2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Térfigyelő rendszer a biztonságért

77 millió forint értékben összesen 67 darab térfigyelő-kamerapontot alakítottak ki a mezőkövesdi kistérség nyolc településén. Mezőkövesden így már 17 kamera van kihelyezve a város területén. A rendszer ünnepélyes átadására január 30-án került sor a Mezőkövesdi Rendőrkapitányságon.

A mezőkövesdi kistérségből nyolc település a 4/2012. (III.1.) BM rendelet alapján pályázatot nyújtott be önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztésekhez kapcsolódó központosított előirányzatból származó támogatásra, a közbiztonság növelését szolgáló fejlesztések megvalósítására ennek keretében, térfigyelőrendszer bővítésére.

A pályázatokat 2012. március 30-ig nyújthatták be az érintett települések. A kedvező elbírálást követően 2012 decemberében kötötték meg a támogatási szerződéseket.

A nyertes pályázat révén Sály, Szentistván, Tard, Kács, Borsodivánka, Tiszavalk, Tiszabábolna és Mezőkövesd térfigyelőrendszere bővülhetett tovább.

Kistérségi szinten összesen 67 db kamerapont került kialakításra, amelynek értéke több mint 76 millió forint, melyhez a települések összesen mintegy 15 millió forint önerőt adtak. A fennmaradó részt, azaz a mintegy 61 millió forintot a Belügyminisztérium biztosította.

A lefolytatott ajánlatkéréseket követően a szükséges eszközök beszerzésére és telepítésére négy településen Mezőkövesden, Borsodivánkán, Tiszavalkon és Kácson a Telmon Kft. (3529 Miskolc, Bocskai út 11.) kapott megbízást, Sályban és Szentistvánon a Vagyonvill Miskolc Bt, Tiszabábolnán Nagy Balázs helyi vállalkozó és Tardon a Nordtech Kft. (Eger).

A beruházás megvalósításának lezárásaként január 30-án ünnepélyesen is átadták a kibővített térségi kamerarendszert, ahol elsőként Tállai András országgyűlési képviselő, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára mondott beszédet.

Tállai András elmondta, rendhagyó az, hogy nyolc település közbiztonsága javulhat a kiépült térfigyelőrendszer révén, és az is rendhagyó, hogy a kistérség összefogott e fejlesztés létrejöttéért. Kiemelte, hogy ha visszatekintünk 2010-re és az azóta eltelt négy évre, és számot vetünk azzal, hogy a rendőrség, a polgárőrség, az önkormányzatok mit tettek a közbiztonság javulásáért, szembetűnő és érzékelhető a pozitív változás. Mint mondta, közös munkával el kellett azt érni, hogy az emberek újra bízzanak a rendőrségben, és mára ez megtörtént. Hozzáfűzte, hogy ez nem azt jelenti, hogy nem történik több bűncselekmény, sajnos lesznek, de a rendőrség tudja a dolgát, az elkövetők pedig előbb-utóbb felelnek tetteikért és az értük járó büntetés is az eddigieknél szigorúbb. Tállai András arról is beszélt, hogy a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság ügyel arra, hogy az önkormányzatokkal napi kapcsolatban álljon, emellett a polgárőrséggel együtt hatékonyan látja el feladatait.

Beszédében hangsúlyozta, hogy a térfigyelőrendszerek megvalósítása hosszú folyamat volt, a Rendőrkapitányság és a kistérség szoros együttműködésével sikerült a pályázati anyagot összeállítani, amely aztán kedvező elbírálásban részesülhetett a Belügyminisztériumban. Az államtitkár azt is elmondta, hogy a következő cél, feladat, hogy a településeken kialakított rendszereket összekapcsolják.

Az államtitkár szavai után Szerencsi Árpád, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője osztotta meg gondolatait, aki kiemelte, hogy eddig is számos esetben segítségükre volt munkájuk során a kiépített kamerarendszer, több esetben a felvételek alapján tetten is érték a rongálókat. Hozzátette, hogy az összességében már 17 mezőkövesdi kamerapont képeinek fogadására a Rendőrkapitányság épületében különbejáratú helyiséget alakítottak ki, ahol monitorok figyelését a polgárőrség bevonásával végzik. Beszéde zárásaként elmondta, hogy a Rendőrkapitányság állománya április hónapban 7 fővel gyarapodik, amelynek hatása nemcsak Mezőkövesden, hanem a kapitánysághoz tartozó településeken is érezhető lesz majd.

Az ünnepségen részt vettek az érintett települések polgármesterei, valamint dr. Mencsik Tamás B-A-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság kapitányságvezető-helyettese is.

Az esemény zárásaként Tállai András államtitkár, dr. Fekete Zoltán polgármester és Szerencsi Árpád rendőrkapitány ünnepélyes szalagátvágással átadta a kibővült térfigyelő rendszert.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek