2024. 05. 17. péntek

Paszkál
1 EUR 386 HUF
1 GBP 450 HUF
Ózdon is megteltek a hajléktalan szállók

Ózdon is megteltek a hajléktalan szállók

Ózdon is megteltek a hajléktalan szállókA hirtelen jött hideg idő a hajléktalan emberek felé fordította a társadalom figyelmét. Az éjjeli szállások szinte teljes kihasználtsággal működnek. Ma Magyarországon 30-35 ezerre becsülik a hajléktalan emberek számát, Ózdon kétszáz körüli otthontalanról vannak adatok. Ők azok, akik évről évre igénybe veszik a hajléktalanokkal foglalkozó intézmények egyikét.

Ózdon három intézmény segíti a kistérségi keretek között működő hajléktalanellátást. Az alapvető életfenntartási szükségletek kielégítését igyekszik megoldani a nappali melegedő és az éjjeli menedékhely. Ez utóbbi 16 férfit tud befogadni éjszakánként. Ettől magasabb szintű ellátást biztosít az átmeneti szállás, ahol 50 férőhellyel állnak rendelkezésére azoknak, akik már lépéseket tettek céljaik megvalósítására.

Az átmeneti szállás délután négy helyett már két órakor kinyit, és két órával korábban, este hat helyett délután négy órától fogadja az érkezőket az éjjeli menedékhely – tudtuk meg Jene Andrástól, az átmeneti szállás részlegvezetőjétől, aki azt is hangsúlyozta: a nappali ellátást nyújtó és a bentlakásos intézmények nyitva tartása átfedi egymást, így egy percet sem kell az utcán maradniuk az ellátásra szorulóknak.

A részlegvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a szállásokon önkéntes alapon tartózkodnak a hajléktalanok. Sokan vannak, akik nem veszik igénybe az intézményi segítséget és a szabad ég alatt töltik az éjszakákat. Ők a hideg elől kapualjakba, erdős területeken mélyen vájt üregekbe húzódnak. Az utcán maradókat négy szociális munkás gondozza, akik minden esetben felajánlják az éjjeli menedéket a hajléktalanoknak, illetve tartós élelmiszerrel, meleg ruhákkal támogatják őket.

Az éjszakai mínuszok miatt megnövekedett a hajléktalan ellátással foglalkozó intézmények igénybe vétele, a nappali melegedő 110 százalékos, az éjjeli menedék és az átmeneti szállás közel 100 százalékos kihasználtsággal működik. A város lakossága több esetben is segítette a hajléktalan emberek fedél alá kerülését. A részlegvezető emellett kiemelte, hogy a téli hidegek elől a rendőrség járőrei is sok utcán rekedt embert mentette meg.

-ozd.hu-

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek