2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Több mint 200 vádlott a taktaközi szocpolcsalás-ügyben

Több mint 200 vádlott a taktaközi szocpolcsalás-ügyben

Több mint 200 vádlott a taktaközi szocpolcsalás-ügybenTöbb mint 200 vádlottja van a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktaközben történt szocpolcsalásoknak; a vádlottak között vannak pénzintézeti alkalmazottak, a szerencsi önkormányzat építésügyi osztályának volt vezetője, ügyvédek, a házakat tervező építészmérnökök, építtetők és építési vállalakozók – mondta vasárnap a Miskolci Nyomozóügyészség vezető ügyésze. Friedmanszky Zoltán közölte: a 2005-2007-es időszakra tehető ügyben a nyomozást 2007 elején kezdte meg a szerencsi rendőrkapitányság, ám amikor kiderült, hogy a szerencsi építésügyi osztály vezetője is szerepel a bűnesetben, a Miskolci Nyomozóügyészség vette át a vizsgálatot, a vádiratot is ez a hatóság nyújtotta be a Borsod megyei bírósághoz.
 
Mint mondta, a 202 vádlottat vesztegetéssel, csalással, közokirat-hamisítással vagy hivatali visszaéléssel vádolják. A jogtalanul felvett szociálpolitikai támogatások összege körülbelül 450 millió forintra tehető, ennyivel károsították meg az államot úgy, hogy olyan családokat kerestek meg, akik jogosultak voltak a szocpol felvételére.

Kitöltötték a nevükben az igénylőlapokat, elintézték, hogy a bank elfogadja a kérelmet. Taktakenézen, Monokon, Prügyön, Mezőzomboron, Tiszalúcon és Megyaszón több olyan társasházat építettek fel – összességében 43-at -, amelyek lakhatatlanok voltak. Társasházanként 2-4 lakásról van szó, ezek között volt olyan, amelyik csak négy falból és a tetőből állt. Amelyik felépült, az is életveszélyes, vagy lakhatatlan állapotban, víz és áram nélkül van – mondta. Hozzátette: az építési hatóság azonban megadta az engedélyt ezekre az épületekre.

A tárgyalás a jövő év első negyedévében kezdődhet el, az ügy nyomozati anyaga mintegy 24 ezer oldal. A szocpolcsalás vádlottjai jelenleg kényszerintézkedés alatt állnak, előzetes letartóztatás, illetve lakhely-elhagyási tilalom vonatkozik rájuk.


(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek