2021. 09. 21. kedd

Máté, Mirella
1 EUR 354 HUF
1 GBP 413 HUF

Tájékoztató a vendéglátó teraszokra vonatkozó enyhítésekről

A miskolci önkormányzat már hetekkel a kormány döntése előtt elengedte a miskolci vendéglátósok által fizetendő teraszdíjat. A miskolci városvezetés célja az volt a még február 5-én meghozott rendelkezéssel, hogy segítsen a kormányzati korlátozó intézkedések miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak és csökkentse terheiket.

 

A Veres Pál polgármester kezdeményezése nyomán elfogadott miskolci intézkedésnek megfelelően a miskolci vállalkozásoknak a vendéglátóipari egységekhez tartozó előkertek, teraszok után egy éven át, 2021. január 1-től december 31-ig nem kell közterület-használati díjat fizetniük.

 

Hasonló intézkedést fogadott el a kormány is, rendeletet alkotva arról, hogy a közterületek terasz célú használatát 2021. december 31. napjáig az érintett vendéglátó üzletek számára ingyenessé teszik. A rendelet hatálybalépésekor már érvényes közterület-használati engedéllyel rendelkező vendéglátósok az érintett közterületet a már meglévő engedélyük szerinti mértékben használhatják.

 

A teraszok működtetése céljából a vendéglátó üzletek előtti közterületek az üzletek szélességében használhatók.

 

A kormányzati védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának második fokozatában meghozott rendelkezések szerint, a vendéglátóhelyek teraszai, kerthelyiségei már egy nappal azután megnyithatnak, hogy a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót.

 

Miskolcon a vendéglátós vállalkozók zöme már előre gondoskodott a teraszukra vonatkozó hatósági engedély beszerzéséről, de aki még csak most, vagy az elkövetkező időszakban nyújtja be kérelmét az is gyors elbírálásra számíthat. Ugyanakkor fontos, hogy minden vállalkozás maradéktalanul tartsa be a közterület-használati engedélyében foglaltakat, hogy elkerülje az esetleges szankciókat.

 

A kormányrendelet ugyanis az azonos épületben lévő vendéglátó üzletekre és a közúti forgalomtól elzárt és el nem zárt területekre, a terasszal el nem foglalható területekre és a terasz üzemeltetőjének felelősségi körére vonatkozó szabályokat is megállapít, nem alakítható ki például terasz úttesten, parkolóban, megállóban és más, részletesen meghatározott helyeken.

 

A terasz nem akadályozhatja a zavartalan közúti és gyalogosközlekedést, ezért például a járdából legalább 1,5 méter hasznos szélességet szabadon kell hagyni a gyalogosoknak, amit a rendőrség ellenőriz is. Ha ez a feltétel nem teljesül, a rendőr felszólítására az érintett vendéglátóhelynek azonnal meg kell szüntetnie a közúti és gyalogos közlekedés akadályozását. A rendelkezés a szabálytalan teraszhasználat szankcionálására is tartalmaz előírásokat, például bírság kiszabását, vagy akár az üzlet bezáratását is.

 

A teraszokon a vendégeknek nem kötelező maszkot viselniük, a vendéggel érintkező dolgozóknak, pincéreknek, pultosoknak viszont igen. A teraszok és kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Egy személyautó az úttestre lelépett gyalogos férfit ütött el Miskolcon, az Andrássy utcában. Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum