2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Új dimenziók a gazdaságfejlesztésben Miskolcon!

Megkezdődött a Tudás Park Projekt a Város és az Egyetem konzorciumi együttműködésével.
Ismét egy olyan kezdeményezés indult Miskolcon, ami a borsodi megyeszékhelyet kiemeli a többi hasonló nagyváros közül. A Tudás Park nem „csak” egy projekt, hanem egy olyan komplex program, amely a szinergiák tökéletes kiaknázását célozza, erre ösztönöz minden szereplőt, és az itt élők életminőségét is nagyban javítja – akár már rövidtávon is.

A projektnyitó rendezvényen dr. Kriza Ákos polgármester hangsúlyozta: „Miskolc magasabb szintre léphet a gazdaságfejlesztésben. A Tudás Park az itteni erőforrásokat, az itt élők és dolgozók tudását hasznosítva megsokszorozza lehetőségeinket. Egy éve kezdtük azt a közös munkát az Egyetemmel, amely a felsőoktatás és a város ipari partnerekkel, szakmai szervezetekkel, kutatóhelyekkel és nem utolsó sorban magukkal a kutatókkal való együttműködésének feltételeit, kereteit teremti meg, és amelynek az a közös célja, hogy a helyi tudás a gazdaságban, iparban tudjon hasznosulni.”
Első lépésként ún. vezérprojektek kiválasztása történik, amelyek helyi ipari szükségleten alapulnak, és már rövidtávon hozzájárulnak a hatékonyabb termelési és szolgáltatási háttérhez. Tehát a piacközeli fejlesztéseké az elsőbbség, amelyek hatása gyorsan érezhető lesz..
A Tudás Parkba a konzorcium minden gazdasági szereplőt bevon stratégiai partnerként, aki hozzátehet a régió innováción alapuló gazdaságfejlesztéséhez.
„Körülbelül 50 fejlesztési elképzelés érkezett a projekthez márciusban. Ebből harminckettőt fogadott be a projektmenedzsment ezen a három területen és június végén lesz az első szűrése ezeknek a projektnek. Ezek ugyanis versenyeznek egymással, 12 vezérprojektet választunk ki, amelyek a legérdemesebbek a továbbvitelre.” – mondta el a nyitókonferencián Madarász Tamás – projektmenedzser.
A munka eredményeként készül egy kereshető, a szereplőket összehozó térségi Tudás Térkép az itt elérhető kompetenciák és tudás leltárával, az említett innovációs rendszer szervezeti hátterét pedig közösen dolgozzák ki a partnerek. A projekt eredményeit, a sikeres fejlesztéseket külföldi és hazai szakmai bemutatókon, vásárokon is bemutatják.
A projektek között van olyan, amelyik direkt módon a lakosságot is érinti: pl. elektromos közbringa fejlesztése, ami bővíti a turisztikai szolgáltatások tárházát; hatékonyabb és olcsóbb, mobil ivóvíz-tisztítási eljárásokat dolgoznak ki a kutatók; ilyen a közterületi hibabejelentő rendszer fejlesztése, de az egyetem-város és egyes ipari partnerek bizonyos informatikai rendszereinek összekapcsolása is.
A legfontosabb cél azonban, hogy az innováció eredményeként fejlődő cégek gyarapodást, jobb fizetéseket, új munkahelyeket, hozzanak Miskolcra, az itt élők életszínvonalának jelentős emelkedését.
A program a kormányzat erős támogatását is élvezi – a miniszterelnök nemrégiben jelentette be, hogy Miskolc kiemelt kutatás-fejlesztési központ lesz – és szorosan kapcsolódik a Modern Városok Program keretében a kormánnyal kötött megállapodáshoz is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek