2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Személyi és pénzügyi döntések Tiszaújvárosban

Viszonylag kevés napirendi pontot tárgyalt október 27-én tartott ülésén Tiszaújváros képviselő-testülete. A grémium többek között személyi kérdésekben döntött, határozatot hozott az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok és az önkormányzati intézmények foglalkoztatási létszámával, illetve a gazdasági társaságok gazdálkodásával kapcsolatban. A testület néhány pénzügyi tárgyú döntés mellett határozott a 2012/2013-as oktatási évre vonatkozó önkormányzati tankönyvtámogatás mértékéről.

Személyi kérdések
Személyi kérdéseket tárgyalva zárt üléssel kezdte munkáját a testület. Az ezt követő polgármesteri tájékoztatóban Bráz György elmondta, a korábbi évek gyakorlatát követve a testület állami kitüntetések adományozását kezdeményezte. A polgármester közölte, a zárt ülés második napirendi pontját tárgyalva – az érintett kezdeményezésére – a testület közös megegyezéssel november 30-ai hatállyal megszüntette Weisz György, a Tisza Média Kft. ügyvezető igazgatója munkaviszonyát. A nyugdíjba vonuló ügyvezetőnek köszönetét fejezte ki a képviselő-testület a Tiszaújvárosban végzett munkáért. Több képviselő szükségesnek tartotta, hogy a nyilvános ülésen is megköszönje az igazgató munkáját. Árvai Julianna a Tisza Média színvonalas működtetése mellett az intézményekkel való kapcsolattartást, a szakmai programok rendszeres bemutatását emelte ki. Kovács Tibor néhány emlékezetes produkció – szilveszteri műsorok, Triatlon TV – mellett a kiegyensúlyozott tájékoztatást említette Weisz György érdemeként. Kanyok Attila ez utóbbi megállapítást vitatta, szerinte nem nevezhető pártatlannak és kiegyensúlyozottnak sem a Tiszaújvárosi Krónika, sem a Tisza TV, mindazonáltal ő is megköszönte a távozó ügyvezető munkáját. Kiss László a sikeres pályázatokat, az élő közvetítések meghonosítását emelte ki. Bráz György polgármester sikeresnek minősítette a helyi televízió és a városi hetilap működését, s hangsúlyozta, hogy Weisz György irányításával eredményesen gazdálkodott a Tisza Média Kft. A megüresedő ügyvezetői posztra – bár ezt nem írja elő a törvény – pályázatot írt ki a testület. Az állás 2011. december 1-
jétől tölthető be és a kinevezés határozatlan ideig szól.

Céges ügyek

Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságoknál és az önkormányzati intézményeknél foglalkoztatottak létszámát érintő kérdések tárgyalásával folytatta munkáját a testület. A grémium hozzájárult ahhoz, hogy a Tiszaújvárosi Városgazda Kft. 2011. november 1. – 2012. március 15. között 15 fő 8 órás közterület-gondozó munkavállalót alkalmazzon, ugyanakkor a Városi Intézményellátó Szervezet létszámkeretét – álláshely megüresedés miatt – 4 fővel csökkentette. A képviselő-testület még erősebb felügyeletet kíván érvényesíteni az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok napi gazdasági tevékenysége során. Ennek szellemében több pontból álló határozatot fogadott el a testület. Így például a szerződéseket ellenjegyeztetni kell az adott cég jogi képviselőjével, illetve a könyvelést végző TiszaSzolg 2004 Kft. főkönyvelőjével. A számlákat szintén ellenjegyeztetni kell a főkönyvelővel, szolgáltatások igénybevétele esetén a befogadott készpénzes számla összege nem haladhatja meg a bruttó 50 ezer forintot, s a házipénztárakból ugyanazon szállító részére ugyanazon a napon csak egy számla fizethető ki.

Pénzügyi döntések
A képviselő-testület több pénzügyi tárgyú, a költségvetést érintő döntést is hozott. Egyebek mellett 480 ezer forintos keretösszeget hagyott jóvá a rendelőintézet fiziko- és balneoterápiás részlegének javítási, karbantartási munkáira és 3,5 millió forintot csoportosított át a polgármesteri hivatal költségvetéséből a Derkovits Kulturális Központ költségvetésébe a várossá nyilvánítás 45. évfordulója alkalmából megjelenő Képes Krónika kiadására, s engedélyezte, hogy az intézmény igazgatója megkösse az ehhez szükséges szerződéseket.
Nem az idei, hanem a jövő évi költségvetést érinti a 2012/2013. oktatási évre vonatkozó önkormányzati tankönyvtámogatásról szóló döntés. Ennek értelmében a tiszaújvárosi lakóhellyel rendelkező, tiszaújvárosi és nem tiszaújvárosi alap- és középfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló gyerekek, illetve a 23. életévüket be nem töltött nagykorú személyek a tankönyvár 50 %-a, de maximum 6 ezer forint erejéig részesülhetnek támogatásban. Egyedül álló szülő által nevelt gyermek esetében az ár 50 %-a, de maximum 10 ezer forint lehet a helyi támogatás.

Ferenczi László

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…