2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Sikeres évet zárt Borsod-Abaúj Zemplén Megye

Év végi beszélgetés Török Dezső elnökkel

A címbéli mondat volt a válasza Török Dezső elnöknek, arra a kérdésemre, hogy hogyan értékelné a lassan már magunk mögött hagyott esztendőt.


–     Kifejtené ezt kicsit bővebben?

–    Sikeres évet zártunk pénzügyi szempontból, – a hivatalnak köszönhetően – és szakmai szempontból is – a testületnek köszönhetően. Egyetlen előterjesztést, szakmai anyagot sem kellett újra tárgyalnunk, visszautasítanunk.

–    Alaposan megváltozott a megyék szerepe az utóbbi időben, de úgy gondolom az a feladat, amelyet most Önökre bíztak legalább olyan fontos, mint intézmények fenntartásával foglalkozni… Vagy ez fájó pont a megye első emberének?

–    Fájó pontnak nem mondanám, de azért az a véleményem, hogy egy Megyei Könyvtárnak, egy Megyei Levéltárnak, egy Megyei Kórháznak, egy Megyei Múzeumnak mégiscsak a megyéhez kellene tartoznia. Ennek már utána vagyunk, s annak ellenére, hogy mindössze 36 fős maradt a hivatal, a feladatok óriásiak, és rendkívül meghatározzák a jövőnket.

–    Az a feladat, hogy 93 milliárd forint jó helyre kerüljön ebben a négy esztendőben, nem mondható kis felelősségnek, főként, ha azt nézzük, hogy 2020 után nem igazán lesznek uniós források. Egyszóval most a jövőnk múlik Önökön! Hogyan állnak a TOP -ba– Terület és Településfejlesztési Operatív Program – beadott pályázatok feldolgozásával?

–    17 meghirdetett pályázat kapcsolódik ehhez az összeghez, amely 60 százalékban a gazdaságfejlesztést kell, hogy szolgálja. Öt pályázat felhívás esetén már a döntés küszöbén állunk és a többi felhívás esetén is remélem meglesz két hónapon belül a döntés. Aláírásra került és elindult a Megyei Foglalkoztatási Paktum, amelyben 2, 3 milliárd forint van, aminek elsődleges feladata a munkanélküliség további csökkentése.

–    Képzés, képzés, képzés?

–    Így igaz! képzés, átképzés OKJ-s képzés, és a kis és középvállalkozások olyan módon való támogatása, hogy ha munkanélkülivel tölt be egy állást egy éven keresztül, akkor tulajdonképpen fél évig nem lesz gondja a bér és járulékfizetésre.

–    Most azért felmerül bennem a kérdés, hogy találnak-e majd megfelelő szakembert mindehhez a vállalkozások?

–    Ez bizony megoldandó feladat lesz mindannyiunknak, de Én azt mondom, hogy meg kell fizetni a szakembereket, s akkor nem akarnak majd innen elmenni. Az egyetemnek pedig bővülnie kell, ki kell szolgálnia a gazdaság igényét, s versenyképes tudást kell biztosítani az itt végzetteknek. Aki itt végez, itt talál párt, itt talál munkahelyet, az nem vágyakozik majd innen el, hanem itt telepszik le. A jó képzéssel a jövőnket építjük, végre a jövőnek kell, hogy éljünk.

    Mi a helyzet a többi pályázattal?

–    Ezek a pályázatok még bírálatra várnak, de azt tudhatjuk, hogy energetikai fejlesztések, felszíni csapadékvizek elvezetése, vízi-közmű fejlesztések, rendelő, óvoda, iskola korszerűsítés, közlekedés fejlesztés, – csaknem 20 belterületi útszakaszt újítanak majd föl – 160 hektár ipari park építés, turisztikai attrakciókra pályáztak az önkormányzatok, egyházak. Ezek mind nagyon fontosak, hiszen a statisztikák szerint 6 százalékkal növekedett az elmúlt évről évre az ide látogató vendégek és az itt töltött vendégéjszakák száma, s ez ugye megint csak munkahelyteremtés. Ráadásul viszi végre a jó hírünket is, hiszen olyan sok fejlesztés, beruházás történt az elmúlt években, hogy most már igazán büszkék lehetünk Miskolcra és a Megyére, és azt a lesajnáló mozdulatot – ami oly sok évtizedig jellemző volt, ha rólunk beszéltek – elfelejthetjük.

–    Mire büszke leginkább?

–    Ez nehéz kérdés, mert persze, hogy mindenre, a megyére… De lássuk csak : edelényi kastély és park, tarcali áldó Krisztus és Tarcal vezér szobrokra, Don Bosco Sportközpont, kilátó Kovácsvágáson, Diósgyőri Vár, Avalon Park, megújult várainkra, felsorolni sem egyszerű.

–    Hogyan tudja ezeket az értékeket a megye népszerűsíteni?

–    Itt is ki kell használnunk, hogy a megyének kiváló külkapcsolatai vannak. Ezekkel oda-vissza élhetnénk. Érdekes az is például, hogy a Kárpát megyeiek is csak azt kérték tőlünk, hogy nem kérnek más támogatást, csak azt, hogy küldjük oda a vendégeket. Húsz testvértelepülési kapcsolat indult el a közelmúltban. Ezek először a kultúra megismerésére, majd a turizmusra, és a gazdaságra is hatnak.

–    Ne felejtsük el, hogy a turizmushoz jó utak is kellenek, de a befektetőknek is az egyik főszempont a jó megközelítés.

–    A Via Carpatia tranzitút megépítése nagyon jó irányba halad, hiszen a megállapodást tavaly még csak négy megye elnöke írta alá, míg a mostanit már hét megye képviselője. A kormány döntése értelmében 2020-ig minden szomszédos országba autópályán lehet majd eljutni.
A tranzitút magyarországi szakasza Tornyosnémetitől Miskolcon, Debrecenen át Berettyóújfalu mellet elhaladva Nagykerekinél hagyja el az országot Románia irányába. A tranzitút megépítése terén hazánk kimagaslik az érintett országok közül, hiszen nálunk a közlekedési folyosó utolsó szakasza 2019. III. negyedévre elkészül. A megépítésre váró négy szakasz közül három építése már el is kezdődött, a negyedik jövő januárban indul, amely beruházások összértéke 340 milliárd forint.
A Miskolc-Kassa autópálya 2019-re lesz kész, ez pedig nagyon nagy előrelépés lesz. Egyszóval az utak a turizmus növekedéséhez, és a gazdaságfejlesztéshez készen lesznek.

– Mi várható jövőre?

– Nagyon sok munka… További TOP pályázati felhívások fognak megjelenni, mint pl. 1,73 milliárd forint lesz a helyben maradás elősegítésére, a helyi kultúra népszerűsítésére, a helyi identitás támogatására, a kézműves ipar bemutatására. Az idei megnyert pályázatokat pedig meg kell valósítani a legjobb tudásunk szerint, hiszen ezt 2018-ban ellenőrzi fogja az Európai Unió, s ha hiányosságokat tapasztal, akkor a források egyrészét visszavonhatja. Gondolja el, ezzel két év munkáját dobnánk ki, s ez megengedhetetlen, hiszen tudjuk, hogy 2018. után már nem biztos, hogy kapunk forrásokat az Uniótól. Mindenki felelőssége óriási.

– Jövő héten tartja a szokásos évértékelőjét a megye gazdasági szereplői, a közgyűlés képviselő, a települések polgármesterei. Utána pihenés következik?


– Elvileg. Lecsöndesedik egy kicsit körülöttünk minden. Az emberek az ünnepre, a családra fókuszálnak. Én is szeretnék picit így az év végén, több időt tölteni a családommal, mert hétfőtől szombatig úton vagyok, s keveset láthatjuk egymást.
Ezúton is hadd kívánjak Borsod-Abaúj-Zemplén megye minden lakosának, és a RoyalMagazin hírportál olvasóinak is áldott, békés, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket, és sikerekben gazdag boldog új évet!

Köszönöm az interjút!


Orosz B.Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek