2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
Több települést elzárt a hó Borsodban

Több települést elzárt a hó Borsodban

Több települést elzárt a hó BorsodbanA havazás miatt vasárnap Borsod-Abaúj-Zemplén megyében öt útszakasz járhatatlan, több borsodi települést nem lehetett megközelíteni. Az ország többi megyéjében a havazás ellenére járhatóak az utak. A tűzoltókat 140-szer riasztották az elmúlt 24 órában a hó miatt. 26-an megsérültek balesetekben, két ember életét vesztette.

/illusztráció/

 

Száznegyvenszer hívták a tűzoltókat az elmúlt 24 órában a havazás miatt – főként az utakon kellett segíteniük – közölte vasárnap délelőtt Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Több baleset is történt: összesen 26-an megsérültek, két ember pedig életét vesztette. Szerencsnél például egy autóbusz borult az árokba, Encsnél pedig egy nyergesvontató dőlt az oldalára. A legtöbb hívást – 36-ot – Pest megyéből kapták, illetve több mint fél tucat segítségkérés érkezett a fővárosból és Borsodból is.

Gödöllőn például egy 450 négyzetméteres sátor rogyott meg a ráesett nagy hó miatt, a sátorban konténerekben vérplazmát tároltak. A tűzoltók letakarították a havat, komolyabb kár nem keletkezett. Szentes György információi szerint az intenzív havazás a közműszolgáltatásokban nem okozott fennakadást, nem érkezett hír arról, hogy bárhol gond lenne.

 

Borsodban akadozik a Volán-közlekedés

Több útvonalon nem közlekednek a Volán-buszok a hó miatt Borsod-Abaúj-Zemplénben – közölte Ujj Zsuzsanna, a Borsod Volán Zrt. kommunikációs vezetője vasárnap. Az utasok a Megyaszó-Szerencs útvonalon számíthatnak járatkimaradásra, illetve a sátoraljaújhelyi térségben több szakaszon is: így a Pálháza-Hollóháza-Sátoraljaújhely vonalon, illetve Hidasnémeti felé. A megye egyéb útvonalain egyelőre tíz-harminc perces késésekkel közlekednek a Volán-buszok – tette hozzá.

A Magyar Közút Zrt. területi igazgatósága szerint vasárnap délben öt útszakasz volt lezárva hóátfúvás miatt a megyében. A korábban lezárt Abaújkér-Aranyospuszta közötti részt már letakarították, az út járható. Továbbra sem lehet azonban közlekedni a Megyaszó-Legyesbénye közötti úton, ahol hótorlaszokat emel a szél, illetve még korábban lezárták a forgalom elől a Vilmány-Fony, a Pere-Abaújszántó és a Felsődobsza-Abaújszántó közötti utat.

Ismét lehet közlekedni a korábban lezárt 37-es úton, amelyen korábban a rendőrség szerint jószerivel összeomlott a forgalom – jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. Az utat folyamatosan takarítják a közútkezelő társaság munkagépei, és bár továbbra is erős szél fúj, amely hordja a havat, a közlekedés megindult. A rendőrség korábban azt mondta, hogy az úton Szerencs felől elsősorban a kamionok, míg a gesztelyi részről a személyautók torlódtak fel. Az MTI tudósítója szerint már csak néhány kamion vesztegel az út szélén, az útra ugyanis csak azokat az autókat engedik fel, amelyeken van hólánc.

 

Több település megközelíthetetlen volt

Két település, Pányok és Kéked megközelíthetetlen volt, Zsujtára és Abaújvárra is nagyon nehéz eljutni a hó miatt Borsod-Abaúj-Zemplénben. Zsujta, Abaújvár és Pányok lakói maguk is takarítják a belterületi utakat – közölte a megyei katasztrófavédelem és Tóth István, Pányok polgármestere vasárnap. Tóth szerint helyenként egyméteres hófal magasodik a Pányokhoz vezető úton.

A Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság arról számolt be, hogy a települések vezetői úgynevezett „alkalmazási készenlétbe helyezést rendeltek el”. Ez a polgári védelmi kifejezés azt jelenti, hogy helyi mozgósítás van a községekben, kérik az emberek közreműködését az utak megtisztításában, a gépeket és ennek a költségét a vis maior keretből visszaigénylik, vagyis az önkormányzatok maguk is próbálják biztosítani a szükséges feltételeket.

Vasárnap déltől már Hejcére sem lehet bemenni, a településre vezető út ugyanis hóátfúvás miatt járhatatlan – közölte a megyei közútkezelő. Az MTI ugyanakkor úgy értesült, hogy Kékedre azóta már Hollóháza felől, ha nehezen is, de be lehet jutni. Délutánra a korábban megközelíthetetlen Pányok kiszabadult a hó fogságából, mert hókotró átjárhatóvá tette a településre bevezető egyetlen utat. A polgármester szerint azonban csak idő kérdése, mikor keletkezik újabb hótorlasz, amely ismét elvágja a falut a külvilágtól.

Az észak-magyarországi régió három megyéjében, Borsodban, Hevesben és Nógrádban összesen száznegyven munkagép tisztítja folyamatosan az utakat. A három megyében szombat reggeltől megszakításokkal, kisebb-nagyobb intenzitással havazik. A leesett hó vastagsága 5-30 centiméter között változik.

