2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Szabadstrandok nyíltak a nyéki tavaknál

Bójákkal jelölték ki a területeket a Debrecenin és a Gólemen. A jet-ski még mindig tilos.

Ismét lehet fürdőzni a Nyékládháza és Hejőkeresztúr határában található Gólem és Debreceni tavak e célra kijelölt, és bójákkal jól körbehatárolt részén.

A tavak teljes területe a közelmúltig – a közelben lévő többi bányatóhoz hasonlóan – magánterületen lévő külszíni bányaterületnek minősült, ahová bányabiztonsági szabályok alapján, egy kivétellel, tilos volt belépni. Az az egy kivétel az Észak-magyarországi Horgász Egyesület tagjaira vonatkozott, ők – kizárólag horgászati tevékenység céljából – egy korábban szerzett szolgalmi jog alapján bemehettek a területre.

A közelmúltban a nyékládházi és a hejőkeresztúri önkormányzat megállapodást kötött a tavakon bányászatot végző céggel. A megállapodás értelmében a társaság bójákkal jól körbehatárolt részeket enged át használatra a két önkormányzatnak, így azokon a területeken – immáron jogilag szabályozott keretek között – most már szabad fürdőzni.

A leválasztott tórészek szabadvizeknek tekinthetők. Szabadvizekben a jogszabály alapján saját felelősségre lehet fürdeni, kivéve hajóútban, éjszaka, korlátozott látási viszonyok között, illetve ott, ahol azt tiltótábla jelzi, – áll az eszakonline.hun.

Lehet vízi sporteszközöket is használni, szörfözni, csónakázni, vitorlázni, búvárkodni, 10 kW-t meg nem haladó teljesítményű gépi meghajtású vízi járművel közlekedni. Jet-skit azonban továbbra is tilos használni!

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…