormos Dénes és Kovács Tibor (MSZP ) –  azért tudunk közös célt megfogalmazni. Ez a közös cél pedig az volt, hogy Mezőkeresztes közössége elérje: ismételten várossá növekedjen.”

A polgármester pedig azt mondta: “zavarban vagyok, meghatott vagyok és nagyon örülök. Nincs ma olyan keresztesi polgár aki ne örülne, hogy elértük ezt az eredményt,s most már az a legfőbb célunk, hogy ez a cím még job tartalommal töltődjön meg”.

A várossá – avatáson kitüntetéseket adtak át mindazoknak, akik kiemelkedően sokat tettek az elmúlt évtizedek alatt Mezőkereszért és a település közösségéért: Dr.Márta Dezsőné védőnőnek, Ruszó Józsefné tanárnak, Suha Jánosné óvónőnek, Szabó Miklósné tanárnak, Mezőkeresztes Kitüntetett Polgára címet. Mezőkeresztes Városért kitüntetést kapott Dr. Mezei Gáspár gyógyszerész, Kertész Ernő főállattenyésztő és Kuzmi István a takarékszövetkezet elnöke. Díszpolgár let Kiss Bertalan volt elnök, Koncz Gábor színművész, Forgács Gyula iparos, és Fekere Gyula író. Mindannyiuk nevében Koncz Gábor mondott köszönetet és két gyönyörű verssel ajándékozta meg a hallgatóságot.

Délután a mulatságé volt a főszerep 1500 adag gulyás főtt a Népkertben, a gyerekeket megszámlalhatatlan játék várta és a gazdag kulturális programot, este tűzijátékkal zárták.
                                                                                         

-obe-ol-
 
 
 
Újra város lett Mezőkeresztes Újra város lett Mezőkeresztes
Újra város lett Mezőkeresztes  Újra város lett Mezőkeresztes 
Újra város lett Mezőkeresztes Újra város lett Mezőkeresztes
Újra város lett Mezőkeresztes

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek