2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Több tízmillió forintba kerülhet Szikszón a hősi temető áthelyezése

Több tízmillió forint is lehet a költsége Szikszón a hősi temető helyreállításának, amely az előző helyhatóság – Panyik József polgármester vezetésével-kegyeletsértő és nem szakszerűen végzett 1999-es exhumálása miatt terheli az önkormányzatot.

Egy családjában személyesen érintett ukrán állampolgár  Zvarych Vladyslav kezdeményezésére indult kutatás arra Szikszón az elmúlt hetekben, hogy 1999-ben szakszerűen végezte e el az önkormányzat a helyi óvoda udvarán  a szovjet hősi temető felszámolását. A feltárásnál több emberi csontot is találtak, így beigazolódott: csupán 70-80 halottat helyeztek át a köztemetőbe, pedig legalább 600-an nyugszanak a sírhelyen.

 
Szikszón Füzesséri József polgármester vezetésével egy bizottságot hoztak létre az ügy megnyugtató rendezésére. A bizottság tagja lett Zvarych Vladyslav ukrán állampolgár, az ukrán konzul és az Oroszországi Föderáció Nagykövetsége  első titkára, akik  javaslatot fogalmaztak meg  a Háborúban Elhunyt Áldozatok és Politikai Üldözöttek Emlékének Megörökítését Intéző Állami Tárcaközi Bizottsághoz. Két lehetséges megoldás jöhet szóba: a szikszói óvoda udvaron található volt temető teljes feltárása és áthelyezése a köztemetőbe, vagy a köztemetőből történő 70-80 holtest visszaszállítása az eredeti helyére, és a kegyeleti hely újra kialakítása.

 

Füzesséri József Szikszó polgármestere arról beszélt: az áthelyezés költsége több  tízmillió  forint is lehet, amely nem áll rendelkezésére az önkormányzatnak. Ezért fordultak levélben a  Miniszterelnöki Hivatalhoz, a Honvédelmi Minisztériumhoz,  a Külügyminisztériumhoz  és az Önkormányzati Minisztériumhoz – bízva abban- hogy mielőbbi anyagi segítséget kapjanak   a nemzetközileg is preferált ügyben. Ez ideig azonban válasz nem érkezett a minisztériumoktól.

 

Füzesséri József hozzátette: reméli az előző városvezetés bűneiért nem fognak kevesebbet kapni a ma Szikszón élők. Ugyanis ha az önkormányzat magára marad az ügy megoldásában, akkor csak ennek rovására tudja megoldani a problémát, például nem tud adni  évvégén a nyugdíjasok, rászorulók számára  Szikszó Jegyet.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…