2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
Tokaji borcsata: a szlovákok nem akarnak megegyezni

Tokaji borcsata: a szlovákok nem akarnak megegyezni

Tokaji borcsata: a szlovákok nem akarnak megegyezniKeményebb fellépést várnak a magyar kormánytól a tokaji névhasználata kapcsán a helyi szőlőtermelők és borosgazdák − fogalmazta meg a helyiek véleményét Marcinkó Ferenc, a Tokaji Hegyközségi Tanács elnöke.

http://ad.adverticum.net/js.prm?zona=75687&ampamp;amp;nah=!ie&ampamp;ord=42933930

A tokaji bor nevének védelme most azért került megint napirendre, mert a szlovákok szintén bejegyeztették a Tokaj nevet az unióban. Ezzel továbbra sem ért egyet a helyi szőlőtermelő és borász közösség, mivel Magyarország már korábban levédette a Tokaji nevet, és azt az Európai Unió is elismerte. Időközben azonban ezt Tokajra változtatták, mivel a bor származási helyét jelölő földrajzi nevet védették le, mint földrajzi árujelzőt.

A két ország között régóta vita van a tokaji névhasználatról. Ez ügyben 2004-ben majdnem sikerült megegyeznie a két országnak, ám akkor a szlovákok nem teljesítették ígéretüket, így nem született megegyezés. A Tokaji nevet egyebek között csak akkor használhatták volna északi szomszédunknál, ha pontosan kijelölik azt a területet, ahol ilyen néven kívántak bort előállítani. Ez a magyar vélemény szerint 565,2 hektáros termőterületet jelentett volna. Emellett harmonizálniuk kellett volna a tokaji borra vonatkozó előírásaikat a magyar bortörvénnyel, illetve különféle más jogszabályokkal. Továbbá a tokaji bor egységes minőségét egy közös testület ellenőrizte volna. Ezzel egy határon átnyúló borvidék jöhetett volna létre.

A megállapodás azonban kútba esett − mondta a helyi hegyközségi tanács elnöke. Szerinte látható, hogy a szlovákok nem kívánnak a tárgyalóasztalnál megegyezni az ügyben, ezért kérnek a gazdák keményebb fellépést a kormánytól érdekeik védelmében. Álláspontjuk szerint mindenekelőtt az Európai Bizottsághoz kell fordulni a  kérdésben, és amennyiben ott Magyarország számára nem megfelelő döntés születik, nemzetközi bíróság elé kell vinni az ügyet – tudatta a Borsod Online-nal Májer János.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…