2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

Tájékoztató a vendéglátó teraszokra vonatkozó enyhítésekről

A miskolci önkormányzat már hetekkel a kormány döntése előtt elengedte a miskolci vendéglátósok által fizetendő teraszdíjat. A miskolci városvezetés célja az volt a még február 5-én meghozott rendelkezéssel, hogy segítsen a kormányzati korlátozó intézkedések miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak és csökkentse terheiket.

 

A Veres Pál polgármester kezdeményezése nyomán elfogadott miskolci intézkedésnek megfelelően a miskolci vállalkozásoknak a vendéglátóipari egységekhez tartozó előkertek, teraszok után egy éven át, 2021. január 1-től december 31-ig nem kell közterület-használati díjat fizetniük.

 

Hasonló intézkedést fogadott el a kormány is, rendeletet alkotva arról, hogy a közterületek terasz célú használatát 2021. december 31. napjáig az érintett vendéglátó üzletek számára ingyenessé teszik. A rendelet hatálybalépésekor már érvényes közterület-használati engedéllyel rendelkező vendéglátósok az érintett közterületet a már meglévő engedélyük szerinti mértékben használhatják.

 

A teraszok működtetése céljából a vendéglátó üzletek előtti közterületek az üzletek szélességében használhatók.

 

A kormányzati védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának második fokozatában meghozott rendelkezések szerint, a vendéglátóhelyek teraszai, kerthelyiségei már egy nappal azután megnyithatnak, hogy a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót.

 

Miskolcon a vendéglátós vállalkozók zöme már előre gondoskodott a teraszukra vonatkozó hatósági engedély beszerzéséről, de aki még csak most, vagy az elkövetkező időszakban nyújtja be kérelmét az is gyors elbírálásra számíthat. Ugyanakkor fontos, hogy minden vállalkozás maradéktalanul tartsa be a közterület-használati engedélyében foglaltakat, hogy elkerülje az esetleges szankciókat.

 

A kormányrendelet ugyanis az azonos épületben lévő vendéglátó üzletekre és a közúti forgalomtól elzárt és el nem zárt területekre, a terasszal el nem foglalható területekre és a terasz üzemeltetőjének felelősségi körére vonatkozó szabályokat is megállapít, nem alakítható ki például terasz úttesten, parkolóban, megállóban és más, részletesen meghatározott helyeken.

 

A terasz nem akadályozhatja a zavartalan közúti és gyalogosközlekedést, ezért például a járdából legalább 1,5 méter hasznos szélességet szabadon kell hagyni a gyalogosoknak, amit a rendőrség ellenőriz is. Ha ez a feltétel nem teljesül, a rendőr felszólítására az érintett vendéglátóhelynek azonnal meg kell szüntetnie a közúti és gyalogos közlekedés akadályozását. A rendelkezés a szabálytalan teraszhasználat szankcionálására is tartalmaz előírásokat, például bírság kiszabását, vagy akár az üzlet bezáratását is.

 

A teraszokon a vendégeknek nem kötelező maszkot viselniük, a vendéggel érintkező dolgozóknak, pincéreknek, pultosoknak viszont igen. A teraszok és kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek