2024. 05. 3. péntek

Tímea, Irma
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF
Sevillában Tokajról döntöttek

Sevillában Tokajról döntöttek

Sevillában Tokajról döntöttekA Világörökség Bizottság 33. ülésszakán a tokaji világörökségi helyszín megőrzési állapotáról döntött.

A Világörökség Bizottság 2009. június 22. és 30. között a spanyolországi Sevillában tartotta 33. ülésszakát. Június 28-án döntést hozott a Tokaji Történelmi Borvidék Kultúrtáj megőrzési állapotáról.


A Világörökség Bizottság az előző, 32. ülésszakán – Québec-ben, Kanadában – 2008-ban elfogadott döntéseiben megőrzési állapotjelentést kért Magyarországtól a Tokaji Történelmi Borvidék Kultúrtáj helyzetéről, különös tekintettel a szerencsi szalmatüzelésű erőmű tervezett beruházására. Magyarország a 2009. február elsejei határidőre eleget tett jelentéstételi kötelezettségének. Válaszképp a Világörökség Bizottság 2009. június 28-án, a világörökségi helyszínek megőrzési állapotjelentésére vonatkozóan döntést fogadott el, amelyben többek között ez áll:

A Tokaji Történelmi Borvidék Kultúrtájra vonatkozóan a tervezett erőművel kapcsolatosan készített hatástanulmány alapja lehet egy megkezdett párbeszédnek arról, miként lehet a helyszín kiemelkedő, egyetemes értékének megőrzését és a fejlesztést összeegyeztetni – áll a jelentésben. Egyben felszólítják Magyarországot – mint a Világörökség Egyezmény Részes Államát -, hogy a tervezett szalmatüzelésű erőműnek a világörökségi helyszínre gyakorolt lehetséges jelentős vizuális, környezeti és ökológiai hatásaira való tekintettel egyrészt vizsgálja felül és jelentősen változtassa meg a tervezett létesítmény kialakítását, másrészt küszöbölje ki a kultúrtáji értékeket veszélyeztető és a világörökségi helyszín integritását érintő negatív közlekedési hatásokat. Vagyis a közúti közlekedés helyett részesítse előnyben a vasutat, és ha továbbra is itt akar erőművet, akkor jelentősen csökkentse annak teljesítményét.

2008. decemberében Dr. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke az érintett települések és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság bevonásával egyeztetéseket kezdeményezett, ahol a megyei önkormányzat álláspontja megegyezett a Világörökségi Bizottság mostani jelentésében leírtakkal. Koncz Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés alelnöke, a térség képviselője is a szállítást nevezte meg elsődleges problémának és elmondta, hogy az erőmű nem enyhítene a munkanélküliség helyi gondjain, de komoly veszélybe sodorhatja a világörökségi címet, s ez által a turisztikából és a hozzá kapcsolódó ágazatokból élők munkahelyét. Ezen álláspontot képviselte akkor több település is, köztük Tokaj. Velük szemben az erőmű megépítése mellett állt ki Szerencs polgármestere, aki akkor a munkahelyteremtést hangoztatta. Szerencs önkormányzata az „erőmű érdekében” úgy módosította a helyi szabályozási tervet, hogy az több mindenben nem felelt meg az országos területrendezési tervnek. Viszont az erőmű építése csak így kaphatott meg minden hatósági engedélyt, a beruházás mögött álló Hujber Ottó „szocialista kötődésű vállalkozó” nagy örömére. A szerencsi erőmű építése ellen többször tiltakoztak civil egyesületek és a Köztársasági Elnök, Sólyom László is.

A sok vita után az akkori megyei egyeztetésen sem született megnyugtató álláspont, viszont a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság vezetője, Dr. Fejérdy Tamás biztatónak nevezte, hogy folyamatban van egy Világörökségi törvény megalkotása.

A Bizottság ezt tudomásul véve ez évi jelentésében leírja: e magyarországi Világörökség Törvény várható hatályba lépésével jelentősen erősödhet a helyszín megőrzéséhez szükséges jogi környezet is. Az általuk leírtak betartásával pedig nem kerül veszélybe a világörökségi cím. Ugyanakkor felkérik Magyarországot, hogy 2011. február 1-ig nyújtson be az UNESCO Világörökség Központnak előrehaladási jelentést az erőmű létesítésével kapcsolatos fejleményekről, hogy azt a Világörökség Bizottság következő, 35. ülésszakán, 2011-ben újra tárgyalhassa.

 

Sevillában Tokajról döntöttek

Figyelmeztető jel

A Világörökség Bizottság a megőrzési állapotjelentésekkel kapcsolatos döntéseivel a helyszínek kiemelkedő egyetemes értékeinek megőrzését célozza. Az érintett Részes Államnak, mint például Magyarországnak – a Világörökség Egyezményben vállalt kötelezettségeik alapján – teljesíteniük kell a jelentésben előírtakat. Az idei ülésen a Bizottságnak egy olyan esetben is döntést kellett hoznia, amikor a helyszínért elsődlegesen felelős Részes Állam – ez esetben Németország – a több éve tartó konzultáció ellenére sem követte a Bizottság ajánlásait. A Bizottság korábbi döntéseiben egyértelműen megfogalmazta, hogy a drezdai autópályahíd építése a kultúrtájon belül elfogadhatatlan. Mindezek ellenére a megkezdett autópályahíd építés mára már olyan mértékben haladt előre, hogy az visszafordíthatatlanul károsította a helyszín egyetemes értékeit. Így a 2004-ben Világörökség Listára felvett, és 2006 óta a Veszélyeztetett Világörökség Listán szereplő „Elba-völgy Drezdánál kultúrtájat” a Bizottság törölte a Világörökség Listáról.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Tömérdek hirdetésben árult ingatlanokat egy férfi, miközben évente alig négy-öt számlát állított ki az őt megbízó tulajdonosoknak az eladott ingatlano…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan fejleszti digitális szolgáltatásait az egyszerűbb és kényelmesebb adózásért. A különböző online felüle…