2021. 09. 24. péntek

Gellért, Mercédesz
1 EUR 356 HUF
1 GBP 417 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szijjártó: a NATO-nak nagyobb szerepet kell vállalnia a bevándorlási válság leküzdésében

Szijjártó: a NATO-nak nagyobb szerepet kell vállalnia a bevándorlási válság leküzdésében

(MTI) – A bevándorlási nyomás továbbra is fennálló biztonsági kockázatot jelent az Európai Unió és az európai kontinens jövője szempontjából, ezért Magyarország azt kezdeményezi, hogy a NATO nem csak tagállami szinten, hanem mint katonai szövetség vállaljon szerepet a bevándorlási válság leküzdésében – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos brüsszeli tanácskozását megelőzően magyar újságíróknak nyilatkozva kedden.
Szijjártó Péter hangsúlyozta, mivel az Európai Unió még mindig nem talált közös megoldást, a kiváltó okokat pedig semmilyen módon nem tudta kezelni, Magyarország két területen javasolja a hangsúlyos NATO-szerepvállalást a migráció elleni közdelemben.
A katonai szövetségnek egyrészt közvetlenül részt kellene vennie az iraki biztonsági erők kiképzésében, hogy (az Iszlám Állam terrorszervezet uralma alatt lévő) Moszul reménybeli visszafoglalását és a nemzetközi erők távozását követően az iraki erők saját maguk tudják biztosítani az ország békéjét. Biztosítani kell, hogy ne jöjjön létre újabb terrorszervezet, az ország pedig az építkezés és a fejlődés útjára léphessen.
Másrészt az észak-atlanti szövetségnek nagyobb szerepet kellene vállalnia az Égei- és a Földközi-tengeren haditengerészeti egységeivel a bevándorlási hullám megállítása érdekében – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.
Úgy az uniónak, mint a NATO-nak hatékonyabbnak kell lennie, eredményeket kell elérnie az Afrikából, a Közel-Keletről, vagy akár Törökországból Európa irányába induló migrációt kihasználó szervezett embercsempészettel szemben – tette hozzá.
Szijjártó Péter elmondta, jól látszik, hogy Donald Trump megválasztott amerikai elnök a katonai szövetségnek sokkal nagyobb szerepet szán a terrorizmus elleni közdelemben. Magyarország ezzel egyetért és úgy gondolja, hogy a NATO-nak szövetségként kell részt vennie a szervezett terrorizmus elleni globális küzdelemben – hangsúlyozta.
Noha egyes tagállamok részéről ellenállás mutatkozik, a magyar javaslat napirenden van – tette hozzá a miniszter.
Szijjártó Péter hangsúlyozta, a NATO “európai lábának” megerősítésére nagyobb szükség van, mint eddig bármikor. Európa nem várhatja, hogy Amerika védje meg minden esetben, magának is tennie kell saját biztonságáért. Az erre irányuló javaslatokat, valamint a NATO és az Európai Unió stratégiáinak összehangolását Magyarország támogatja az esetleges párhuzamosságok elkerülése érdekében – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Sokfelé esős, zivataros idővel kezdődik a hét, és egyúttal ér véget a nyár. A hét második felében több lesz a napsütés, többfelé továbbra is várhatók …

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum