2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Sajóvámos nagy napja

Mozgalmas napjuk volt október tizedikén a sajóvámosiaknak. A szüreti felvonulást és az esti mulatságot több újonnan elkészült létesítmény átadása előzte meg. Az ünnepségen részt vett és köszöntőt mondott Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

Az értékteremtő közmunkaprogramban többek között felépítettek a köztemetőben két, százötven méteres lépcsősort. A szőlőhegyen önkormányzati pincét és száz négyzetméteres filagóriát alakítottak ki. A Szőke-kastélyban a harminchét millió forintból megújult önkormányzati konyha és étterem az elmúlt év legnagyobb beruházása. Az egykori kúria kívül belül megújult.

Az átadó ünnepségen részt vett Török Dezső, Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, Szabóné Bikki Ágnes, a Miskolci Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője, a történelmi egyházak képviselői, környező települések polgármesterei, polgárok.

Demeter Zoltán köszöntőjében méltatta a sajóvámosiak törekvéseit és szorgalmát. Megerősítette, hogy országgyűlési képviselőként minden olyan kezdeményezést támogat, amely szebbé és élhetővé teszi a települést.
– Az iskolai-, és intézményi étkeztetés a magyar kormány szívügye. Számos jogszabály írja elő az egészséges ételek elkészítését. Az elmúlt időben sok településen megújultak a közétkeztetést biztosító konyhák, hogy huszonegyedik századi környezetben, a jogszabályokban előírt módon készüljenek az ételek. A főzéshez felhasznált alapanyagok egy részét közmunkaprogramban termelik meg a vámosiak, példát mutatva az értékteremtésben – mondta Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, majd folytatásként megemlítette, hogy rövidesen új pályázati lehetőségek nyílnak meg, amelyekből forrásokat lehet szerezni a település fejlesztésére.

Török Dezső beszédében kiemelte a beruházás fontosságát. – A kisebb településeken is szükség van az ilyen intézményekre, mivel folyamatos a lakosság elöregedése, ráadásul sokan egyedül élnek és rászorulnak a segítségre, de nem akarnak otthonba költözni, ezért biztosítani kell számukra a kihordásos meleg étkeztetés lehetőségét. Ez a szolgáltatás lehetővé teszi, hogy saját otthonukban éljék meg az idős kort. Ugyan ilyen fontos a tartósan beteg embertársaink ellátásának a biztosítása – mondta a közgyűlés elnöke. Az étterem rész a klasszikus étkeztetési feladatokon túl közösségi célokat is szolgál, mivel lehetőséget biztosít az önkormányzati rendezvényeken túl a lakosság családi eseményeinek a lebonyolítására is, a huszonegyedik század elvárásainak megfelelő színvonalú helyen.

Váradi Lajos Sajóvámos polgármestere beszámolt az elmúlt egy év eredményeiről, és vázolta a jövő terveit.
– A konyha és étterem megújítására a Belügyminisztérium „Egyes önkormányzati feladatokhoz kapcsolódó fejlesztések támogatása céljából” meghirdetett pályázatából harmincmillió forintot nyertünk, amit az önkormányzat hétmillió forinttal egészített ki – avat be a részletekbe Váradi Lajos. A konyha naponta háromszáz adag ételt képes főzni. Az a célunk, hogy rövidesen önellátóak legyünk, vagyis a zöldséget és a húst helyben állítsuk elő. Jövőre szociális szövetkezetet szervezünk, és beindítjuk az állattenyésztést. A közmunkások télen sem maradnak dolog nélkül, rönkfa bútorokat és térkövet gyártanak – sorolja a terveket a polgármester.

A köszöntők után, a történelmi egyházak képviselői megáldották az épületet, és a nemzeti szalag átvágásával átadták a megújult kúriát. Az ünnepség végére megérkezett a szüreti felvonulás, mintegy zárásként a jelenlévők megnézhették a néptáncosok produkcióját.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek