2024. 09. 28. szombat

Vencel
1 EUR 397 HUF
1 GBP 476 HUF
Kezdőlap » Szálló por – Miskolcon is visszavonták a szmogriadót

Szálló por – Miskolcon is visszavonták a szmogriadót

Javult a levegő minősége Miskolcon, ezért pénteken megszűnt a szmogriadó tájékoztatási fokozata – közölte Dobos Tímea, a polgármesteri hivatal szóvivője az MTI-vel.

A szálló por mennyisége a csütörtöki 24 órás átlagok alapján csökkent, ez tette lehetővé a döntést – mondta a szóvivő.
Az Országos Környezet-egészégügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései alapján készült térképén Miskolcot, továbbá Salgótarjánt a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel jelölték.
Az OKI térképén a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel pénteken már egyetlen települést sem jelöltek. A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt három Borsod megyei település, Putnok, Kazincbarcika és Sajószentpéter levegőjét minősítette egészségtelennek az OKI.
Az ország összes többi településén elfogadhatónak számít a levegő minősége, ezért az OKI térképén kék színnel jelölték.
A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el, ezeket kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), illetve piros (veszélyes) színnel jelölik. Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.     Tarlós István főpolgármester a légszennyezettségi állapot javulására hivatkozva péntek reggeltől visszavonta a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten. Pécsen Páva Zsolt (Fidesz) polgármester is bejelentette: visszavonta a szmogriadó február 10-én elrendelt tájékoztatási fokozatát.

bbv \ bkdi \ blz

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A tökéletes piros rúzs nyomában
A rúzsok világában a piros az örök klasszikus. Ugyanúgy tud ünnepélyes és különleges lenni, megbújhat a mindennapok tökéletes kiegészítőjeként a táská…