 

Szabolcsban fák dőltek ki a hó súlya alatt

A vasárnap reggelre lehullott 10-20 centiméter hó ugyan nehezíti a közlekedést Szabolcs-Szatmár-Beregben, de jelenleg nincsen járhatatlan főút vagy mellékút. A megyében összesen 47 munkagép dolgozik, de a munkát nehezíti, hogy intenzíven esik a hó a térségben. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vasárnap több fa kidőlt a nagy mennyiségű hó súlya alatt.

A katasztrófavédelem ügyeletese szerint Kisvárdán egy lakás bejárata elé dőlt a fa, annak eltávolításában kérték a tűzoltók segítségét vasárnap délelőtt. Záhonyban három helyszínre is riasztották a katasztrófavédelmiseket fakidőlés miatt. A határvárosban egy közterületen álló fa kettéhasadt, majd egy közelben parkoló autóra borult. Senki sem sérült meg. Kéknél árokba csúszott egy busz, csak három traktorral sikerült kivontatni. A busz nem szállított utasokat, ezért nincsenek sérültek.

A mentők ügyeletén azt mondták: a havazás miatt lassabban ugyan, de mindenhová eljutnak, ahová riasztják őket.

A Dél-Alföldön nincs elzárt út, hófúvásról sem tudnak, az éjszaka lehullott hó miatt azonban az utak felülete latyakos, hókásás – közölte vasárnap reggel a Magyar Közút Nonprofit Kft. A legtöbb friss hó, mintegy 10 centiméter Solt környékén hullott, a csapadék átlagos mennyisége pedig 5-6 centiméter volt a Dél-Alföldön.

Baranyában minden út járható az éjszakai havazás ellenére – közölte a Magyar Közút Zrt. regionális ügyelete. Baranyában 2-5 centi hó hullott éjszaka, vasárnap reggel is több mint 35 gép dolgozott a megye útjain. Minden út járható, az erős szél miatt azonban helyenként hóátfúvásra kell számítani.

 

Elakadt kamionok, árokba csúszott autók

A 6-os úton három helyen van kisebb probléma: Pécsvárad térségében hóátfúvás nehezíti a közlekedést, míg Kakasdon egy személygépkocsi csúszott meg és borult az árokba. Mecseknádasdon két kamion akadt el az emelkedő aljánál, de csak egy forgalmi sávot foglalnak el, így nem zárják el az utat, csak lassítják a forgalmat.

Villány és Siklós között egy személygépkocsi vezetője választotta meg helytelenül a sebességet, a havas úton megcsúszott és az árokba esett. A balesetben nem sérült meg senki, az autót a tűzoltók húzták ki. Szintén árokba csúszott személygépkocsit mentettek a kaposvári tűzoltók – mondta el a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletese. A baleset Kaposvár Toponár városrészében történt, nem sérült meg senki.

Nehezen járhatóak az utak Hajdú-Bihar megyében, de nincs elzárt település és a hó miatt lezárt útszakasz – közölte a Magyar Közút Kht. Az éjszaka során lehullott nagy mennyiségű hó az egész megyében fennakadásokat okoz. A főutak hókásásak, latyakosak, míg az alsóbbrendű utak havasak, de mindenhol járhatóak.

Pest megye nyugati és déli részén szárazak, keleten latyakosak, néhol hókásásak a főutak, és a mellékútvonalak egy részét még nem sikerült a hótól megtisztítani – közölte vasárnap az Útinform főügyeletese. Döme István elmondta: hogy a fővárosi régió déli részén jelenleg hódara esik, Szentendre-Vác-Dunakeszi környékén nemrég kezdődött a havazás, míg Monornál folyamatosan esik a hó. A megye északi és keleti területein a tisztítás ellenére a főutak csúszósak, latyakosak, míg Tárnok és Érd környékén egyelőre száraz a burkolat. Errefelé a mellékutakat is letakarították már – tette hozzá. Pest megyében az átlagos hóvastagság 20 centiméter, ám a Pilisben Dobogókőn, illetve Tárnok környékén eddig 30-35 centiméternyi hó hullott. Baleset, elakadt jármű nem nehezíti a közlekedést – közölte Döme István.

 

Késnek a vonatok

Az északi országrészben jelentős késesekre is lehet számítani a vonatközlekedésben az időjárás miatt, főként Debrecen és Miskolc közelében – közölte a MÁVINFORM sajtóügyeletese. Az észak-keleti országrészben az intenzív havazás miatt átlagosan 5-10 perccel meghosszabbodott a vonatok menetideje, Miskolc és Debrecen térségében viszont egy-egy távolsági vonatnál 30-40 perces késés is előfordulhat. A folyamatos tisztítás ellenére ugyanis a hó és a szél miatt problémák lehetnek a váltókkal.

forrás:boon.hu

 

Több települést elzárt a hó BorsodbanFriss információ 31.19.00.

Miskolcon napközben 24 centi hó esett,szinte járhatatlanok a mellékutak és a járdák sincsenek takarítva, csak egy-egy nyomon haladnak a gépkocsik és a gyalogosok. Az M3-as Mezőkövesdig nagyon csúszik, majd Hatvanig viszonylag jól haladnak a járművek. Hatvan-tól Budapestig pedig úja esik az apró szemű hó. A hőmérséklet -2,-3 fok körül van, úgyhogy sehol sem olvad a hó.

Aki kénytelen autózni, az hólácot, lapátot és homokot feltétlenül tegyen az autójába. Jó tanács aki hosszabb útra kényszerül, az egy palack forró teát, és takarót  is tegyen a kocsi utasterébe.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…