2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Új gasztroenterológiai szakrendelő Miskolcon

Új épületbe költöznek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gastroenterologiai profilú szakrendelései.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház (3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 72-76.) területén a meglévő onkosebészeti épület és a belgyógyászati épületek közötti építették meg az új gastroenterologiai szakrendelő részt, amely főbejárattal kapcsolódik a belső udvari térhez, mozgáskorlátozott bejárattal az udvaron kialakított 78 férőhelyes térburkoló kővel és parkosított zöldfelülettel ellátott parkoló területhez, valamint belső ajtókkal az onkosebészeti pavilon és a belgyógyászati-kardiológiai épülettömb földszinti szakrendelőinek elérhetőségéhez.
Az új épületben kialakították a 100 fő elhelyezését biztosító betegvárót – betegirányító pulttal, a 7 vetkőző fülkével ellátott rendelő-vizsgáló egységet, egy kétágyas fektető helyiséget, központi endoszkóp mosóhelyiséget, betegforgalmi és személyzeti szociális vizesblokkokat, valamint raktárhelyiségeket.
A rendelő-vizsgáló helyiségek orvosszakmai funkciók szerint:
– 1 db gastroenterologiai szakrendelő
– 1 db gastroenterologiai  vizsgáló-kezelő
-2 db colonoscopia vizsgáló-kezelő
– 1 db UH vizsgáló  és terápiás colonoscopia kezelő
– 1 db  IBD ( irritábilis bélszindróma) szakrendelő
– 1 db IBD kezelő
Az új épületrész beépített alapterülete: 676 m2 – (hasznos alapterülete 586,52 m2)
A beruházás összköltsége: bruttó 654 millió forint – saját forrás
A kivitelezés 2019.03.11-én kezdődött, 2019. november hóban fejeződött be.
Az új betegellátó egység Kórházi mobiliákkal és egészségügyi gép-műszerekkel történő felszerelését követően a szakmai ellátás 2020. január 13-tól indul.

Az emésztőszervi betegségek, ezen belül is a vastag- és végbél rosszindulatú megbetegedéseinek korai felismerése kiemelt népegészségügyi feladat, mivel az időben felfedezett daganatos páciensek jó arányban, egyszerűbb műtéti beavatkozásokkal is gyógyíthatók. A szűrések folyamán a rákmegelőző állapotok felismerése, a rosszindulatúan elfajulni hajlamos polypok eltávolítása nagymértékben javítani tudja a manapság még igen rossz megbetegedési, halálozási statisztikákat. Emellett a gyomor, hasnyálmirigy és egyéb emésztőszervek kórképeinek felismerése is komoly fejlődésen ment keresztül. A gyulladásos bélbetegségek biológiai kezelése, az idült vírusos májgyulladásban szenvedő páciensek gyors szakszerű ellátása már rutinszerű gyakorlat, de mindehhez támogatólag járul hozzá a nagy értékű beruházás, amelynek eredményeként 2020.01.13-tól a BAZ. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Gastroenterologiai profilú szakrendelései új, jól felszerelt műszerparkú és XXI. századi technológiával rendelkező épületbe költözhetnek.  A járó- és fekvőbetegek ellátása immáron ezen épületben zajlik, melynek kialakításánál figyelembe vették a könnyű megközelíthetőséget, a korszerű betegirányító rendszert, a beavatkozások utáni megfigyelési lehetőséget is. A fejlesztések eredményeként hamarosan bővíthető lesz a népegészségügyi szűrésre kerülő páciensek köre és lerövidíthető a vastagbél vizsgálatra történő várakozási idő is az új intézményrészben.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek