2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Versenyjogi vizsgálat indulhat az Opel eladásával kapcsolatban
Versenyjogi vizsgálat indulhat az Opel eladásával kapcsolatban

Versenyjogi vizsgálat indulhat az Opel eladásával kapcsolatban

Versenyjogi vizsgálat indulhat az Opel eladásával kapcsolatbanBelgium azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy vizsgálja meg, nem történt-e versenyellenes lépés az Adam Opel GmbH eladása során, mivel egyes aggodalmak szerint Németország mások kárán óvta meg telephelyeit. Az Európai Unió versenyjogi biztosa a hétvégén arra figyelmeztetett, hogy ha az ügylet során voltak protekcionista döntések, azok ellen fel fog lépni. A General Motors csütörtökön jelentette be, hogy kész eladni az Opelt a kanadai-osztrák Magna autóipari beszállító vállalatnak. A Magna az orosz Sberbankkal és GAZ autógyárral társulva kívánja megvásárolni az Opelt. A másik ajánlattévő az RHJ International pénzügyi befektető társaság volt. A német kormány a Magna ajánlatát támogatta.

Egyes jelentések szerint a megállapodás alapján egy antwerpeni gyáregységet bezárnának, míg a négy németországi tovább működne. Németország 4,5 milliárd eurót ajánlott fel a Magna ajánlatának támogatására.

Karl-Theodor zu Guttenberg német gazdasági miniszter szerint a Magna a vártnál nagyobb leépítésre készül. Elmondta: már tavasz óta tudta minden érintett, hogy az a szám, amit a Magna mondott korábban, csak a termelésre vonatkozott, az adminisztrációs részlegeknél létszámleépítésre lehet számítani.

A Magna korábbi közlése szerint mintegy 10 ezer munkahelyet szüntetnének meg az 50 ezerből a GM európai egységeinél, az Opelnél és a Vauxhallnál.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung azt írta, hogy a Magna és az orosz pénzügyi partnere összesen 10 500 munkahelyet szüntet meg az ügylet során Európában, ebből 4500-at Németországban.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek