2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

TRAM – nemzetközi partnerség a fenntartható miskolci közlekedésért

Hogyan lehet egy városban a közlekedést oly módon fenntarthatóvá tenni, hogy az hatékonyan hozzájáruljon az alacsony széndioxid-kibocsátáshoz? Erre a kérdésre keresi a választ az Interreg Europe programban megvalósuló TRAM projekt, amely Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és 4 külföldi partner együttműködésében valósul meg.

Egy európai város számos olyan környezeti kihívással találkozik, mely a légszennyezettség miatt alakul ki. A fenntartható és alacsony széndioxid-kibocsátást előtérbe helyező városi közlekedés környezetbarát és okos informatikai intézkedésekkel ugyan reagálhat a kihívásokra, de nem mindegy, hogyan.

A TRAM középpontjában a Strukturális Alapokból finanszírozandó közösségi közlekedést fejlesztő projektek továbbgondolása áll. Ez azt jelenti, hogy a projektben részt vevő 5 partner – Ancona régió, Andalúzia, Blenkige régió, Észak-nyugat Romániai régió és Miskolc – eddigi tapasztalatai, jó és bevált gyakorlatai révén a még csak tervezett projekteket is igyekszik jobbá tenni.
Miskolc is szerzett tapasztalatot a korábbi években, elég csak a villamosközlekedés modernizálására vagy a CNG buszok üzemeltetésére gondolnunk. Ezeket megosztja a partnerekkel, ahogy a partnerek is megosztják a közlekedés terén szerzett más jellegű tapasztalataikat Miskolccal.
A végső cél olyan, a városra szabott közlekedési megoldások kialakítása és megvalósítása, amely fenntartható és alacsony széndioxid-kibocsátást eredményez.

Várható TRAM eredmények Miskolcon

A projektben helyi szakmai szervezetek és az önkormányzat bevonásával nemzetközi tanulási folyamat valósul meg. Miskolc a tanulási folyamatban elsősorban Integrált Területi Programjának fenntartható városi közlekedésfejlesztéshez kapcsolódó részeire, illetve az alacsony széndioxid-kibocsátást célzó közlekedésfejlesztésre koncentrál. A miskolci részvétel fő eredménye a helyi projektek továbbfejlesztése lehet, amelyet – a TRAM résztvevő többi partnerhez hasonlóan – helyi szakértőkből álló csoport is támogat. Mindez segíti majd továbbgondolni Miskolc Integrált Településfejlesztési Stratégiájának közlekedésfejlesztési fejezetét.

Mi az Interreg Europe?

Az INTERREG EUROPE program általános célnak tekinti a résztvevő országok és régiók regionális politikáinak összehangolását, ezáltal azok hatékonyságának javítását, továbbá a regionális politikák végrehajtásában érdekelt partnerek közötti tudás- és tapasztalatcsere elősegítését a programhoz illeszkedő témákban. Magyarország 2000 óta vesz részt ebben az együttműködésben, és a magyar partnerek aktivitása mindig kiemelkedő volt a térségben.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…