2021. 10. 26. kedd

Dömötör
1 EUR 365 HUF
1 GBP 434 HUF

Szokatlan hídépítés az Edelényi Kastélyszigeten

Egy darabban emelték be azt az acélszerkezetű hidat Edelényben a Holt-Bódva felett, mely a várost köti össze a Kastélyszigettel, és teszi a turisták és a helyiek számára még megközelíthetőbbé a barokk kastélyt és parkját. Ritkán fordul elő, hogy egy 24,4 méter hosszú, valamit 4,5 méter széles konstrukciót egyben gyártanak és juttatnak a beépítés helyszínére. A szállítmány össztömege több mint negyven tonna volt.

Vasbeton cölöpökön áll ezentúl a híd, amely új összeköttetést biztosít a belvárosban  az István király útja és a Kastélysziget között. Csak gyalogosok és kerékpárosok használhatják a 3,5 tonna teherbírású szerkezetet, melyet a város felől elektromos sorompó zár majd le.

A mintegy 25 millió forintos beruházás a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ  Észak-Magyarországi Operatív Programban támogatott pályázata kapcsán valósult meg. Az I. fejlesztési ütemben a kastély megmaradt értékeinek élményszerű bemutatása volt fontos és  Magyarország legnagyobb összefüggő XVIII. századi rokokó falkép együttesét restaurálták.
A II. fejlesztési ütemben a kastély-gyűjtemény megalapozása a cél, valamint a teljes kastélysziget rehabilitációja. Az európai uniós forrás 100%-os támogatást biztosít a kastélysziget felújítására, melynek második fejlesztési üteme egy 900 millió forintos beruházás. Ennek eredményeképp egy 10 hektáron elterülő, különlegességekkel teli komplexum várja majd a turistákat Edelényben.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum